Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:09 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța sărbătoresc ZIUA Dobrogei (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

15 Nov, 2022 10:28 2362 Marime text
Ziua Dobrogei la Colegiul Național MilitarCu prilejul sărbătoririi Zilei Dobrogei – 14 noiembrie, la Colegiul Național Militar  „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța se organizează o activitate de evocare a momentului istoric, urmată de un spectacol cultural-artistic susținut de elevii colegiului, marți, 15 noiembrie, începând cu ora 10,30 în Sala de conferințe a Forțelor Navale.

Flacăra „Spiritul dobrogean”Potrivit unui comunicat al Statului Major al Forțelor Navale, totodată, va fi aprinsă Flacăra „Spiritul dobrogean”, din inițiativa Instituției Prefectului Județului Constanța, care va fi purtată și în alte instituții dobrogene. La activitate participă prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, comandantul Garnizoanei Constanța, contraamiral de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru. 

 

„Ziua de 14 noiembrie este extrem de importantă pentru România. Este ziua în care, în anul 1878, Dobrogea a intrat oficial în componența statului român modern.

De-a lungul veacurilor, istoria i-a hărăzit Dobrogei o soartă zbuciumată. Rând pe rând, s-au perindat pe aici mai multe armate: persane, romane, iar mai târziu au avut loc invaziile popoarelor migratoare, urmate de stăpânirea otomană. În urma războiului ruso-turc din anii 1877-1878, România și-a dobândit independența, iar Dobrogea a revenit la patria-mamă.

În context european, Mica Unire din anul 1859 și integrarea Dobrogei în tânărul stat român, în anul 1878, au reprezentat primii pași spre recunoașterea României ca stat național unitar, de către Puterile din Europa, fiind, în același timp, temelia fondării statului modern român“ - au precizat reprezentanții Forțelor Navale Române.

UPDATE: 

Oaspeții sunt întâmpinați cu pâine și sare. În deschiderea evenimentului sunt intonate imnul României și Imnului Dobrogei. 

„Dobrogea este un teritoriu multietnic și multicultural. Un fost absolvent al Școlii de Marină acesta spunea asa - Dobrogea, Dobrogea. Ce este Dobrogea? Este patria noastră care se aseamănă cu o fată ciudată care se plimba în picioarele goale, din fiica unui getodac și a un unei mame tătăroaice” - a precizat prof. Adrian Ilie. 


Prof Adrian Ilie vorbește și de stăpânirile din Dobrogea. 

„Dobrogea vine de la despotul Dobrotici, țara lui Dobrotici, conducător din secolul 14“ - a mai precizat prof. Adrian Ilie. 

„Avem primele contacte cu atacurile otomane, urmând atacurile lui Ali Pașa și a continuat cu Mircea cel Bătrân care a reintegrat acest teritoriu pe plaiurile normale. A urmat Dobrogea intrată în Imperiul Otoman. Au fost permanente atacuri otomane către lumea civilizata, plecate din Dobrogea. A fost și un moment în care populația de aici nu a suferit foarte mult. Nu au existat treceri ale romanilor la religia islamica. Nu au fost obligați. Evenimentele din 1877-1878, au dus la participarea noastră la un conflict ruso-turc, pentru noi fiind un război de independența. Din mai 1877, Romania și-a declarat independența. Armata română participa la operațiunile de la sud de Dunăre. În iulie 1878, ni s-a recunoscut independența, dar cu consecinte. Am cedat trei județe către Rusia și am primit Dobrogea. După recunoașterea independentei, la 14 noiembrie, Carol I va da Proclamația de la Brăila cu privire la apartenența acestui teritoriu dintre Dunăre și Mare la Romania. Autoritățile române preiau ulterior administrarea Dobrogei. Nicolae Bălcescu, unul dintre cei mai mari oameni ai vremii, anticipa în 1851 următorul lucru: să aducem în Dobrogea populație românească pentru a crea teritoriu romanesc. Populația majoritara a provinciei era populația musulmana, turci și tătari, situația se schimba după 1882 și populația românească devine majoritară. Dobrogea reprezintă un adevărat model cultural ai interetnic în care au trăit laolaltă multe grupuri etnice. Închei prin a spune La mulți ani, Dobrogea!“ - a mai menționat prof. Adrian ilie. 


Ia cuvântul prefectul județului Constanța, Silviu Coșa. 

„Am onoarea să vă salut. Ziua Dobrogei nu s-a încheiat cu manifestările de ieri. Va continua o săptămână. Aceste valori legate de unitate, armonie și tolerantă au alimentat întotdeauna Dobrogea. Flacăra ați preluat-o ieri de la Prefectura. Disciplina, rigoarea și dăruirea sunt valori fundamentale.  Am făcut parte de prima generație de gradați profesioniști, în 1990 la radiolocații. Valoriie găsite în armata mi-au rămas și în momentul de față“ - a precizat prefectul Silviu Coșa. 

UPDATE: ora 10.50



În continuarea evenimentului elevii pun în scenă piesa de teatru „Take, Ianke și Kadâr“. Apoi un elev a interpretat un cântec la violă. Trei eleve au interpretat melodia „O stea“. Apoi elevii interpretează o nouă scenetă. De asemenea elevii au pregătit un vals, dansuri populare ale etniilor din Dobrogea și la final au interpretat cțântecul La mulți ani!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii