Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:56 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Lăcaşuri creştine transformate în geamii. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

23 Apr, 2018 00:00 4657 Marime text
Fiecare piatră din bătrânul Tomis are o poveste. Trebuie doar să ai timp să te opreşti un pic şi să o asculţi. Pentru că oraşul este înţesat cu vestigii antice. Iar multe dintre aceste „pietre“ au servit ca material de construcţie pentru alte edificii, pe vremea când respectul pentru trecut părea să nu preocupe pe nimeni.
 
De exemplu, se ştie că cel mai vechi edificiu de cult musulman din Constanţa actuală, Geamia „Hunkiar“, care are o vechime de aproape 150 de ani, este construit din fragmente ale vechii cetăţii Tomis. Pe locurile unor vechi edificii, cu o anumită semnificaţie, s-au înălţat altele menite să „şteargă“ memoria celor care au fost mai înainte. La fel cum se pare că s-a întâmplat cu fosta geamie „Mahmudie“, pe locul căreia se înalţă acum Moscheea „Carol I“. Pe acest loc, spune colonelul Marin Ionescu Dobrogianu în lucrarea sa „Tomi - Constanţa“, a existat episcopia Tomisului. Însă urmele aşezământului creştin au fost şterse prin înălţarea edificiului musulman.
 

„Biserica episcopală, trebuie că Turcii (după datinele lor) s’o fi transformat în geamie. Aşa au procedat cu toate locăşurile (sic!) creştine de închinare din Constantinopol, care după spusele călătorului evreu din secolul Xll-lea, Benjamin de Tudele, «avea atâtea biserici câte zile sunt într’un an».

Toate, dar absolut toate, au fost prefăcute în giamii. Este ştiut, că în 1822 Sultanul Mahmud Il-lea a reclădit giamia de jos pe temeliile alteia mai vechi, care de sigur erau acele ale fostei episcopii a Tomisului“,
scrie Marin Ionescu Dobrogianu.

 
Mai multe despre edificiile Tomisului de altădată aflaţi din lucrarea „Tomi - Constanţa“ , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii