Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Din Medgidia până la Casa Albă a Statelor Unite - Kemal Karpat, istoric, sociolog şi om de bază pe trei continente

ro

15 Nov, 2018 00:00 2131 Marime text
Kemal Haşim Karpat s-a născut pe 15 februarie 1925 în localitatea Turda din judeţul Tulcea. Este absolvent al Seminarului Musulman de la Medgidia, promoţia1942. A emigrat în Turcia şi a devenit student la Universitatea din Istanbul, în cadrul Facultăţii de Drept, pe care a absolvit-o în anul 1947. La aceeaşi instituţie şi-a obţinut doctoratul în Drept public şi politic.
 

 
În 1950 a plecat în SUA şi a obţinut titlul de Master al Universităţii Washington-Seattle. În perioada 1950-1953, devine asistent universitar, iar în 1957, obţine doctoratul la Universitatea din New York. Activitatea de cercetare devine din ce în ce mai intensă, iar în perioada 1960-1961, devine cercetător ştiinţific în cadrul Universităţii Harvard. Nu întrerupe legăturile cu Turcia şi va conferenţia la Colegiul „Robert” din Istanbul şi la Universitatea din Ankara, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe politice.
 
A conferenţiat şi la Universitatea Hopkins, în cadrul Facultăţii Internaţionale de Studii Avansate. Între 1968 şi 1971, îşi desfăşoară activitatea de profesor în cadrul Universităţii din New York, iar în anul 1972 lucrează în cercetare în cadrul Centrului „Woodrow Wilson” - Universitatea Princeton. Din anul 1989 până în anul 1995 deţine funcţia de preşedinte al Programului de studii asupra Asiei Centrale. În anul 1980 devine redactor al Jurnalului Internaţional de studii asupra Turciei. Din anul 1990 - membru al Societăţii de Istorie Turcă, din Ankara şi redactor al Revistei Minorităţii Musulmane din Londra.
 
S-a remarcat în domenii precum sociologia, politologia şi studierea istoriei, devenind profesor la cele mai prestigioase universităţi din Turcia şi SUA. În anul 1946, cu un an înainte de a absolvi Facultatea de Drept din Istanbul, îşi va lua numele de familie Karpat „după Munţii Carpaţi... am creat Carpaţii din mine. Am creat Carpaţii mei şi am devenit un fel de munte”, mărturiseşte marele istoric.
 
Va publica „Istoria democraţiei în Turcia”, la Princeton, devenind un apreciabil politolog, iar mai târziu consultant al preşedinţilor americani pe probleme legate de lumea turcă şi arabă.
Cartea sa biografică, „Dagi Delen Irmak”, descrie această experienţă de la Casa Albă. A lucrat în universităţi de prestigiu precum: Wisconsin Madison University, Montan Stat University, New York University, Universitatea din Istanbul, Universitatea Bilkent, Princeton, Universitatea Tehnică „Orientul Mijlociu”, Universitatea din Ankara, „Johns Hopkins” University, Columbia University şi a lucrat consultant al ONU în Consiliul economic şi social.
 
A făcut parte din diverse asociaţii şi societăţi internaţionale: Asociaţia Americană de Istorie, Asociaţia de Studii a Orientului Mijlociu, Asociaţia de Ştiinţe Politice Americane, Asociaţia de Studii Române şi Asociaţia Americană de Studii în Sud-Estul Europei. A participat la colocvii, simpozioane, conferinţe, mese rotunde la nivel internaţional. Are peste o sută de studii şi articole publicate în culegeri de studii şi reviste universitare de prestigiu.
 

De-a lungul carierei a primit o serie de distincţii şi titluri. Putem menţiona aici: medalia „Independenţa”, acordată prin decret prezidenţial, pentru contribuţia la studii româneşti, Medalia „Dimitrie Cantemir” pentru contribuţia adusă în domeniul educaţiei, conferită de Universitatea din Bucureşti, membru de onoare al Asociaţiei Turce de Istorie din Ankara, Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale Ciuvaşă din Rusia, în 1994, premiul „Hilldale” în ştiinţe sociale acordat de Universitatea Wisconsin, SUA, în 1996, premiul de excelenţă acordat de Academia Turcă de Ştiinţe, în 1996, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” Constanţa, în 1998.
 
În relaţia cu Medgidia, marele profesor a fost întotdeauna apreciat şi a existat o legătură permanentă. Kemal Karpat a iubit şi iubeşte Medgidia, pentru că a fost format aici, în primul rând ca om. La Seminarul Musulman a primit pregătirea de care avea nevoie, prin intermediul unor dascăli de excepţie.
 
Informaţiile sunt preluate din lucrarea scrisă de Adrian Ilie „Personalităţi marcante ale Medgidiei”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii