#sărbătoreșteDobrogea Mesajul Dr. Dan Gabriel Sîmbotin, cercetător științific I, Filiala Iași a Academiei Române. Dobrogea și regăsirea de sine a românilor
#sărbătoreșteDobrogea: Mesajul Dr. Dan Gabriel Sîmbotin, cercetător științific I, Filiala Iași a Academiei
01 Dec, 2017 00:00
ZIUA de Constanta
2968
Marime text



Într-o lume a constituirii națiilor și sentimentelor naționale, Dobrogea era imaginea în oglindă a unei întregi istorii a Europei de Est. Pe lângă populația vlahă ce s-a format aici, cea bulgară așezată administrativ de către Imperiul Bizantin, cea turcă (anatolieni, selgiucizi), venită odată cu intrarea Dobrogei în Imperiul Otoman, s-au adăugat în secolul al XVIII-lea rușii, adepți ai Bisericii de rit vechi, care se opuneau reformelor lui Petru cel Mare (lipoveni), în secolul al XIX-lea tătarii nogai, turcii din Bugeac veniți din Imperiul Țarist, dar și românii din Transilvania sau Țara Românească.
Imaginea populației eterogene nu era altceva decât reprezentarea fidelă, atemporală a valurilor istoriei care au trecut pe aici. În fața acesteia, românii au putut vedea dincolo de aparență și s-au regăsit în Tropaeum Traiani de la Adamclisi, în rugăciunea din peștera Sfântului Andrei, în mărturisirea martirică a sfinților Epictet și Astion, în umbra ruinelor vechilor cetăți romane de pe malul Dunării sau a Pontului Euxin. Ceea ce s-a întâmplat în 1878 a fost că românii și-au regăsit o parte a sufletului pierdut așteptând cu speranță întregirea acestuia din 1918.

Cotidianul ZIUA de Constanța publică, în această perioadă, mesaje dedicate Zilei Dobrogei, în cadrul proiectului #SărbătoreșteDobrogea, dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România și a 17 ani de activitate jurnalistică. Fie că Dobrogea este locul lor natal sau nu, personalități din diferite domenii și reprezentanți ai instituțiilor de pe plan local și național ni s-au alăturat în acest proiect aniversar, transmițând pentru cititorii noștri mesaje dedicate celebrării provinciei istorice dintre Dunăre și mare. Rămâneți alături de noi pentru a marca această sărbătoare!
Sursa foto: oameniitimpului.ro
Citește și:
Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017Categorie Ziua Dobrogei
#scrieDobrogea
La 1 Decembrie 1918, rănită grav de ocupanți, Dobrogea își chema cetățenii acasă
#sărbătoreșteDobrogea
Mesajul acad. Prof. Dr. Păun Ion Otiman, Președintele Filialei Timișoara a Academiei Române
#sărbătoreșteDobrogea
Mesajul ministrului Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu
#sărbătoreşteDobrogea
Mesajul companiei Comvex SA, unul dintre cei mai importanţi operatori portuari din Europa Centrală și de Est
#scrieDobrogea
Salvăm Edificiul Roman cu Mozaic sau... timpul mai are răbdare?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii