Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:08 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întemeietorul Festivalului „Miturile Cetății“, la ceas aniversar. La mulți ani, Silviu Purcărete!

ro

05 Apr, 2019 00:00 2981 Marime text
Regizorul de operă și teatru Silviu Purcărete împlinește astăzi 69 de ani, de numele și renumele său fiind legată scena constănțeană încă de la debut.
 
În anul în care absolvă Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (1974), debutează pe scena constănțeană cu spectacolul „Răsplata”, montat la Teatrul Dramatic și de Comedie, având în distribuţie pe: Sandu Simionică (Micu Petculescu); Vasile Cojocaru (Andrei); Ana Mirena (Nela); Mircea Nicolae Creţu (Sofron); Agatha Nicolau (Florica); Constantin Duicu (Gică); Longin Mărtoiu (Mircea Mărgărit); Emil Bîrlădeanu (Geved Abdişah); Marieta Mihalcea (Aişe); Aurora Simionică (Namire); Valentina Bucur (Frosa); Constantin Guţu (Ilie Găman); Emil Sasu (Firicel Manase); George Stancu (Moş Nica); Cristina Minculescu (Mălina); Virgil Andriescu (Geacu); Obren Păunovici (Banu).
 

 
I-au urmat, peste ani, alte două spectacole montate pe scena de la malul mării: „Ecuba” de Euripide și „Miles Gloriosus” de Plaut. Dar regizorul Silviu Purcărete este practic unul dintre întemeietorii Festivalului „Miturile Cetății”. Producția sa din 1978, „Legendele atrizilor” a inaugurat „Serile de teatru antic”, având o singură reprezentație, la Cetatea Histria. La acea vreme era regizor la teatrul din Constanța. Avea pe atunci 28 de ani și a devenit apoi unul dintre cei mai cunoscuți regizori din România, colaborând cu cele mai importante teatre românești.
 
Cea de-a treia ediție a Festivalului „Miturile Cetății”, de anul trecut, eveniment teatral important pentru viața culturală a Constanței, a oferit șansa spectatorilor de a se reîntâlni cu regizorul Silviu Purcărete, prezent cu spectacolul „Oidip” montat de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.
 
Distins cu Premiul criticii și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada (Festivalul internațional de la Edinburgh, 1991); Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993); Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală, 1995; Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996); Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk (2006), Silviu Purcărete a primit în anul 2000 Ordinul Steaua României în grad de Comandor.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii