Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:10 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Gheorghe Hristodol - Institutul de Istorie „George Bariţiu“ al Academiei Române, Cluj-Napoca

ro

23 Nov, 2017 00:00 2885 Marime text
Demersul dvs. ne trezeşte nostalgia pentru locurile natale şi vă felicit pentru această inspirată iniţiativă. În fiecare an vin cu maşina cel puţin de două ori la Constanţa (în special la Paradiso din Mangalia, pentru tratament), dar şi pentru a mă întâlni cu colegii de liceu (toţi trecuţi de 80 de ani), din păcate, din ce în ce mai puţini, dar şi cu rudele care mi-au mai rămas.
 
Dintr-un sentiment de pioşenie şi recunoştinţă, mă închin la mormântul tatălui meu, al mamei, al fratelui şi al surorii, aşa că vă daţi seama cât de legat sunt de Dobrogea.
 
Acum, să mă prezint: sunt Gheorghe Hristodol, născut la 10 mai 1934, la Bazargic. Tatăl meu s-a născut la Veria, iar mama, la Salonic. Era din familia acad. Carafoli. Aşa că sunt român-macedonean din cei care considerau că au venit la Patria-mamă. Ne-am refugiat la Constanţa, în toamna nefericită a anului 1940. Am absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân“ în anul 1953 şi din motive cvasipolitice am fugit la Cluj, la facultatea de istorie a universităţii.
 
După absolvire, am fost reţinut la Institutul de Istorie, pe care l-am servit 47 de ani. Vreme de 40 de ani am coordonat colectivul de „Bibliografie istorică a României“, lucrare de interes naţional şi nu numai, fundamentală pentru informaţia istorică din perioada 1946-2005, editată în zece volume la Editura Academiei Române.
 
N-am uitat că sunt fiul Dobrogei şi în realizarea „Bibliografiei“ (n.r. „Bibliografia istorică a României: 1984-1989“, Editura Academiei Române, 1990) am făcut apel la istoricii dobrogeni Gh. Dumitraşcu, Andrei Rădulescu, Stoica Lascu, Liliana Lazia, Marian MoşneaguMariana Păvăloiu şi mulţi alţii care mi-au furnizat multe titluri de cărţi şi articole bine-venite pentru întregirea „Bibliografiei“.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa publică, în această perioadă, mesaje dedicate Zilei Dobrogei, în cadrul proiectului #SărbătoreşteDobrogea, dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România şi a 17 ani de activitate jurnalistică. Fie că Dobrogea este locul lor natal sau nu, personalităţi din diferite domenii şi reprezentanţi ai instituţiilor de pe plan local şi naţional ni s-au alăturat în acest proiect aniversar, transmiţând pentru cititorii noştri mesaje dedicate celebrării provinciei istorice dintre Dunăre şi mare. Rămâneţi alături de noi pentru a marca această sărbătoare!
 
Citeşte şi:
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire

 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei

#sărbătoreşteDobrogea: ZIUA de Constanţa invită autorităţile la o masă rotundă


#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul prof. univ. dr. ing. Garabet Kümbetlian, membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România

#sărbătoreşteDobrogea: Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell - Britain in Constanta

#scrieDobrogea: Dobrogea în inima şi conştiinţa mea

#citeşteDobrogea: 1878. Decizia Consiliului Comunal Brăila privind alocarea bugetului festivităţilor trecerii armatei române în Dobrogea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii