LIVE TEXT “Forumul religiilor în Dobrogea”, la cea de-a doua ediție. Tema este Școala creștină a Dobrogei - Dionisie Exiguul, dobrogeanul care a calculat pentru prima dată anul naşterii lui Iisus Hristos
LIVE TEXT: “Forumul religiilor în Dobrogea”, la cea de-a doua ediție. Tema este Școala creștină a Dobrogei
19 Nov, 2019 10:19
ZIUA de Constanta
4361
Marime text
În 2018, la inițiativa cotidianului ZIUA de Constanța, cu generoasa participare a Înalt-Prea Sfinției Sale Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Eminenței Sale Muurat Iusuf, Muftiu al Cultului Musulman din România și a Excelenței-Sale Ieronim Iacob, Monsenior al Bazilicii „Sfântul Anton”, a avut loc prima ediție a “Forumului religiilor în Dobrogea”.
Astăzi, 19 noiembrie, în preambulul evenimentul Ziua Dobrogei, ajuns la a treia ediție, care se va desfășura sâmbătă, 23 noiembrie, în sala Remus Opreanu, cei trei reprezentanți a cultelor religioase din Dobrogea s-au așezat, din nou, la aceeași masă.
Evenimentul se desfășoară sub forma unei dezbateri libere între invitați, moderată de către Dorin Popescu, om de cultură al Tomisului, doctor în Filologie, fost diplomat al României, actualmente președinte al Asociației “Casa Mării Negre / Black Sea House”, distins în anul 2018 cu distincția eparhială pentru mireni Crucea Sfântului Apostol Andrei (a Dobrogei).
Dezbaterea are ca temă Școala creștină a Dobrogei - Dionisie Exiguul, dobrogeanul care a calculat pentru prima dată anul naşterii lui Iisus Hristos – Anno Domini. Prin continuarea acestui proiect, care se adaugă numeroaselor altor inițiative de ecumenism social, cultural, religios, științific etc. ale publicației noastre, dorim a consolida percepția publică a Dobrogei ca mozaic cultural, etnic și religios armonios, model de toleranță și conviețuire în Europa și întreaga lume.
UPDATE 7
Monseniorul apreciază istoria locală și vestigiile din Dobrogea, cât și flora și fauna locală. El a mai spus căar trebui mai multă unitate pentru spațiul comun. Iar ce este lipsă mare in Dobrogea, este o facultate de turism. Muftiul a spus că lipsește cu desăvârșire turismul ecumenic, turiștii sa poată avea acces la toate obiectivele religioase din județ.
UPDATE 6
De asemenea, comunitatea musulmană aplaudă faptul că încă din 1878, prin Proclamația Regelui Carol I, musulmanii dobrogeni se consideră mândri că fac parte din comunitatea locală.
UPDATE 5
IPS Teodosie a precizat că toți din Dobrogea, indiferent de religie, au un părinte comun - Avraam. Monseniorul a adus și el informații clare legate de venirez catolicilor pe meleagurile dobrogene. În 1850, au ajuns călugării capucini care au avit grijă de cei care lucrau la port si calea ferată, fiind vorba de catolici cu diverse naționalități, stabiliți în Dobrogea. Toți își aduc o contribuție pentru clădirea cetății, dar au adus și religia odată cu ei. Ulterior, catolicii din Moldova au coborât în Dobrogea. Muftiul a spus că Imperiul Otoman nu a avut ca scop stoparea propovaduirii religiilor creștine în Dobrogea. "Politica nu a fost de a îngrădi practicile celorlalte religii. După războiul de Independență, populația majoritară era musulmană în Dobrogea, primarul musulman din Medgidia a cerut edificarea unei biserici creștine și a cerut sprijin de la administrația centrală. Ministrul Tache Ionescu a refuzat, iar la vremea aceea primarul de origine tătară a insistat până când au fost acordați", a spus acesta.
UPDATE 4
Muftiul a mai punctat că influența a fost reciprocă la întocmirea calendalelor religioase din toate religiile.
UPDATE 3
IPS Teodosie a adăugat că, în prezent, se lucrează la adunarea documentelor scrise de către Dionisie Exiguul pentru a lucra la traducerea lor. Studenții de la Universitatea Ovidius, de la Teologie, Istorie si Filologie colaborează la traducerea lor și se dorește introducerea acestora într-un muzeu dedicat.
UPDATE 2
IPS Teodosie a făcut o trecere în revistă a vieții și importanței lui Dionisie Exiguul. "Dobrogea este un izvor al creștinismului, încă de la prezența Sfântului Andrei in zonă, care a lăsat în urma sa mucenici care să ducă Cuvântul Domnului. A dat roade, drept urmare apariția călugărilor sciți și-au lăsat amprenta în istoria creștinismului. În Dobrogea, amintim doi călugări, Ioan Casian și Dionisie cel Smerit. Cel din urmă a fost sfetnic la 10 papi", a spus Arhiepiscopul Tomisului.
Monseniorul Ieronim Iacob a vorbit de data nașterii lui Iisus Hristos. "Și-a luat diaconatul la Constantinopol și preotia la Roma, mai ales într-o perioadă delicată, secolul VI, când se dezbate data Paștelui. Astfel, Dionisie a calculat data corectă a nașterii lui Iisus Hristos, pentru a stabili Paștele. Evident că nu a fost totul gata a doua zi, ci în secolul al VII-lea", a adăugat monseniorul.
Muftiul a precizat că prima oara a auzit de Dionisie Exiguul de la profesorul său de doctorat și că în istoria religiilor a existat un călugăr musulman, ajuns in Dobrogea în secolul XII, care a transmis islamul către poporul de aici.
UPDATE 1
Discuția a debutat cu o întrebare legată de impactul organizarii dezbaterii de astăzi. IPS Teodosie a răspuns primul, spunând căi inițiativa este binevenită, "într-un loc unde conviețuim foarte armonios, Dobrogea este o casă comună, o Galilee a neamurilor". Muftiul a ținut să mulțumească cotidianului ZIUA de Constanta pentru inițiativa de a reorganiza forumul de astăzi. Monseniorul a multumit de asemenea organizarea evenimentului și abia așteaptă să dezbată liber subiectul propus.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii