#DobrogeaAcademică Simpozion dedicat românilor din Ucraina și ucrainenilor, în noul context istoric
#DobrogeaAcademică: Simpozion dedicat românilor din Ucraina și ucrainenilor, în noul context istoric
30 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2436
Marime text
În această săptămână, Comitetul Român pentru Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST), aflat sub egida Academiei Române, Asociaţiunea pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) şi Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava organizează, la Iaşi, Suceava şi Cernăuţi, simpozionul internaţional „Români şi ucraineni în lumina istoriei. Identitate şi controverse la porţile Europei“.
Simpozionul a debutat la Muzeul Unirii din Iaşi, cuvântul de deschidere aparţinând acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române şi preşedinte al CRIFST, și continuă cu workshop-uri, vizite comemorative și de documentare în Herța, Cristinești, Hotin, Camenița (Ucraina), Dondușeni și Ocnița (Republica Moldova).
Prin această manifestare organizatorii își doresc să reitereze problemele culturale și istorice ale românilor din Ucraina, dar și ale ucrainenilor, în noul context istoric. În egală măsură se urmărește și o apropiere științifică și culturală a românilor aflați în cele trei state: România, Ucraina și Republica Moldova. De aceea, lucrările simpozionului se desfășoară în limba română, iar la acestea participă cercetători, cadre didactice universitare și oameni de cultură din toate cele trei state amintite anterior.
În programul zilei de astăzi este prevăzut un moment comemorativ la Biserica Sf. Spiridon (Pr. paroh Nectarie Balan), apoi o depunere de flori la bustul lui Gh. Asachi din Parcul central, iar la Școala de Muzică Herța, un concert coordonat de prof. Irina Achiri.
În a doua parte a zilei participanții vor efectua o vizită de documentare la Cristinești (mormintele familiei Hașdeu), Cetatea Hotin, Camenița.
Mâine, 31 octombrie, va avea loc o deplasare către Dondușeni, Republica Moldova, iar vineri, 1 noiembrie, pr. paroh Roman Botezat va oferi o prezentare a Bisericii Acoperământul Maicii Domnului Dondușeni, urmând ca la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” Dondușeni participanții să se întâlnească cu elevi și profesori din raionul Dondușeni (coordonator prof. Gulnara Grigoriev, Prof. Larisa Grubîi). Ziua de vineri se va încheia cu o vizită de documentare la Casa Memorială „Constantin Stamati” Ocnița.
Din Comitetul de organizare fac parte: prof. Areta Moșu, Președinte al Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iași; prof. univ. dr. Ștefan Purici, Prorector al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava; CS I dr. Dan Gabriel Sîmbotin, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane”, Filiala Iași a Academiei Române, CRIFST, Filiala Iași, lect. univ. dr. Gheorghe Iutiș, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie; CS III dr. Mircea-Cristian Ghenghea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Departamentul de Cercetare al Facultății de Istorie, Vasile Bâcu, Director Gazeta de Herța, Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți; Iurie Levcic, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți.
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității românești
Proiectul #DobrogeaAcademică,
asumat de cotidianul ZIUA de Constanța, are ca obiectiv conectarea comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituții de educație și cultură constănțene, prin #DobrogeaAcademică se dorește, pe de o parte, readucerea în atenția comunității a relației Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, pornește de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitația de a conferenția despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanța își propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualității românești, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Citește și:
#DobrogeaAcademică Academiei Române i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării
#DobrogeaAcademică Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, sărbătorită la Academia Română
#DobrogeaAcademică Impactul revoluției digitale asupra omului și societății. Măsuri necesare pentru România. Un manifest pentru adaptarea la era digitală
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii