#sărbătoreșteDobrogea141 De astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - „Dobrogea Jună. Caleidoscop“ (documente)
#sărbătoreșteDobrogea141: De astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - „Dobrogea Jună. Caleidoscop“
18 Nov, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2325
Marime text
Un volum esențial pentru cunoașterea Dobrogei anilor 1904-1944, care nu ar trebui să lipsească din bibliotecile celor care sunt preocupați de istoria tărâmului dintre Dunăre și Marea Neagră - „Dobrogea Jună. Caleidoscop“ – a apărut în anul 2017 la editura constănțeană Ex Ponto, semnat fiind de Gelu Culicea (CV în secțiunea Documente), Alina Sin (Ivanovici) (CV în secțiunea Documente) și Iuliana David (CV în secțiunea Documente).
Volumul este sprijinit de un aparat critic: indice de nume (cu precizări privind activitatea persoanei) și bibliografie. Rezumate în limbile engleză, franceză, germană, italiană și turcă fac accesibilă lucrarea unui cerc larg de utilizatori.
„În peisajul publicistic dobrogean, ziarul «Dobrogea Jună» s-a remarcat prin longevitatea sa. Între anii 1904-1906, 1911-1912, 1914-1919 a apărut săptămânal. Între anii 1923-1944, lunar și zilnic. S-a autointitulat: organ al tinerimii dobrogene, 12 decembrie 1904-31 octombrie 1944. Director Constantin N. Sarry“, se arată în „Introducerea“ volumului.
Cartea valorifică, în cele 500 de pagini, colecția ziarului „Dobrogea Jună“ (articole, reportaje, studii, statistici și chiar producții literare), din perioada 1904-1944, microfilmată, greu lizibilă, aflată în patrimoniul Bibliotecii Județene Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“. Din acest motiv, dar și pentru că doi dintre autori - Gelu Culicea și Alina Sin (Ivanovici) – erau pe vremea când s-a născut ideea acestui proiect angajați ai acestei instituții.
DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF
În prefața lucrării, Constantin Cioroiu preciza: „Neîndoielnic, cea mai viguroasă publicație de opinie a locului a fost «Dobrogea Jună». Desfășurată pe durata a patru decenii, apariția acestui ziar, sub conducerea unui gazetar de excepție, dobrogean «get-beget» Constantin Sarry, un grec născut la Constanța, înainte de 1878, însă român patriot și prin acțiune, și prin expresie publicistică, a însemnat caligrafierea unei autentice cronici a României de la Mare din prima jumătate a secolului trecut.
În coloanele sale au semnat toate numele importante de aici, însă și nume din țară care au contribuit la prosperitatea provinciei. Oricine răsfoiește cele circa 12.000 de pagini ale ziarului (arheolog, istoric, economist, statistician, sociolog, om de artă ori literat) găsește informații dintre cele mai pertinente.
Sarcina de a pune acest tezaur documentar la lumină, fie și parțial, și-au asumat-o bibliograful și publicistul Gelu Culicea (autor al volumelor "Dobrogea în lucrările lui Nicolae Iorga" - 1998 și "Manuscrise și cărți cu autograf' - 2001 și coautor al volumelor "Revista Fundațiilor Regale" - 2002 și "Personalități dobrogene" - vol. 1-2004, vol. 2 -2005), bibliograful Alina Sin Ivanovici și Iuliana David, doctor în filologie“.
Citește și:
ZIUA de Constanța #sărbătoreșteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul „Ziua Dobrogei“, la a treia ediție, cu o temă în premieră - „Dobrogea în documente diplomatice românești. 1878-1884“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii