#sărbătoreșteDobrogea141 De astăzi, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - „Muzeul de Arheologie Constanța“, un ghid complet de acum șase decenii
#sărbătoreșteDobrogea141: De astăzi, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - „Muzeul de Arheologie
12 Nov, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2489
Marime text
În anul 2017, cotidianul ZIUA de Constanța inaugura, în premieră regională, prima Bibliotecă Digitală - Fondul documentar „Dobrogea de ieri și de azi”, o impresionantă colecție documentară de cărți rare despre Dobrogea, ziare vechi, facsimile, hărți, manuscrise, fotografii de presă, autografe, semnături, ilustrate.
În perioada scursă de la publicarea primelor titluri, Biblioteca Digitală și-a lărgit oferta cu volume care astăzi cu greu mai pot fi găsite (dacă nu chiar deloc), din dorința de a reconstitui istoria Dobrogei.
Cea de-a treia ediție a sărbătorii Zilei Dobrogei, din data de 23 noiembrie 2019, în organizarea aceleiași publicații, prilejuiește lărgirea ofertei de titluri ale aceleiași biblioteci, cu lucrări aparținând unor personalități de marcă ale Dobrogei: istoricul Vasile Canarache, scriitorul Pericle Martinescu și publicistul Constantin Sarry.
În anul 1961, colectivul științific al Muzeului regional Dobrogea - secția de arheologie din Constanța, sub conducerea lui Vasile Canarache, elabora lucrarea „Muzeul de Arheologie Constanța”, un ghid complet al obiectelor ce erau expuse în fostul sediu care astăzi adăpostește Arhiepiscopia Tomisului. Au contribuit la realizarea acestei lucrări: Andrei Aricescu, Vasile Barbu, Doina Galbenu și Adrian Rădulescu. Începând de astăzi, lucrarea este disponibilă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța.
DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța are o istorie de peste o sută de ani, perioadă ce poate fi împărțită în trei mari etape: perioada 1878 - 1957 - cea mai tulbure; apoi, 1957 - 1977 și, în sfârșit, din 1977 până în prezent.
O întoarcere în timp, la anul 1956, reamintește de debutul colaborării cu Vasile Canarache, cercetător principal la Institutul de Arheologie al Academiei București, acceptată de Comitetul Executiv al Consiliului Popular Regional în vederea creșterii rețelei de muzee la Constanța. Canarache și-a asumat obligația reorganizării muzeului din Constanța în calitate de coordonator științific și tehno-muzeografic.
Planurile concepute la finele lui 1956 și la începutul anului următor prevedeau mai multe instituții de gen: Muzeul de arheologie, căruia trebuia să i se afecteze localul vechii facultății de piscicultură; Acvariul - instalat în anexa Cazinoului; extinderea muzeelor din Mangalia, Adamclisi și Histria. Accelerarea ritmului reamenajării construcției era impusă de un eveniment cultural internațional: bimilenarul nașterii marelui poet exilat la Tomis - Publius Ovidius Naso.
Pe 22 septembrie 1957 s-a inaugurat, parțial, muzeul în noul său sediu. După terminarea festivităților lucrările de organizare au fost reluate astfel că la finele anului obiectivul a fost atins: Muzeul de Arheologie Constanța exista cu o expoziție de bază, laborator de restaurare, bibliotecă de specialitate, mobilier modern.
La vremea respectivă, distribuția sălilor în Muzeul de Arheologie din Constanța era următoarea: Sala I - Epoca veche a pietrei (Paleolitic); Sala II - Epoca nouă a pietrei (Neolitic); Sala III - Prima epocă a fierului, orașele-state grecești de tip sclavagist, a doua epocă a flerului; Sala IV - Agricultura; Sala V - Comerțul; Sala VI - Transporturile; Sala VII - Urbanistica, construcțiile; Sala VIII - Colecția de capitole; Sala IX - Tezaurul; Sala X - Viața publică și particulară. Sălile XI - Arta sculpturală greco-romană. Sălile XII-XIV Produsele atelierelor meșteșugărești în antichitate la Tomis; Sala XV - Începuturile orânduirii feudale; Sala XVI - Expoziții temporare.
Volumul „Muzeul de Arheologie Constanța” propune cititorului o incursiune în lumea exponatelor de-acum aproape șase decenii.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii