Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:12 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO-TEXT Eveniment de Ziua Dobrogei la Constanța- Membrii din minoritățile reprezentantive ale regiunii împărtășesc din experiențele lor în Dobrogea (FOTO+VIDEO)

ro

14 Nov, 2022 12:00 2930 Marime text


UPDATE 22

Carmen Aldea Vlad, textierul Imnului Dobrogei, a venit să recite poezii în cadrul evenimentului. 

Carmen Aldea Vlad

UPDATE 21 

Călătoria spiritului dobrogean prin școlile constănțene va fi întâmpinată cu activități artistice, prezentări dezbateri în Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Traian, Colegiul Mihai Eminescu, Colegiul Pedagogic, Liceul Teoretic Ovidius și Colegiul Mircea cel Bătrân.

UPDATE 20

Iulian Bratu intonează imnul Dobrogei. 



UPDATE 19

Flăcăra Spirtul Dobrogean a intrat în Sala Remus Opreanu.

elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, Vancea Iordana Nicoleta și Cocăi Valentin

UPDATE 18


Claudia Artion, din partea rușilor lipoveni a spus la mulți ani Dobrogea și să fim mândrii că suntem români. 

Claudia Artion, de la rușii lipoveni


UPDATE 17

A luat cuvântul Irimia Mielu  de la comunitatea romilor.  A vorbit de bunătatea cu care s-a confruntat de a lungul vieții.


Irimia Mielu



UPDATE 16 

Urmează un moment artistic dobrogean susținut de micuții de la Grădinița cu Program Prelungit „Steluțele Mării” din Constanța.




UPDATE 15 

Ia cuvântul Serin Turkoglu, din partea comunității turce. 

Serin Turkoglu, din partea comunității turce.

 “Am învățat o altfel de istorie. Am învățat obiceiuri și tradiții. La mine în Tulcea erau cartierele turcești, tătărești și lipovenești. Nunta chiar daca ținea trei zile, participam”


“Prietena mea cea mai bună era lipoveancă. Eram mereu prezentă în familia ei. Când am terminat liceul pedagogic, am fost repartizată la o școală din cartierul lipovenesc. Mă consideram de-ai lor. Când se apropia Paștele, aveam emoție. Masa se umplea de ouă colorate și eram foarte fericită”



UPDATE 14

Din partea coumnității tătare vorbesc Erdogan Elis Ali, ofițer transport fluvial și maritim și Memet Faruk, membru al comunității. 

Erdogan Elis Ali vorbeste de kures, sport pe care l-a practicat cu mândrie. 

 “Mulțumim autorităților pentru sprijinul acordat comunității. La mulți ani, Dobrogea”


Erdogan Elvis Ali, primul reprezentant al comunității tătare

Vorbește Memet Faruk, reprezentantul tătarilor. 

Memet Faruk, reprezentantul tătarilor

“Am venit în ținuturile natale, în Constanța, în 1962. Am fost la catedra de matematică în 1972 la Institutul de Marina, iar după 1973 am fost trecuți la Institutul de Marina Mircea cel Bătrân. Din 1990 am venit la Universitatea de Marină din Constanța. Am ieșit la pensie în 2001, dar am continuat să predau până în 2009. M-am născut în Valea Seara pe 4 iulie 1939.

Mi-am petrecut copilăria în satul natal. Era satul împărțit în doua de o stradă, pe o parte tătarii, iar pe cealaltă românii. Eu stăteam la mijloc. Însă, îmi amintesc cum mergeam cu prietenii români duminicile la bisericile creștine și așteptam să iasă femeile cu coliva sfințită și așteptam cu gura căscată apa să mâncam colivă proaspătă”



UPDATE 13 

A luat cuvântul Barbara Breaban, din partea comunității poloneze.

Barbara Breaban, comunitatea poloneză
Barbara Breaban, din comunitatea poloneză a spus că a sa comunitate este cea mai mica din Dobrogea.


“Persoanele în varstă au murit, iar cei tineri au plecat. Cred că, cu timpul, comunitatea poloneză va dispărea din Dobrogea. Am trăit foarte multe evenimente importante pentru mine cu toate comunitățile”


UPDATE 12 

A luat cuvântul pictorul Karl Robert Perko, din partea comunității germane.
 

 “Vin de la Mangalia. Încep cu o intrebare, mă intreabă… dupa 20 de ani, vii acasă iar? Două săptamăni fac concediu în lume și două acasă la Mangalia. Am patru copii: doi băieți și două fete. Pregătesc copii pentru academiile de artă și liceele de artă”


 Artistul are 194 de expozitii în lume. Are 20.000 de lucrări realizate.

Karl Robert Perko, reprezentantul germanilor

UPDATE 11


În continuare vorbește din partea comunității evreiești, Dan Bacalu. 

Dan Bacalu, comunitatea evreiască

“Am fost 10 naționalități la 30 de copii în școală. Și bulgari și albanezi și de toate felurile. La vârsta aia ne mai băteam, ne mai înjuram, dar niciodată nu ne-a trecut prin cap să ne înjurăm de etnie. Nu a existat niciodată vreo problema de genul acesta. După ce am ieșit la pensie, m-am angajat la o firmă privată din Năvodari, cu doi patroni turci. Am lucrat la ei 12 ani, nu au existat conflicte legate de diferența de naționalitate”


UPDATE 10 

Ia cuvântul Constantin Cheramidoglu, din partea comunității elene.

Istoricul  Constantin Cheramidoglu, din partea comunității elene

 “Un oraș trăiește prin locuitorii săi. Firește și aici a existat tot timpul o populație grecească. Am studiat viata grecilor constănțeni și am să vă rețin atenția cu scurte portrete”


Vorbește de Nicola Papadopol, ultimul primar înainte de ocuparea otomană.

“Chiar și primul primar a fost tot grec”, spune clar Cheramidoglu


UPDATE 9 

La cuvânt este Carpuz Mihai din partea comunității bulgare. 

Carpuz Mihai din partea comunității bulgare

Toți suntem cetățeni ai României, cu drepturi egale indiferent de etnia de care aparținem prin origine.

La mulți ani Dobrogea! 



UPDATE 8 

A luat cuvântul Stere Beca, din partea comunității aromâne.

Stere Beca, din partea comunității aromâne

Sunt mândru că sunt român, sunt mândru că sunt aromân. Părinții mei vin din părțile Balcanilor. Venirea mea și a părinților aici în România, a fost urmare a existenței unei gene răsăritene.

Trăiască România, trăiască Dobrogea, spune cu mândrie Beca. 



UPDATE 7

Ia cuvântul comunitatea armeană, prin Alice Magdalena Simion, cadru didactic. 

Alice Magdalena Simion, reprezentata comunității armene

“Sunteți foarte mulți și foarte importanți. Mă bucur și mă simt onorată că sunt aici cu dumneavoastră. Familia mea este o familie mixtă. Eu sunt născută din părinți materni. Bunicii mei au venit în 1895 în Constanța. M-am născut la Constanța.



UPDATE 6

Pe rând, în ordine alfabetică, iau cuvântul etniile. 

Primul care ia cuvântul este Florin Constantin, comunitatea albaneză, inginer horticol, expert oenolog. 

Florin Constantin, comunitatea albaneză

La mulți ani, Dobrogei și Patriei Mama romană. Mulțumesc organizatorilor pentru prilejul acordat, să ne revedem. Vă voi spune o povestioară scurtă de viață și experiența.

 Bunicii paterni au ajuns în Constanța in 1920 simultan cu bunicii materni care sunt veniti din Grecia. Bunicii paterni sunt din Albania. Bunicul s-a angajat meseria de sacagiu, transporta apa de la cismea la vapoare, dupa care a devenit instalator sanitar. Au avut patru copii. Unul s-a întors in Albania și a decedat în luptă în al doilea Razboi Mondial. Există o placă comemorativă cu numele lui în satul acela. Cei trei copii din Romania au avut destine bune. Unul s-a stabilit la Otopeni și doi au ramas din Constanța, din care unul a ajuns director pe litoral. Părinții mei au avut doi copii. Cel mare a decedat, prezentul e oenolog, pensionar de fapt. Aici mi-am desfășurat activitatea. 



UPDATE 5

A luat cuvântul prefectul Silviu Coșa.

prefectul Silviu Coșa

 “Ziua de 14 noiembrie este importantă pentru cele peste 700.000 de locuitori din județul Constanța, celor peste 1 milion din tinutul cuprins dintre Dunăre și Marea Neagră. Vom asculta poveștile dobrogenilor. Aceasta este frumusețea Dobrogei - oamenii ei. Ei sunt exemplul unor calități care cel mai bine se întalnesc în Dobrogea.

Flacăra ce reprezinta Spiritul Dobrogei va circula în mai multe institutii de învățămant astfel ca tinerii să nu uite de datoria pe care o au pe acest taram



UPDATE 4

La cuvânt urmează Petre Enciu, vicepreședintele CJ Constanța, dat fiind că președintele CJC, Mihai Lupu se află la Tulcea. 

Citește și: Evenimentele de Ziua Dobrogei au început și la Tulcea (FOTO+VIDEO)

“Voi încerca să exprim cât de importantă este multiculturalitatea ținutului nostru. Acum 144 de ani, Dobrogea de Nord devenea bucata recuperată României. Vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân cum o numea Carol I a fost recuperată. (…) mozaicul multicultural este definitoriu pentru noi dobrogenii. Este de datoria noastră să vorbim cât mai des despre aceste valori ale Dobrogei și să le apărăm, să le folosim drept etalon în educația copiilor noștri”



UPDATE 3 

A luat cuvântul Vergil Chițac.

“De fapt, Dobrogea s-a unit României după unii zic mica unire, nu știu dacă e mică, dar a fost primordială. Atunci în Dobrogea erau cam 4% romani, dupa cum ne zice și Eminescu. El era supărat că trebuie să dăm și Basarabia. Încă o reflexie de-a mea, că eu cred din lecturile mele modeste, că nu s-a dorit să se dea Dobrogea nordică nici rusilor, nici turcilor. Suntem astăzi mai conștienti de responsabilitatea ce ne revine de a dezvolta regiunea ale căror fundamente le-au pus înaintașii noștri în urma cu 144 de ani”


La eveniment a sosit și fostul prefect, George Sergiu Niculescu, actual secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.

UPDATE 2 

În continuarea evenimentului, Aurel Mototolea, Directorul Muzeului de Istorie și Arheologie ia cuvântul. El va face o prezentare din punct de vedere istoric.

Din vechile însemnări apar următoarele fragmente prezentate de Aurel Mototolea:

“Ce este de remarcat este la sosirea în orașul Constanța, nu era picior de roman aici. Ceea ce a găsit aici erau greci, tătari majoritate”

 Din punct de vedere al reperelor, pe locul Catedralei era Cimitirul Musulman, iar abia in 1906 s-a construit a doua biserică de la Tomis”

 “Dobrogea, mai mult județul Constanța, era pășune. Face o frumoasă boltă și ne spune că Remus Opreanu începe o adevaratî operațiune de schimbare”

 


Puteți urmări LIVE-ul aici. 

UPDATE 1 


Dan Cojocaru prezintă evenimentul. Sala Remus Opreanu este plină cu reprezentanții instituțiilor din județul Constanța.

Vom începe cu intonarea Imnului de Stat

Intonarea se face de Corul Colegiului Național Pedagogic.


Luni, 14 noiembrie, Instituția Prefectului organizează un eveniment prilejuit de Ziua Dobrogei, în sala „Remus Opreanu”, începând cu ora 12:00.


La acțiune participă membrii din minoritățile reprezentantive ale regiunii, care vor împărtăși din experiențele lor în Dobrogea. 

De la ora 14.00 se va veni cu flăcăra Spirtul Dobrogean, care va intra în Sala Remus Opreanu. Urmează apoi intonarea imnului Dobrogei de către Iulian Bratu. Torța va fi dusă de către doi jandarmi din cadrul IJJ Constanța, apoi flacăra va fi preluată de către elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, Vancea Iordana Nicoleta și Cocăi Valentin. 

Călătoria spiritului dobrogean prin școlile constănțene va fi întâmpinată cu activități artistice, prezentări dezbateri în Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Traian, Colegiul Mihai Eminescu, Colegiul Pedagogic, Liceul Teoretic Ovidius și Colegiul Mircea cel Bătrân. Mirciștii vor purta spiritul dobrogean la Bibilioteca Academiei Române în data de 23 noiembrie pentru a străluci la evenimentul dedicat Zilei Dobrogei, lansarea volumului  De la grecii din Milet la generația Millennials. 

Iată programul evenimentelor de la Constanța 

-ora 12:30, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” expoziția „Dobrogea în culorile toamnei – expoziție de pictură, fotografie și design vestimentar”.

-ora 13:00, expoziția „Datina 100 de ediții”. Cu acest prilej, veți putea revedea numere vechi ale Revistei din anii’ 90, cu sprijinul Bibliotecii Județene, dar și cele mai actuale numere ale Revistei.

-ora 18:00, un spectacol al tradițiilor dobrogene. Vor crea o atmosferă de sărbătoare: Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul”, Ansamblul „Izvorașul Dobrogean”, Ansamblul „Elpis” al Comunității Elene Constanța, Ansamblul „Iholu” al Comunităţii Aromâne din România, filiala Constanţa, Ansamblul „Kaytarma” din Valu Lui Traian al Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România, Ansamblul folcloric universitar „Ovidius”, Ansamblul UDTTMR „CanRenkler” din Topraisar, Ansamblul „Goluboe More” al Comunității Ruşilor Lipoveni, Ansamblul „Delikanlilar” al Uniunii Democrate Turce din România, Trupa „Şatra” a comunităţii rrome din Mangalia.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii