#citeșteDobrogea În prim-planul obiceiurilor de nuntă la aromâni sunt cântecele. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
#citeșteDobrogea: În prim-planul obiceiurilor de nuntă la aromâni sunt cântecele. Lucrări din Biblioteca
15 May, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
8891
Marime text
În subcapitolul dedicat obiceiurilor de nuntă la aromâni, din cuprinsul monografiei „Un sat dobrogean - Ezibei“, prof. C.D. Constantinescu-Mircești îmbogățește povestea folclorică inclusiv cu cântece tradiționale la fiecare etapă prevăzută în tradiție, deoarece acestea ocupă locul central în bogata desfășurare a evenimentului.
Vârsta la care de obicei se însoară tânărul macedonean este cuprinsă între 18 și 20 de ani, rar întâmplându-se să rămână flăcău până la 24 de ani.
„În trecut, când ocupația macedonenilor era aproape numai păstoritul și pe când tânărul își petrecea vieața mânând oile dela munte la câmp și dela câmp la munte, grija pețitului rămânea exclusiv în sarcina părinților săi; el măcar nici nu-și cunoștea viitoarea consoartă până la cununie. Obiceiul era cam drastic: ceea ce hotărau părinții, era lege pentru băiat. Dacă ei hotărau că «feata iasti bună», așa rămânea. Același lucru și pentru fată. Azi se observă o evoluție spre emancipare, în sensul modern al cuvântului: flăcăul își poate alege fata care-i place, dar nu se căsătorește cu ea înainte de-a fi obținut consimțământul părinților“.
Consimțământul dat, rezultat al unui minuțios consiliu de familie, alcătuit din cât mai multe rude, urmează pețitul. După ritualul pețitului, despre care puteți citi la pagina 161 a monografiei, urmează ziua logodnei, care se fixează de obicei în zile de sărbători, de preferință Crăciun, Paște, Sf. Petru sau Sf. Maria. Foarte interesantă este și ziua de logodnă, cu numeroase alte ritualuri.
Nunta are loc de obicei toamna, la Sf. Maria sau la Sf. Dumitru, când oamenii sunt mai liberi.
Este interesant de parcurs acest capitol, document ce poate fi găsit AICI
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii