Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:09 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „La Callatis“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

16 Jan, 2019 00:00 2225 Marime text
Astăzi am ales să prezentăm, din revista Societății Culturale Dobrogene „Analele Dobrogei”, un articol al lui Vasile Pârvan. Articolul este intitulat, simplu, „Pentru Callatis” și poate fi citit integral accesând Biblioteca Virtuală începând cu paginile 3/317 din numărul 3, din anul III, iulie-septembrie, 1922 al „Analelor Dobrogei”.
 

 
 
Vasile Pârvan ne povestește despre Mangalia din trecut, despre orașul cu atât de multă istorie și care părea că este plin de armonie. „Între nenorocirea Tomilor și soarta bună a Histriei, stă Callatis. Mândră și vitează, credincioasă și strălucită, se ridică fiica Heracleei dorice, fiind că ea însăși a Megarei, de pe melancolicul țărm corintin. De-asupra ruinelor ei s-au sălășluit într-un biet târg sărac și urât barbarii vremurilor noastre”.
 
Vasile Pârvan s-a născut la 28 septembrie 1882 la Perchiu, în județul Bacău, și a murit la 26 iunie 1927, la București. A fost cunoscut drept un reputat istoric, arheolog și eseist român.
 
A început să studieze la Berești, urmând apoi cursurile Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad. S-a specializat în litere și filosofie, urmând, în cadrul Universității din București, facultatea de profil. În anul 1904 a plecat să studieze în Germania, după ce a obținut o bursă la Universitatea din București.
 
În anul 1900 și-a făcut debutul în „Noua revistă română”, iar peste doi ani a început să colaboreze cu revistele „Convorbiri literare”, „Voința națională”, „Tribuna poporului”, „Luceafărul”. S-a preocupat îndeosebi de arheologie, preistorie și istoria civilizației greco-romane, a organizat numeroase șantiere arheologice.
 
Dintre lucrările sale reprezentative, amintim „Memoriale” - în anul 1923, „Getica” - în 1926, „Începuturile vieții romane la gurile Dunării”, „Cetatea Tropaeum”, „Dacia”.
 

Revenind la materialul din „Analele Dobrogei” al lui Vasile Pârvan, intitulat „La Callatis”, regăsim în articol ideea că orașul acela cu o veche istorie trebuie să se mențină așa, să nu se lase cuprins de noile vremuri, deoarece doar astfel își poate păstra unicitatea. „Callatis se va acoperi încet de urâțenii modern. Anticii vor dormi încă mult subt moloz. Bucuria lor copilărească spusă pe atâtea din pietrele lor de mormânt, de a mai vedea odată buna lumină a Soarelui. Nu le va fi sortită. În mormintele artei și vieții lor se vor coborî subsolurile măcelarilor și cârciumilor modern. Din marmorele lor vor face mortar și piatră de clădit la cazărmile lor informe. Și totuși, o litanie, o plângere, o amintitoare cântare de dragoste, va fi răsunat și pentru Callatis, înainte de a fi plecat eu la umbre”.
 
Puteţi accesa în Biblioteca Virtuală varianta integrală a numărului 3, din revista  „Analele Dobrogei”, anul III, iulie-septembrie, 1922.
 
DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai  drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale
 
Citește și:
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche 

#citeșteDobrogea „Lui Eminescu“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii