#citeșteDobrogea "Mulți oameni au migrat de la oraș către zona rurală în plina ascensiune" Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța
#citeșteDobrogea: "Mulți oameni au migrat de la oraș către zona rurală în plina ascensiune" Lucrări din
30 Mar, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
1821
Marime text
„Valu lui Traian în anul Centenarului” este cea mai recentă monografie, bilingvă, adăugată în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța și în ea cititorul poate cunoaște istoria și devenirea acestei localități populate din ce în ce mai mulți... orășeni.
De altfel, primarul Florin Mitroi, cel căruia i se datorează această monografie, în ultimul capitol recunoaște: „Între 2005 şi 2008, în comună s-a construit în ritm alert. Numărul populației a crescut, mulţi oameni au migrat de la oraş către zona rurală în plină ascensiune, aşa că extinderea localităţii se impunea. Şi investitorii au simţit potenţialul comunei, aşa că Primăria le-a facilitat condiții pentru ridicarea de noi locuinţe. Au fost vândute multe loturi de teren pe care au fost înfiinţate cartiere întregi. Primăria s-a angajat să se ocupe de realizarea utilităților şi a făcut-o: a rezolvat problema reţelei electrice (foto), a alimentării cu apă, iar anii care au urmat a început asfaltarea străzilor interioare”.
Dar atenția ne-a fost atrasă de evoluția învățământului în această localitate. „În arhivele Primăriei Valu lui Traian există o depeşă datată 13 iunie
1933 în care primarul îl reclamă la prefect pe directorul şcolii, deoarece îşi
băteaelevii, îi pedepsea şi nu venea regulat la cursuri. În aceeași scrisoare se arată că un elev lăsat nesupravegheat a căzut într-o fântână şi a murit, iar din acest motiv, comunitatea a cerut înlocuirea lui din funcţie.
Una dintre marile probleme ale perioadei interbelice a fost că, din lipsă de bani, nu puteau fi asigurate materialele bunei funcționării a unei unități de învățământ. Spre exemplu, directorul şcolii Valea Seacă, Dumitru
Păunescu, a cerut primăriei să asigure «două scaune pentru școală, un scaun şi o catedră pentru grădiniță şi o putină cu canea pentru apă la copii». Nu puţine au fost dățile în care şcolile se închideau din lipsă de combustibil care nu putea asigura încălzirea sălilor de curs.
În anul 1934 în comună existau patru şcoli, în care învățau 315 elevi.
Astăzi, există două şcoli ce găzduiesc peste 1.200 elevi, iar numărul este în creştere continuă. Acolo erau şi ateliere de tinichingerie şi tâmplărie în care se confecționau perii şi jucării pentru copil.Şase ani mai târziu ia fiinţă o cantină pentru copiii săracilor din sat în casa Condrea, în care se servea ceai, dimineaţa la 50 de elevi”.
Alte date interesante despre această localitate aflată la 16 km de reședința de județ Constanța puteți afla accesând Bibilioteca virtuală ZIUA de Constanța, categoria Cărți despre Dobrogea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii