Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:03 16 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#scrieDobrogea Casa de Cultură a Sindicatelor, o clădire-reper a Constanței (galerie foto)

ro

13 Dec, 2017 00:00 3625 Marime text
Situată pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, la nr. 1, atrage atenția prin dimensiunile sale nu tocmai obișnuite. Este edificiul pe lângă care nu poți trece fără să-i constați monumentalitatea, situat fiind la intersecția bulevardului mai sus amintit cu strada I.L. Caragiale. Ați ghicit, este vorba despre Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța. 
 
Această clădire, devenită emblemă și reperul zonei, pe care constănțenii o numesc simplu „Casa de Cultură“, a fost construită pe parcursul a șapte ani, între anii 1976 și 1983, după planurile arhitectului Kemal Ghengiomer, care a îmbinat liniile arhitecturii contemporane cu cele tradiționale românești, astfel încât amplul balcon, suspendat pe un șir de coloane, trimite cu gândul la pridvorul brâncovenesc.
 
Cele două etaje au fost placate cu mozaic și dale mozaicate de tip venețian, iar esplanada din fața și părțile laterale ale clădirii a fost placată, la rândul ei, cu travertin și marmură roșie. Înainte de 1989, aceasta era clădirea Centrului de Creație și Cultură Socialistă „Cântarea României“, faimosul festival cu acest nume fiind înființat în același an în care au început lucrările la construcția edificiului.
 
După cum se precizează chiar pe site-ul instituției de cultură, inaugurarea clădirii, printr-o activitate artistică, s-a realizat într-o zi de iarnă, pe 4 ianuarie 1984, cu spectacolul de operetă „Mam' Zelle Nitouche“, de Florimond Ronger (Hervé).
 
Pe această scenă au fost prezentate, ani la rând, memorabile spectacole susținute de Teatrul de Balet „Oleg Danovski“, sub îndrumarea maestrului coregraf al cărui nume îl poartă în prezent Teatrul Național de Operă și Balet din localitate.
 
De aproximativ 15 ani, instituția care face parte din Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor este condusă de Gheorghe Ungureanu, distins în 2004 cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler pentru promovarea culturii, prin spectacolele de calitate pe care le-a adus la Constanța din capitală sau chiar de peste hotare.
 
De-a lungul anilor, pe scena sălii mari de spectacole, care însumează aprox. 800 de locuri, au urcat artiști precum: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Horațiu Mălăele, Tamara Buciuceanu, George Mihăiță, George Ivașcu, Tudor Gheorghe sau regretații Stela Popescu, Olga Tudorache, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Radu Beligan, Mircea Albulescu, Șerban Ionescu, Ioan Gyuri Pascu, Adrian Păunescu și mulți, mulți alții ale căror nume, doar enumerate, ar umple zeci de pagini. Fără a mai aminti de balete rusești pe gheață, de „Cazacii zburători“, Marele Cor al Armatei Roșii sau „Dervișii rotitori“.
 
Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța dispune și de o sală de conferințe, una de ședințe, dar și de alte spații, multe dintre ele fiind închiriate.


Reintegrarea Dobrogei în graniţele statului român a însemnat pentru provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră racordarea la ritmul de dezvoltare al ţării. Odată cu o administraţie nouă, a urmat o îndelungă perioadă de adaptare la modernitate, însoţită de entuziasm edilitar. Constanţa, ca parte importantă a Dobrogei, a început să se dezvolte. S-a construit mult, s-au făcut investiţii. În urma săpăturilor impuse de proiecte edilitare şi de noi construcţii, pământul anticului Tomis şi-a arătat generozitatea, lăsând să iasă la iveală adevărate comori. Şi astăzi, pământul pe care călcăm este înţesat de vestigii încă neştiute. Aici s-au înălţat edificii cu care trebuie să ne mândrim, cât încă le mai avem. Pământul acesta, binecuvântat cu deschidere la Marea Neagră, a fost călcat de oameni de valoare cărora li s-au înălţat busturi, a fost scăldat de sângele eroilor cărora li s-a înălţat monumente, spre veşnică neuitare.

De aceea, ne propunem, în cadrul proiectului #SărbătoreşteDobrogea, iniţiat de ZIUA de Constanţa, să readucem la lumină oamenii, întâmplările, legendele şi istoria oraşului. Să descoperim Constanţa aşa cum este: frumoasă, fascinantă, misterioasă. Să o scoatem din uitare, să o preţuim, să o iubim, să ne mândrim cu ea!

Proiectul #SărbătoreşteDobrogea este dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România şi celor 17 ani de activitate jurnalistică pe care ZIUA de Constanţa îi sărbătoreşte anul acesta.

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 

Pe 23 noiembrie, în cadrul proiectului jurnalistic #sărbătoreşteDobrogea, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ , pe care vă invităm să o exploraţi.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii