Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:12 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spiru Chintilă, un animator entuziast al culturii şi artei dobrogene

ro

17 Sep, 2019 00:00 2438 Marime text

Astăzi se împlinesc 98 de ani de la naşterea pictorului Spiru Chintilă. Venit pe lume la 17 septembrie 1921, în Bazargic (actualul oraş Dobrici, din Bulgaria), se refugiază împreună cu familia la Constanţa, în anul 1940, după ce România cedează Cadrilaterul în favoarea Bulgariei.
 
Pictorul şi-a făcut studiile la Constanţa, la Liceul „Mircea cel Bătrân“, apoi a fost elev al Academiei Libere de Pictură din Bucureşti, sub îndrumarea lui Francisc Șirato, a lui Camil Ressu şi a lui Alexandru Ciucurencu.
 
Considerat un interesant reprezentant al cubismului românesc, ce reevaluează figurativul prin prisma inedită a liniei, Spiru Chintilă a fost profesor de desen în Bucureşti, secretar general al Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi preşedinte al Fondului Plastic.

Legat profund de locul său de adopţie, a militat pentru proiectul „Medgidia - oraş cultural“ şi a contribuit decisiv la modernizarea muzeului de artă din localitate, care găzduieşte, de altfel, în două dintre sălile sale, lucrările acestui fiu al Dobrogei.
 
A deschis expoziţii personale în ţară şi în străinătate, la Moscova, Sofia, Budapesta, Cairo, Alexandria, Paris sau Damasc, unde a participat cu pictură de şevalet, dar şi cu lucrări de tapiserie şi artă decorativă.
 
Din 1968, în calitate de preşedinte al Fondului Plastic, are ideea de a organiza simpozioane de ceramică, iniţiativă care va atrage, alături de artiştii consacraţi, studenţi de la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. S-a implicat, de asemenea, pe plan naţional, în deschiderea mai multor galerii de artă şi ateliere de creaţie.
 
Lucrări ale sale de artă monumentală şi decorative au rămas mărturie peste timp în mai multe oraşe din România: pictura murală de la Casa de Cultură „Gh. Gheorghiu-Dej” din Bucureşti (realizată împreună cu Eugen Popa şi Constantin Crăciun), vitraliile de la Consiliul Popular din Focşani, mozaicul ceramic de la Spitalul din Constanţa (împreună cu Simona Vasiliu), mozaicul ceramic de la Casa de Cultură din Câmpina (împreună cu Romeo Zamfirescu), mozaicul ceramic de la Casa de Cultură din Medgidia (în colaborare cu Titu Drăguţescu) etc.
 

În toamna anului 2016, când artistul ar fi împlinit 95 de ani de la naştere, Muzeul de Artă din Constanţa i-a inclus lucrările în expoziţia „Identitatea spaţiului dobrogean în opera maeştrilor Spiru Chintilă, Ion Pacea, Ioan Sălişteanu”.
 
Spiru Chintilă s-a stins din viaţă pe 25 aprilie 1985, la Medgidia.

Sursa foto: Ilustrație din cartea „Țările Române văzute de artiști francezi
 
Citeşte şi:

Spiru Chintila, promotor al efervescentei artistice dobrogene
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii