Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Nici un colţ de pământ nu mi s’a alipit mai mult de suflet ca pământul dobrogean“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

27 Oct, 2018 00:00 2376 Marime text
În această ediţie, prezentăm un articol omagiu care descrie zona Dobrogei, semnat de doctorul George Ulieru, intitulat „La drum”, descoperit în numărul 3, anul II, 1921 al „Analelor Dobrogei” (serie veche), la pagina 142/452.
 

 
Acesta povesteşte cu mult drag despre Dobrogea, despre diversitatea de privelişti şi de zone nedescoperite, din perspectiva unui străin.  În 1946, Revista Fundaţiilor (nr. 7-8-9) publică pentru prima dată cea mai mare parte a interesantului jurnal intim alcătuit de medic. Autorul, decedat în 1944, nu a bănuit valoarea documentară şi artistică a textului, nefiind un scriitor în înţelesul strict al cuvântului.
 
Însemnările medicului George Ulieru, aşternute destul de laconic într-un caiet de diagnostice şi prospecte Bayer, constituie „o reală revelaţie. Fără o intenţie anume, doctorul Ulieru a făcut literatură anti-semănătoristă. Cu o precizie care nu da greş, doctorul  fixează cadrul moral al acestei lumi, realizând unul din cele mai veridice tablouri ale satelor din preajma celui de al Doilea Război Mondial“.
 
Revenind la articolul publicat în „Analele Dobrogei”, doctorul George Ulieru descrie locurile pe care le-a văzut de-a lungul timpului, dar niciunul nu părea a fi ca Dobrogea: „Prin câte locuri am colindat, unele pline de măreţie, măreţie apăsătoare, cum ar fi prin potecile munţilor în vânătorile mele, sau prin regiunile păduroase ale dealurilor, unde mi-am legănat visele şi toată copilăria, nici un colţ de pământ nu mi s’a alipit mai mult de suflet ca pământul dobrogean”.
 
„Înaintea mea se întinde covorul înverzit al holdelor de grâne, pătat de roşul aprins al macilor şi albastrul cicoarei, de parc’ă făşii de purpură şi fâşii de cer s’au desprins din nu ştiu ce standard sdrenţuit”.
 
În continuarea articolului, autorul descrie drumul său cu argatul tătar prin cotloanele Dobrogei, prin acest „pământ iubit”, aşa cum îl numeşte, admirând dealurile, fetele din această zonă care sunt extrem de muncitoare, păsările şi ciripitul lor, dar şi culorile pe care le regăseşte în ţinutul dobrogean.
 
„Din vârful unei pante de drum se văd în zarea albă siluete întunecate de pomi şi, printre ele, se lămuresc acoperişuri de case”. „Pe aripi de vânt vine până la noi, în răstimpuri, lătrat de câini şi nu departe sunet de tălăngi şi behăit de miei. Mă întind în căruţă pe fânul aşezat şi cu mâinile pe după cap privesc cerul senin. Închid ochii. Trupul începe a se desmorţi şi o odihnă plăcută mă coprinde. Căruţa e smulsă din loc şi pornesc înainte, urmărit de chiotul tinereţii, prin ierburile înalte, cu miros tare, ale stepei, departe de lume, departe… Căci acesta este drumul ce l-am ales în viaţă”.

 
Puteţi accesa varianta integrală a numărului 3 din anul 2 (1921) al Analelor Dobrogei AICI.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.



Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale
 
Citește și:  
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeșteDobrogea „Paristrion“, Dobrogea de astăzi? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii