Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:46 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogeaetnică „Armenii nu risipeau truda lor prin baruri sau cazinouri și nici nu făceau investiții în afara țării“. Simion Tavitian, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

13 Nov, 2018 00:00 2599 Marime text
Campania ZIUA de Constanța „Etniile împreună pentru Dobrogea!”, dedicată celebrării Dobrogei la 140 de ani de la revenire, are astăzi în centru una dintre cele mai populare etnii cunoscute în această provincie.
 
Armenii s-au așezat pe pământul românesc la începutul secolului al IX-lea mai întâi în Transilvania, Basarabia, apoi în Moldova, Muntenia și, ceva mai târziu, în Dobrogea, după cum aflăm din lucrarea „Armenii dobrogeni în istoria și civilizația românilor”, scrisă de reputatul publicist dobrogean Simion Tavitian.
Cartea ne oferă șansa descoperirii substanțialei contribuții a concetățenilor de origine armeană din județele dobrogene la îmbogățirea istoriei și civilizației românești din acest spațiu al sud-estului european.
 
Un frumos citat aparținând unui alt magistru etnic dobrogean, prof. univ. dr. Petre Frangopol, membru al Academiei Române, tratează armonia mozaicului dobrogean. Absolvent în promoția 1951, Frangopol povestea la sărbătorirea Centenarului Liceului „Mircea cel Bătrân“: „Când am ajuns la facultate, în Iași, la 17 ani și jumătate, am auzit pentru prima dată despre vrajba care există între români și unguri. Veneau studenții din Ardeal mai mult la Iași ca să scape de problemele care erau pe atunci și care se pare că există și astăzi, dar la alt nivel, și, cu siguranță, întreținută fals. Eu pot să vă spun cinstit că în promoția mea, într-o clasă de 36 de inși, erau 11 naționalități. Niciodată până la Iași nu am aflat și nici prin cap nu mi-a trecut că se poate cultiva această vrajbă între nații: găgăuțule, albanezule, neamțule, jidanule, armeanule, n-a existat așa ceva -, o spun cu plăcere, cu mândrie...“.
 
Și pentru că tot ne referim la armeni și la actualul Colegiu „Mircea”, aflăm din cartea lui Simion Tavitian că un merit deosebit la construcția acestui prestigios liceu constănțean îi revine și fostului președinte al Asociației Cerealiștilor din Constanța, Aram Damadian.
 
Reconstituirea vieții și prezenței armenilor dobrogeni, din perspectiva locului lor în istoria și civilizația românească, de către autor se constituie și într-o contribuție la cunoașterea mai profundă a istoriei tuturor dobrogenilor, indiferent de etnie.
„După agoniseala de o viață, armenii dobrogeni înălțau clădiri pentru a îmbogăți zestrea edilitară a urbei cu edificii cât mai frumoase. Ele se constituie în veritabile bijuterii arhitectonice și sunt privite și admirate, în ciuda anilor trecuți, de localnici și de turiștii care vizitează zona peninsulară a Constanței și nu numai.
Din păcate, multe dintre ele, îndeosebi cele ridicate pe bd. Mamaia, Lăpușneanu sau Traian, au căzut pradă buldozerelor în anii 1970- 1989. Să amintim că armenii nu risipeau truda lor prin baruri sau cazinouri și nici nu făceau investiții în afara țării, cum era obiceiul. Din prinosul lor, cunoscând pribegia, nevoile și de multe ori privațiunile de tot felul, ei au sărit întotdeauna în ajutorul semenilor, contribuind la alinarea suferințelor cu acte de caritate și emancipare socio-culturală. Printre asemenea armeni constănțeni s-au numărat frații Manusallian, Darnadian, Bohcialian, CalustAnton, Boiangian și mulți alții”.
 
DREPTURI DE AUTOR
 

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța și-a depășit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei și a personalităților sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța, puteți să descărcați în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale.
 
 
 
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii