#citeşteDobrogea WAZE de-acum un secol. Interesant ghid al Dobrogei, de la 1912, de astăzi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
#citeşteDobrogea: WAZE de-acum un secol. Interesant ghid al Dobrogei, de la 1912, de astăzi în Biblioteca Virtuală
14 Jan, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
1950
Marime text
În loc de orice alte prefeţe sau cuvinte-înainte, D. Ch. Popescu-Ţinteşti (1873-1937) a publicat, în deschiderea voluminosului său ghid, de circa 600 de pagini, intitulat „Călăuza tuturor drumurilor din România (Muntenia, Moldova şi Dobrogea“ (editura Stabilimentul de Arte Grafice Albert Baer, Bucureşti), o petiţie către ministrul Lucrărilor Publice, Ermil A. Pangrati.
„Subsemnatul, actual şef de birou în Contabilitatea Ministerului, fost şef de birou la serviciul Statisticei, observând necesitatea, în ţara noastră, a unei călăuze amănunţite a tuturor drumurilor, necesitate care a devenit imperioasă, acum cu intensitatea considerabilă a circulaţiei pe drumuri, datorită progresului în toate ramurile ţărei noastre, am lucrat la o atare călăuză în orele libere, de mai bine de şase ani, consultând toate planurile şi datele oficiale relative la şosele, existente în Minister.
Imprimarea acestei lucrări voluminoase fiind foarte costisitoare (aproape şase mii de lei) şi subsemnatul nedispunând de mijloace, am recurs la persoane notabile ca: domnul senator Nicu Cerchez, dl. N. Filitti, dl. Niculescu I. Dorobanţu, inginer inspector Iuliu Zanne, inginer şef Nestor Urechia şi alţii, cari, înţelegând importanţa lucrării au format un comitet, sub auspiciile căruia s-a adunat suma de trei mii de lei.
Până la acoperirea cheltuielilor mai fiind nevoie de lei trei mii, apelez la Domnia-Voastră, rugându-vă să binevoiţi a-mi acorda ajutorul ce veţi crede de cuviinţă.
Cu chipul acesta, lucrarea, pe de o parte va putea fi dusă la bun sfârşit, iar pe de altă parte, fiind onorată de ajutorul Ministerului Lucrărilor Publice, va avea un caracter de semi-oficialitate, graţie căreia va fi foarte apreciată.
Primiţi, vă rog, Domnule Ministru, asigurarea profundului meu devotament ce vă păstrez. D. Ch. Popescu-Ținteşti”.
La data de 14 iulie 1912, ministrul Pangrati (în mandatul prim-ministrului Titu Maiorescu) aprobase un ajutor de 1.000 de lei. Extrem de preţios, chiar şi la o căutare sumară pe piaţa de carte veche, ghidul lui D. Ch. Popescu-Ţinteşti constituie o interesantă incursiune în România începutului de secol XX. O lucrare ce se doreşte o „călăuză amănunţită a tuturor drumurilor”, împânzită de numeroase reclame şi care se înscrie cu o premieră, prin publicarea primei reclame la Opel din România.
Vă invităm să răsfoiţi virtual şi să descoperiţi ce legături existau între diferitele localităţi ale României, dar şi ce puncte de atracţie turistică existau în judeţul Constanţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii