Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:14 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogeaTOMI-CONSTANŢA monografie (1931). Capitolul III. Stăpânirea turcească. Kustendje Hatmanul Mazepa se stabileşte în Dobrogea la 1709

ro

22 May, 2018 00:00 3574 Marime text
În a şaptea decadă a secolului XVII (1672-1679), Dobrogia a servit ca lagăr armatelor turceşti, în campania ce duseră împotriva Polonilor şi Ruşilor. Sultanul Mahomed IV (sultanul Imperiului Otoman a domnit în perioada 1648-1687) stete cât-va timp la Babadag. Tătarii rămăseseră în Bugeac - parte s’a strecurat în Dobrogia, prin imigraţiuni mici, individuale - în tot cursul veacului XVIII-lea.
 
O nouă pacoste veni pe capul Dobrogiei. În anul 1709, Hatmanul Mazepa (Ioan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687-1702; este erou naţional în Ucraina, şi „duşman“ de moarte în Rusia; şi în prezent este sub „afurisenia bisericii ortodoxe ruse) emigrează din Rusia, cu o ceată de Cazaci zaporojeni (reprezintă un grup multietnic, în majoritate de origine slavă - ucraineni și ruși, cu influențe în port și anumite obiceiuri din partea popoarelor turco-tătare vecine) şi vine a se stabili în Dobrogia, unde încheie cu Seraschierul Babadagului (comandant al armatei în Imperiul Otoman), Iusuf-Paşa, un tratat, prin care li se asigură independenţa şi li se dă pământuri şi pescării.
 
În schimb, Cazacii erau obligaţi să dea Turcilor un contingent armat, în caz de război. Ei pierd privilejul acesta în 1828, când au trădat cauza Turciei.
 
 
#citestemaideparte – Cazacii în Dobrogea 
#capitolulII.Stăpânireaturcească.Kustendje
#TOMI-CONSTANTAmonografie(1931)
#AutorM.IONESCU-DOBROGIANU
 
Mai multe despre istoria Tomi aflaţi din monografia „Tomi - Constanța“ , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“ .


DREPTURI DE AUTOR 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citeşte şi:
 
Cine a fost cazacul Mazepa, războinicul care tulbură Europa chiar şi după 300 de ani de la moarte. Răpus pe pământ românesc, a fost îngropat de şase ori


#citeşteDobrogeaTOMI-CONSTANŢA monografie (1931). Capitolul III. Stăpânirea turcească. Kustendje „În mâinile bulgarilor şi-a dat sfârşitul Constanţa. Turcii au înmormântat-o.” 
 
Tomi - Constanţa, de colonelul Ionescu M. Dobrogianu (1931)


Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Marin Ionescu-Dobrogeanu (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii