Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:17 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Fondatorul revistei „Tomis“ ar fi împlinit astăzi 81 de ani. In memoriam Constantin Novac

ro

15 Aug, 2018 00:00 3118 Marime text

Când, pe 23 noiembrie 2017, în cadrul unui amplu eveniment dedicat Zilei Dobrogei, cotidianul ZIUA de Constanţa acorda Meritul Dobrogean şi medalia comemorativă Remus Opreanu scriitorului Constantin Novac, exista convingerea că personalitatea sa trebuie evocată şi readusă în atenţia publică.

Constantin Novac a fost unul dintre scriitorii de valoare pe care Dobrogea, oraşul Constanţa şi spaţiul euxin l-au dat, în ultimii patruzeci de ani, literaturii române contemporane. Un împătimit al Constanţei şi al mării, pe care nu le-a părăsit şi de care nu s-a dezis niciodată“, astfel debutează Laudatio citit cu acel prilej.


Scriitorul Constantin Novac, fostul director al Revistei „Tomis", s-a născut pe 15 august 1937 la Constanţa. A absolvit în anul 1955 Liceul „Mircea cel Bătrân" şi apoi o şcoală tehnică de marină. Este licenţiat al Facultăţii de Limba şi Literatura Română şi Teoria şi Practica Presei - Universitatea Bucureşti (1962).

21 de ani la Revista „Tomis"

Timp de patru ani a fost asistent universitar la Institutul Pedagogic din Constanţa (1962 - 1966), apoi a început activitatea jurnalistică odată cu înfiinţarea revistei „Tomis". Aici a lucrat timp de 21 de ani, până a ieşit la pensie. De la redactor a ajuns redactor-şef şi apoi director al publicaţiei.


În întreaga sa carieră a publicat 12 volume. A debutat în revista „Tribuna" (1963), fiind apoi prezent în „Tomis", „Vatra", „Contemporanul", „Orizont", „Tribuna", „Argeş", „Luceafărul", „Viaţa militară", „România Pitorească", suplimentul literar-artistic al „Tineretului liber" şi altele.

1970 - debut editorial

Debutul editorial şi-l face în 1970 cu volumul de nuvele „Cheltuieli de reprezentare". Ultima carte publicată se numeşte „Văduva neagră", anul de apariţie fiind 2010.

A semnat două scenarii

În calitate de scenarist, se numără printre colaboratorii emisiunilor de radio şi televiziune şi semnează scenariile la filmele realizate de Studiourile cinematografice Bucureşti: „La porţile ţării" (1971) - documentar artistic, „Furtună în Pacific" (1984) - lung metraj artistic, „Puterea calorică a lemnului de palisandru" (1985).
În 1996 a primit Premiul pentru roman al Filialei „Dobrogea" a Uniunii Scriitorilor şi al Revistei „Tomis".

Pe terenul unor psihologii atât de diverse, viziunea artistică a lui Constantin Novac nu este una constant rigidă: el poate trece uşor de la analiza sobră, cinematografică, în alb-negru, realistă, uneori caustică, rea, cinică, la introspecţia romantică, ironic-zeflemitoare, mai viu colorată", scria despre el Nicolae Motoc, în revista Tomis, în anul 1976.

„Cărţile sale au primit premii din partea Uniunii Scriitorilor, a unor saloane naţionale şi internaţionale de carte, din partea unor reviste de prestigiu. Distincţia cea mai edificatoare rămâne însă Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor pentru activitatea literară şi publicistică“, Ovidiu Dunăreanu, scriitor, redactor-şef al revistei „Ex Ponto“, Constanţa
Moare în oraşul natal la 30 septembrie 2016, la vârsta de 79 de ani.



Citeşte şi:

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru scriitorul Constantin Novac

Dobrogea 139 de ani Laudatio Constantin Novac

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Haleț Gheorghe 15 Aug, 2018 17:27 Născut pe 15.08.1937. Constantin Novac a avut o cifră a destinului 7 din 3 și 4 un singuratic, cam ciudat, greu de înțeles, intuitiv, plin de inspirații benefice (7), talentat, norocos, îndrăzneț, vrând să atragă atenția (3), muncitor, priceput, fără fițe (4), serios, bun să îi învețe pe ceilalți ce au de făcut (1+5=6).
  • Sandu 15 Aug, 2018 12:56 Oameni buni, „fondatorul” revistei Tomis a fost Partidul Comunist Român. Constantin Novac a fost doar cel ales de P.C.R. să fie redactor-șef.