#citeșteDobrogea „Fără cârdășii medico-farmaceutice, cu daruri și cadouri pe la sfintele sărbători.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
#citeșteDobrogea: „Fără cârdășii medico-farmaceutice, cu daruri și cadouri pe la sfintele sărbători.“
30 Mar, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
2833
Marime text
Pe măsură ce localitățile Dobrogei de după 1878 se dezvoltau, în ele se deschideau farmacii, considerate a fi, mai ales la acea dată, un semn al progresului.
Prima farmacie sub administrația românească a fost înființată la Cernavodă, în anii 1882-1883, apoi la Medgidia, prin 1882, la Babadag, în 1895, la Ostrov, Hârșova, Mangalia, Cogealac, Murfatlar, Techirghiol sat și Movilă.
Prin venirea unor farmaciști concesionari în Dobrogea „s’a putut constata o înălțare a nivelului științific al acestei profesiuni și o deosebită încredere se arată din partea populației, căci, de unde înainte, foarte multă lume își trimitea rețetele a fi făcute pe la Constantinopole sau București, de acum înainte aceste drumuri au început a fi uitate pentru medicamente“, spune farmacistul constănțean P. Ciupercescu în volumul colectiv cu valoare de document „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“.
În aceeași notă pozitivă, acesta continuă:
„Populația a fost înzestrată cu farmacii ce rivalizau cu farmaciile din centrele mari atât ca aspect, aranjament, cât și ca aprovizionare; iar medicii făcură cu multă satisfacție constatarea, că puteau oricând găsi ajutorul științific sigur și indispensabil unei eficace medicațiuni.
Și astfel farmacia aci progresează pe fiecare zi, impunându-se din ce în ce, căci aci nu s’au practicat obiceiuri de prin alte părți, de cârdășii medico-farmaceutice, cu daruri și cadouri pe la sfintele sărbători, menite a stabili o dependență și o inferioritate față de medicul care și el suferă o scădere morală și nici nu s’a cunoscut concurență de prin alte părți, concurență care transformă farmacia într’o tarabă ordinară, aruncând fatal îndoială asupra medicamentului și asupra profesionistului.
Conștiința unei profesii științifice de cultură superioară, egală cu a celorlalți profesioniști, era prea desvoltată și suntem mândri de a putea spune azi aci, că această conștiință nu a avut nici o scădere, ba încă a impus și noilor veniți, căci și ei, spre cinstea lor, au adoptat în totul conduita noastră“.
Mai mult citiți în lucrarea Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească , disponibilă integral în format electronic.
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii