#citeşteDobrogea In Memoriam Jean Constantin, la opt ani de la dispariţie
#citeşteDobrogea: In Memoriam Jean Constantin, la opt ani de la dispariţie
26 May, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
3395
Marime text
Spre deosebire de toţi ceilalţi ani de la dispariţia sa, când numele actorului Jean Constantin revenea în memorie doar în diverse ocazii, de aproape o lună, el este permanent în „atenţia” noastră, datorită inaugurării Centrului multifuncţional pentru tineret care îi poartă numele.
Ieri, directorul acestui centru, Dan Cojocaru, declara că în luna august, când se vor împlini 91 de ani de la naştere, va invita toţi constănţenii la un maraton Jean Constantin, care va cuprinde şi filmul care l-a consacrat -„Toate pânzele sus”.
Astăzi, 26 mai, se împlinesc opt ani de la trecerea sa în nefiinţă, moment de readucere aminte a carierei fulminante a lui Constantin Cornel Jean, născut pe 21 august 1927, la Techirghiol, judeţul Constanţa, într-o familie multietnică - mama sa era de etnie elenă. A fost căsătorit de trei ori, petrecându-şi ultimii ani din viaţă cu Nina Jean.
Unul dintre cei mai îndrăgiţi şi iubiţi actori români, cunoscut pentru rolurile comice din filme precum „Toate pânzele sus”, seria „Brigada Diverse” sau „Nea Mărin Miliardar”, a lucrat, la început, ca normator într-o fabrică din Constanța, unde a pus bazele unei brigăzi artistice.
A debutat ca artist la Casa de Cultură din Constanţa, iar la sfârșitul anului 1957, a fost primit în nou-înființata secție de estradă din cadrul Teatrului de Stat „Fantasio”, unde a rămas angajat până la pensionare.
Cariera sa cinematografică numără circa 80 de filme, cum ar fi „Baronul Ecluzei" (1960), „Răzbunarea haiducilor"(1968), „Zile de vară" (1968), „Prea mic pentru un război atât de mare" (1969), devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie „B.D.(Brigada Diverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie, dar şi „Nea Marin miliardar" (1979), unde i-a avut colegi pe Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu şi Ştefan Bănică. Totodată, Jean Constantin este foarte cunoscut şi pentru rolul lui Ismail din „Toate pânzele sus", regizat de Mircea Mureşan. A mai jucat însă în seriale şi filme de televiziune, printre care „Vine poliţia!", de la Pro TV, şi în „Regina", difuzat de Acasă TV.
Cunoscutul actor a jucat şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, fiind distribuit în spectacolul „O scrisoare pierdută", de Radu Beligan.
De asemenea, Jean Constantin a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar şi premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003.
În 2003, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat o plachetă de aur şi o medalie jubiliară „Magna cum Laudae".
Pe 7 februarie 2004, președintele României de la acea vreme, Ion Iliescu, i-a conferit artistului Jean Constantin Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D - „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
Jean Constantin a devenit cetăţean de onoare postmortem al oraşului Constanţa, unde a şi locuit.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii