#citeşteDobrogea Laptele falsificat şi amestecurile de uleiuri, la control. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
#citeşteDobrogea: Laptele falsificat şi amestecurile de uleiuri, la control. Lucrări din Biblioteca Virtuală
06 Apr, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
3172
Marime text
Laptele şi uleiul, două produse de bază în alimentaţie, se numărau printre produsele care erau testate de Laboratorul de Chimie al Dobrogei, deschis la Constanţa în 1912. Nu întotdeauna acestea erau conforme cu standardele de calitate.
La Constanţa, laptele era distribuit în vase de tinichea de către lăptarii care veneau din satele din împrejurimi. Unii aduceau doar laptele produs de vitele proprii, iar alţii strângeau lapte şi de la alţi ţărani.
„Ajungând în oraş, trebuie să treacă pe la controlul sumar exercitat de Serviciul veterinar, într’un local anume amenajat şi subvenţionat de Municipiul Constanţa. La acest laborator se cercetează punerea în consumaţiune a laptelui grosolan falsificat.
Pentru un control mai riguros, lăptarii sunt aduşi de Serviciul sanitar al municipiului Constanţa, în mod inopinat, la laboratorul nostru.
Aci se cercetează fiecare vas şi se fac toate dozările necesare: densitate, unt, extract, lactoză, nitraţi, indice de refracţie al serului, precum şi rapoartele respective“, scria şeful Laboratorului de Chimie din Constanţa, dr. D. Frangopol, în lucrarea colectivă cu valoare de document „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească“.
Laptele era adesea falsificat, prin smântânire sau prin adaos de apă. Uleiul sau untdelemnul era, ca şi acum, un alt produs uşor de contrafăcut. Mai ales cel de măsline.
„Untdelemnurile ce intră în ţară sunt de provenienţă franceză, italiană, ori greacă; mai rar vin untdelemnuri spaniole ori palestiniene.
Fabricile producătoare de untdelemnuri trimit în bidoane, totuşi, pe lângă untdelemnul pur de măsline şi un amestec de aşa zis «Huile de table», format din 90% ulei de arrachis (n.r.- ulei de arahide) şi 10% untdelemn de măsline.
Acesta îi comunica gustul şi mirosul, aşa că publicul consumator de multe ori poate fi indus în eroare cumpărând, în loc de untdelemn curat, ulei de arrachis aromatizat numai cu untdelemn“, informează dr. Frangopol.
Conform Regulamentului pentru controlul alimentelor şi băuturilor, aflat în vigoare în anii 20 ai secolului trecut, nu se permite amestecul de uleiuri. Falsificările erau şi mai grosolane atunci când în uleiul de măsline se adăugau ulei de floarea soarelui şi ulei de rapiţă, considerate inferioare, acestea alterând gustul original.
Însă, subliniază Frangopol, „amestecul cu aceste uleiuri inferioare se face numai în ţară, untdelemnurile sosite la import fiind pure şi numai în cazul celor cu denumirea «Huile de table» formează amestecul cu uleiul de arrachis, ce este descoperit şi dozat cu reacţia Bellier“.
Mai multe despre produsele contrafăcute la Constanţa, dar nu numai, în primele decenii ale secolului XX citiţi în lucrarea Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească, disponibilă integral în format electronic.
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii