Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:57 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#scrieDobrogea „Victoria“ din bronz de la Constanța a trecut proba timpului (galerie foto)

ro

08 Dec, 2017 00:00 3222 Marime text
În anii marcați de entuziasmul libertății și de încrederea într-un viitor luminos, nu puține au fost inițiativele unor grupuri civice sau chiar ale administrației locale privind trecerea pe lista neagră a obiectelor care aminteau de trecut, a statuilor care trebuiau demolate, rase de pe suprafața pământului, pentru că fuseseră ridicate în anii sumbri ai socialismului care glorificau omul nou și realizările lui.
 
Dacă busturile lui Filimon Sârbu și ale lui Andrei Ionescu au dispărut fără urmă, Monumentul „Victoria“ din Parcul Arheologic / Parcul Primăriei a rămas pe soclul său paralelipipedic din beton placat cu travertin.
 
De ce nu a căzut sub furia buldozerelor? Pentru că monumentul în sine este o lucrare care „vorbește“ despre un moment care nu se poate șterge cu buretele din istoria acestui popor. Lucrarea turnată în bronz, cu o înălțime de 7,3 metri, poartă semnătura unui mare artist, Boris Caragea, distins în perioada interbelică (1937) cu premiul pentru sculptură al Ministerului Artelor. Pentru cea de-a doua fază a sa de creație, acesta s-a ales cu stigmatul de a deveni sculptor oficial al ideologiei comuniste.
 
„Victoria“, o glorificare a luptei poporului român împotriva fascismului, este reprezentată de o tânără femeie, așezată pe un soclu din bronz, care, în mâna stângă, înălțată spre cer, ține un mănunchi de frunze de stejar, iar cu mâna dreaptă arată spre soldații înarmați de la piedestalului, conduși de un muncitor cu arma în mână. În partea stângă, la picioarele tinerei... „Victorii“, se află un grup de civili, în fața căruia este reprezentată o tânără familie, femeia ținând în brațe un copil, simbol al omului nou, probabil. Spre mijloc, apare reprezentat un personaj care ține în fața unui bust antic ce se sprijină pe un capitel ionic. Între cele două grupuri apare un steag, tot din bronz.

Lucrarea de for public „Victoria“ a fost dezvelită pe 25 octombrie 1968.
 
Născut la Balcic, în Bulgaria, cândva teritoriu aflat în granițele statului român, Boris Caragea a fost profund legat de Dobrogea. De altfel, în prima expoziție de inspirație folclorică din perioada interbelică (anul 1934), s-au regăsit lucrări care evocau acest spațiu, precum: „Femeie cu cobiliță“, „Dans dobrogean“ și „Pescarii“. A studiat cu Hrandt Avakian, Frederic Storck, Oscar Han și Dimitrie Paciurea, primind în 1932 bursa ce purta numele celui din urmă.
 
Deși fusese numit artist al Casei Regale, odată cu schimbarea radicală a tematicii și cu numirea ca președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România (1951-1957), Boris Caragea ar fi reușit să-și distrugă operele care-i aminteau de începuturi.
 
Reintegrarea Dobrogei în granițele statului român a însemnat pentru provincia dintre Dunăre și Marea Neagră racordarea la ritmul de dezvoltare al țării. Odată cu o administrație nouă, a urmat o îndelungă perioadă de adaptare la modernitate, însoțită de entuziasm edilitar. Constanța, ca parte importantă a Dobrogei, a început să se dezvolte. S-a construit mult, s-au făcut investiții. În urma săpăturilor impuse de proiecte edilitare și de noi construcții, pământul anticului Tomis și-a arătat generozitatea, lăsând să iasă la iveală adevărate comori. Și astăzi, pământul pe care călcăm este înțesat de vestigii încă neștiute. Aici s-au înălțat edificii cu care trebuie să ne mândrim, cât încă le mai avem. Pământul acesta, binecuvântat cu deschidere la Marea Neagră, a fost călcat de oameni de valoare cărora li s-au înălțat busturi, a fost scăldat de sângele eroilor cărora li s-a înălțat monumente, spre veșnică neuitare.


De aceea, ne propunem, în cadrul proiectului #SărbătoreșteDobrogea, inițiat de ZIUA de Constanța, să readucem la lumină oamenii, întâmplările, legendele și istoria orașului. Să descoperim Constanța așa cum este: frumoasă, fascinantă, misterioasă. Să o scoatem din uitare, să o prețuim, să o iubim, să ne mândrim cu ea!

Proiectul #SărbătoreșteDobrogea este dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România și celor 17 ani de activitate jurnalistică pe care ZIUA de Constanța îi sărbătorește anul acesta.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Pe 23 noiembrie, în cadrul proiectului jurnalistic #sărbătoreșteDobrogea, cotidianul ZIUA de Constanța a lansat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“ , pe care vă invităm să o explorați.
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii