Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:55 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Numismatica în Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

15 Dec, 2017 00:00 2611 Marime text
Constantin Moisil, recent celebrat, la 141 de ani de la naștere, fondatorul Arhivelor Dobrogei a lăsat și un important studiu intitulat „Introducere în numismatica Dobrogei”, pe care îl purtați citi în volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească”, aflat în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța.
 
Din dorința de a lămuri trecutul acestei regiuni, Moisil a studiat din toate punctele de vedere monedele care s-au bătut ori au circulat în Dobrogea, plecând chiar de la izvoare.
Astfel, constată că monedele vechi au mai multe categorii. „Unele provin din monetăriile orașelor grecești din această regiune: Istria (Caransurf), Callatia (Mangalia), Tomi (Constanța) și Dionysopolis (Balcic). Altele au intrat prin mijlocirea relațiilor comerciale cu Macedonia sau cu diferite centre importante din Peninsula Balcanică. Altele au fost bătute de către regii sciți care au stăpânit într-un timp o parte din Dobrogea. În sfârșit, altele sunt monede romane, consulare și imperiale, care au circulat în Dobrogea după ce comerțul roman a reușit să cucerească piețele de aici. Se adaugă apoi monedele medievale, în special bizantine, cum și cele vechi românești. Pe lângă acestea mai avem monede barbare, care imită pe unele monede grecești și au fost bătute de către populația autohtonă din Dobrogea sau din ținuturile învecinate”.
 
Pe rând, apoi, Constantin Moisil scoate la iveală însemnări de călătorie și amatori numismați, studii și cercetări numismatice, tezaure monetare. Acestor informații introductive le urmează trei mari capitole, care dezvoltă Începuturile monedei în Dobrogea, Intensificarea circulației monetare, dar și Decadența monetară.
 
Întregul capitol îl puteți citi aici
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.   
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii