#citeşteDobrogea La Constanţa se importau, în 1877, petrol din America şi „hăinărie“ din Austria. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
#citeşteDobrogea: La Constanţa se importau, în 1877, petrol din America şi „hăinărie“ din Austria. Lucrări
07 May, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
22260
Marime text
În ajunul Războiului de Independenţă, populaţia Constanţei număra aproximativ 4.000 de suflete. Majoritatea era formată din greci, care se ocupau exclusiv de comerţ, fiind urmaţi de tătari, bulgari şi români. Dar ce se importa şi ce se exporta în acea vreme?
Răspunsul îl oferă colonelul Marin Ionescu Dobrogianu în monografia „Tomi - Constanţa“, citând studiul baronului Willem d’Hogguer, „Renseignements sur la Dobrodja“, apărut în februarie 1879. Conform acestuia din urmă, portul construit de englezi „lasă mult de dorit“, fiind prea mic şi puţin adânc, astfel încât vasele mari nu pot încărca la chei, fiind „silite a-şi complecta încărcătură în radă expunându-se vânturilor“.
Ce mărfuri ajungeau însă la Kustenge în anul 1877? Articole de „consumaţie locală“, spune Dobrogianu, adică „bumbacuri“ din Anglia, încălţăminte şi „hăinărie“ din Austria, fierărie din Anglia şi Austria, coloniale, vinuri şi spirtoase Constantinopol, lumânări, făinuri şi petrol din America.
În schimb, prin portul Constanţa se exportau cereale „în destul de mare cantitate“, grâu, orz şi porumb, care luau drumul Angliei, Turciei şi Greciei, în mod special, urmate de Italia, Belgia şi Danemarca.
Mai luaseră drumul ţărilor străine 18.000 de miei către Constantinopol şi Viena, 30.000 de berbeci, 300.000 de ocale lână ţigaie, 7.000 de piei de berbeci şi miei către Viena şi 50.000 ocale de brânză.
„În 1877 nu s’a exportat decât până la sfârşitul lui Mai, când a început războiul“, subliniază Ionescu Dobrogianu.
Mai luaseră drumul ţărilor străine 18.000 de miei către Constantinopol şi Viena, 30.000 de berbeci, 300.000 de ocale lână ţigaie, 7.000 de piei de berbeci şi miei către Viena şi 50.000 ocale de brânză.
„În 1877 nu s’a exportat decât până la sfârşitul lui Mai, când a început războiul“, subliniază Ionescu Dobrogianu.
Mai multe despre viaţa comercială din această parte de ţară aflaţi din lucrarea „Tomi - Constanţa“ , disponibilă integral în format electronic.
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii