Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:59 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO-TEXT Dublu eveniment de Ziua Dobrogei la Muzeul de Artă din Constanța (GALERIE FOTO)

ro

14 Nov, 2022 15:50 2950 Marime text

UPDATE 12

Începe lansarea volumului.

Au venit în față  prof. dr. Ioan Opriș, dr. Mihail Gorgoi – managerul Muzeului Național Bran, arh. Ștefan Radu Cornescu – vicepreședintele Colegiului Director al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Dobrogea, istoricul și criticul de artă Luiza Barcan, dna Mădălina Mirea – consilierul personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului județean Constanța.




UPDATE 11

Anca Pavel Nedea de la Organizația Patronală a luat cuvântul. 

Anca Pavel Nedea de la Organizația Patronală

“O să fiu foarte scurtă. Operatorii de turism sunt constănțeni, aromani, turci, greci. Sunt aici cu colega mea care are hotel Aurora. Turism înseamnă diversitate și aștept cu nerabdare să aducem și turiștilor gastronomia locală fără să ne ceara DSV un întreg proces tehnologic”




UPDATE 10 

Erwin Simsensohn, directorul Teatrului de Stat a luat cuvântul.

“Sunt dobrogean prin adopție de doar trei ani și sunt extrem de bucuros și onorat să mă adresez dumneavoastră”, a spus directorul care este de etnie evreu.


A făcut un scurt istoric al evreilor din Dobrogea, care prezintă faptul că aproape 3000 de evrei constănțeni după al doilea război mondial. 

UPDATE 9 

Nicolae Artion, reprezentantul rușilor lipoveni ia cuvântul.

Am contribuit la România economică, socială și sper să contribuim mai departe. 




UPDATE 8 


“Evoc o personalitate a acestei moschei și vreau sa vă prezint detalii din viața musulmanilor de după al doilea Război Mondial”, a transmis reprezentantul comunității turce


UPDATE 7 

A luat cuvântul Liviu Merdianian. 

“Este o onoare că se poate prezenta comunitatea armeana astăzi în fața voastră. Noi am fost cam în cinci valuri. Este o poveste personală cu unul dintre tablouri” a spus Merdinian


Liviu Merdianian


UPDATE 6

A luat cuvântul Traian Antoniadis. 

Anca Nedea Pavel și Anton Traian Antoniadis


“Am reușit să facem moștenirea pentru copiii copiilor noștri. Aici contează un singur lucru: suntem dobrogeni!”

Nu putem să facem față la toți, dar o să încercăm, a maj adăugat liderul comunității elene din Constanța. 


UPDATE 5 

Radu Cornescu vorbește de istoria caselor vechi din Constanța în calitate de arhitect. 

Radu Cornescu

“Ieri a avut loc și un alt eveniment - lansarea de carte a domnului Cheramidoglu. Vă recomand cu căldură să o citiți” a mai spus Cornescu, care a continuat cu istoria construcției caselor vechi din Constanța


UPDATE 4

A cuvântul Ionuț Rusu.

Viceprimarul Ionuț Rusu

“Vă mulșumesc frumos de invitatia făcută. Sa beneficiem cu toți dobrogenii de cât mai multe evenimente frumoase. Winston Churchill spunea că mai întâi modelam clădirile și ele ne vor modela pe noi”, făcând referire la grafica clădirilor vechi din cadrul expoziției grafice.


Consulul Turciei, ​Emre Yurdakul, este prezent.

Consulul Turciei, ​Emre Yurdakul

“Sunt foarte încântat să fiu alaturi de dvs de Ziua Dobrogei. De doi ani sunt aici în Constanța ca consul general și am reusit să cunosc căldura Dobrogei. Sunt foarte fericit că și astăzi am prilejiul de a vedea diversitatea ținutului Dobrogea.”

UPDATE 3 

Prefectul Silviu Coșa a luat cuvântul.

​- “Este o zi mare pentru Dobrogea și punem accentul și pe latura culturală a acestui eveniment. Mai devreme am organizat un eveniment la Prefectura Constanța, unde am pus accent pe oameni.”


UPDATE 2 

Începem cu piesa Doina Dobrogeană la pian

 Auris Luca a luat cuvântul. 

“Sărbătorim putin mai altfel prin expozitia Asociatiei Dobrogea de Patrimoniu. Le mulțumesc tuturor pentru efortul făcut. Astazi va avea loc și lansarea volumului. Am legat acest eveniment si de comunitățile din Dobrogea”

“Alături de noi se afla multe persoane importante și il învit pe Silviu Coșa să spună cateva cuvinte”

UPDATE 1 

La eveniment este prezent viceprimarul Ionuț Rusu, dar și multe oficialități. Este și subprefectul Ali Șenol și reprezentantanți ai minorităților, dar și invitați de la instituții. 


Asociația Dobrogea de Patrimoniu organizează vernisajul expoziției ”Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice”. Evenimentul se va desfășura de Ziua Dobrogei, la Muzeul de Artă din Constanța, pe 14 noiembrie. 

Vor fi prezentate 26 de lucrări de grafică realizate de liceenii Amanda Checiu, Patric-Cristian Cojocaru, David Pătrașcu, Răzvan-Marian Voicu și Alesia Cobasnian, de la Colegiul de Arte ”Regina Maria” din Constanța, secția de Arhitectură, coordonați de arhitect Andrei Beșcucă.



Lucrările prezintă monumente istorice din Constanța, care aparțineau, în urmă cu un secol sau chiar mai mult, comunităților de români, greci, armeni, turci, tătari, evrei și bulgari. La eveniment vor vorbi despre moștenirea culturală care ne-a fost lăsată, arhitectul Radu Cornescu, precum și reprezentanții minorităților ale căror clădiri de patrimoniu sunt reprezentative pentru oraș.

În paralel cu expoziția de la Muzeul de Artă din Constanța, care va putea fi văzută până pe data de 24 noiembrie, 20 dintre lucrările de grafică realizate de liceenii Colegiului de Arte ”Regina Maria”, vor fi expuse și în Piața Ovidiu. Desenele vor fi însoțite de poveștile clădirilor de patrimoniu, scrise de educatorul muzeal Cristian Cealera, printr-un parteneriat realizat între Asociația Dobrogea de Patrimoniu și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Cele două expoziții organizate de Asociația Dobrogea de Patrimoniu au scopul de a promova patrimoniul material din oraș, astfel încât constănțenii să conștientizeze importanța moștenirii culturale pe care o avem, să cunoască istoria clădirilor de patrimoniu ale orașului, să aprecieze monumentele și să le promoveze, cu atât mai mult cu cât unele dintre ele sunt vulnerabile sau chiar amenințate cu dispariția.

Realizarea expozițiilor este susținută financiar de sponsorii MRINI Eye Hospital și Organizația Patronală Mamaia-Constanța, care, astfel, doresc să sărbătorească Ziua Dobrogei alături de constănțeni și să promoveze clădirile de patrimoniu ale Constanței multietnice, împreună cu Asociația Dobrogea de Patrimoniu, autoritățile locale, minorități și publicul interesat.

Muzeul de Artă Constanța lansează Catalogul celui mai important muzeu rural din țară!

Dublu eveniment, la Muzeul de Artă din Constanța, de Ziua Dobrogei!
 

Muzeul va lansa Catalogul „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu“, fiind vorba despre cel mai important muzeu rural din țară! De asemenea, tot atunci va avea loc și vernisajul expoziției „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice“!

Ambele evenimente se vor desfășura luni, 14 noiembrie 2022, începând cu ora 16.00, la Muzeul de Artă Constanța.
 
Catalogul „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu“ este  publicat la Editura Monitorul Oficial, în anul 2022, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.
 
Proaspăt scos de sub tipar, în condiții grafice excepționale, Catalogul „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu“ prezintă cele 182 de lucrări de pictură, 30 de lucrări de grafică și 16 sculpturi, semnate de mari maeștri ai artei moderne românești, aflate în patrimoniu grație generozității doctorului Gheorge D. Vintilă, care dona comunei natale Topalu, la data de 27 august 1960, lucrările de artă pe care le colecționase de-a lungul vieții sale, potrivit reprezentanților Muzeului de Artă Constanța.
 
„De-a lungul timpului, muzeului din Topalu i-au fost dedicate mai multe publicații, primele trei cataloage apărând între 1967 – 1982. Lor li s-a adăugat, în 2007, o monografie, semnată de primul director al Muzeului de Artă Constanța, doamna Florica Cruceru. Următoarele cataloage au apărut în anii 2012 și 2016, sub coordonarea doamnei Doina Păuleanu, managerul instituției la acea vreme“, au explicat aceștia.
 
„Cele mai valoroase lucrări din colecția de la Topalu definesc perioada interbelică a creației artistice românești. Între acestea se regăsesc lucrări care valorizează motivele orientale și exotismul spațiului dobrogean, precum și fascinantul Balcic, cu versanții săi albi calcaroși, străzi care coboară spre țărm, spații verzi, acoperișuri roșii și albastrul mării“, arată specialiștii Muzeului de Artă Constanța.
 
Lucrări precum „Stânci la mare”, semnată de Alexandru Satmary, „Tătăroaice la Silistra” de Iosif Iser, „Peisaj la Constanța” și „Natură moartă cu narghilea” de Theodor Pallady, „Pe malul mării” de Gheorghe Petrașcu, „Cafeneaua mică – Balcic”, „Tătăroaică cu copil”, „Geamie Balcic” și „Baia turcească” de Nicolae Tonitza, „Peisaj la Mangalia” de Francisc Șirato, „Ahmet Ali” de Jean Al. Steriadi, „Peisaj la Constanța” de Marius Bunescu, „Cimitir tătărăsc la Balcic” de Nicolae Dărăscu, „Pe plajă” de Samuel Mützner, „Turci la cafea” de Traian Cornescu, „Peisaj marin” de Dumitru Ghiață, „Tătăroaice la Balcic” de Petre Iorgulescu Yor, „Dunărea la Tulcea” de Lucia Ioanid, „Peisaj din Babadag”, semnat de Ion Bitzan, „Dunărea la Măcin” de Virgil Almășanu, „Peisaj din Techirghiol” de Constantin Crăciun, „Peisaj la Balcic” de Adam Bălțatu, „Moscheie – Constanța” de Eugenia Iftodi, sunt repere ale memoriei culturale dobrogene și compun un portret complex al multiculturalității peisajului dobrogean, spun aceștia.
 
Conform sursei citate, Prefața actualului catalog este semnată de managerul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus-Pîrvan și propune un interesant portret al colecționarului Gheorge D. Vintilă, al relației sale cu arta și artiștii, așa cum transpare dintr-o serie de manuscrise păstrate în arhiva Muzeului de Artă Constanța.
 
Sunt relatate aspecte de jurnal privind întâlnirile colecționarului cu unii dintre cei mai reprezentativi artiști ai artei moderne românești, precum Oscar Han, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady sau Nicolae Dărăscu.
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că, anul acesta, în luna februarie, Curtea Supremă a României a închis definitiv procesul privind Colecția de Artă Dinu și Sevasta Vintilă a muzeului cu același nume din Topalu, instanța supremă hotărând definitiv că operele de artă aparțin muzeului!
 
La eveniment vor participa, în calitate de invitați, și vor susține alocuțiuni: prof. dr. Ioan Opriș, dr. Mihail Gorgoi – managerul Muzeului Național Bran, arh. Ștefan Radu Cornescu – vicepreședintele Colegiului Director al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Dobrogea, istoricul și criticul de artă Luiza Barcan, dna Mădălina Mirea – consilierul personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului județean Constanța.
 
Lansarea Catalogului „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu“ va fi precedată de vernisajul expoziției de grafică „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice“, care  reunește 26 de lucrări de grafică, realizate de liceeni de la Colegiul de Arte „Regina Maria“ din Constanța, secția de Arhitectură, potrivit reprezentanților Muzeului de Artă.
 
Lucrările prezintă monumente istorice din Constanța și din stațiunea Mamaia, care aparțin comunităților de români, greci, armeni, turci, tătari, evrei și bulgari.
 
Expoziția este o inițiativă a Asociației Dobrogea de Patrimoniu și este realizată cu sprijinul Primăriei Constanța, Consiliului Județean Constanța și al partenerilor: Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Colegiul de Arte „Regina Maria“ Constanța, Radio Constanța, X-Printing și Asociația Agiacai Saladin.
 
Scopul acesteia este acela de a promova patrimoniul material din oraș, astfel încât constănțenii să conștientizeze importanța moștenirii culturale locale, să cunoască istoria clădirilor istorice, să aprecieze monumentele și să le promoveze, cu atât mai mult cu cât unele dintre ele sunt vulnerabile sau chiar amenințate cu dispariția.
 
Expoziția va fi deschisă la Muzeul de Artă Constanța, în perioada 14–25 noiembrie 2022, perioadă în care publicul iubitor de artă este invitat să admire lucrările expuse.



 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii