Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:33 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul conf. dr. ing. Ciprian Ion Rizescu, Universitatea Politehnica din Bucureşti Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică (galerie foto)

ro

25 Nov, 2017 00:00 4915 Marime text
Legăturile familiei noastre cu oraşul Constanţa sunt vechi, de peste o sută de ani. Venirea familiei Rizescu în România, dintr-o localitate situată astăzi în nordul Greciei, Băiasa, s-a petrecut la scurt timp după crearea regatului, când Dobrogea revenea la România. Multe familii de aromâni s-au mutat în Dobrogea în momentul în care comerţul a început să înflorească.

Străbunicul, Gheorghe Rizescu împreună cu cei trei fii ai săi, printre care şi bunicul meu, Dumitru Rizescu, au venit în Constanţa pe la 1885.
 
În fotografia ataşată, cel în uniformă militară este bunicul meu, care tocmai terminase stagiul militar şi era singurul dintre fraţi necăsătorit în acest moment, 1908.

Între cele două războaie mondiale, familia a avut doi reprezentaţi importanţi în administraţia oraşului Constanţa: unchiul meu, avocatul Scarlat Huhulescu, şi bunicul meu, Dumitru Rizescu. Va transmit pagina 107 din „Anuarul Presei Române şi al lumei Politice 1926-1927 ediţia VII, 1926“.

Vremurile au fost tulburi, iar fabrica de pâine care a hrănit oraşul Constanţa mai multe decenii, Brutăria Rizescu, este naţionalizata în 1950 şi devine o fabrică de stat, Brutăria municipală 2, aşa cum apare în fotografie.

Cu toate acestea, legăturile noastre cu oraşul de la malul marii nu au încetat. Timp de peste douăzeci de ani, am participat, în fiecare an, la Campionatul Naţional de Yachting, Cupa Tomis şi alte competiţii sportive găzduite de cluburile de yachting din Constanţa.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa publică, în această perioadă, mesaje dedicate Zilei Dobrogei, în cadrul proiectului #SărbătoreşteDobrogea, dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România şi a 17 ani de activitate jurnalistică. Fie că Dobrogea este locul lor natal sau nu, personalităţi din diferite domenii şi reprezentanţi ai instituţiilor de pe plan local şi naţional ni s-au alăturat în acest proiect aniversar, transmiţând pentru cititorii noştri mesaje dedicate celebrării provinciei istorice dintre Dunăre şi mare. Rămâneţi alături de noi pentru a marca această sărbătoare!

Citeşte şi: 

ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea


Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Categorie Ziua Dobrogei
 
 #scrieDobrogea
Dobrogea, capul de pod al colectivizării agriculturii româneşti


#sărbătoreşteDobrogea

Mesajul lui Aledin Amet -Subsecretar de stat - Departamentul pentru Relaţii Interetnice


#sărbătoreşteDobrogea
Mesajul profesorului universitar doctor Ibram Nuredin


#citestedobrogea. În curând, în Biblioteca virtuală
Ioan Adam, „una din cele mai originale naturi de artist”


#sărbătoreşteDobrogea
Mesajul dr. Dorin Popescu, preşedintele Asociaţiei Casa Mării Negre / Black Sea House


#sărbătoreşteDobrogea
Mesajul Ovidius Clinical Hospital


#scrieDobrogea
 Vasile Pârvan, de veghe printre ruinele Tomisului (galerie foto)

 

 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii