Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:14 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stela Cocârlea, maestra valențelor culturale și a combinării artelor

ro

02 Nov, 2019 00:00 3989 Marime text

Astăzi, coregrafa Stela Cocârlea împlinește 61 de ani. A venit pe lume la 1 noiembrie 1958, în Târgu Frumos, județul Iași, și și-a descoperit dragostea pentru dans încă din primii ani de viață.


A urmat Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, iar după absolvire a înfruntat curajos capitala. Acolo a avut loc întâlnirea providențială cu maestrul Oleg Danosvki, ce i-a împărtășit planurile sale de a deschide o companie de balet la Constanţa. Așa a ajuns tânăra balerină în orașul de la malul mării, împreună cu ceilalți 19 balerini care au fondat compania ce avea să poarte numele mentorului și directorului său.
Danovski a pus în scenă, începând cu 1979, o serie de spectacole memorabile, unde Stela Cocârlea a strălucit ca solistă: „Lacul Lebedelor“, „Spărgătorul de nuci“,Cocoşatul de la Notre-Dame“, „Bayadera“, „Crăiasa Zăpezii“, „Mandarinul miraculos“, „La piaţă“, „Priculiciul“, „Rapsodia română“, „Coppellia“, „Cenuşăreasa“, „Romeo şi Julieta“, „Giselle“ şi „Frumoasa din pădurea adormită“.


A rămas fidelă companiei până în anul 2001, când, cu sprijinul impresarului Joachim Landgraf, a ajuns în Germania, unde, timp de șase ani, a dansat şi a scris numeroase eseuri despre tehnicile din balet şi lucrul din spatele scenei.


Întoarsă în ţară, deși iubitoare a baletului clasic, a experimentat dansul modern, cu Adina Cezar („Endless day“) și Gigi Căciuleanu, căruia i-a fost și asistent coregraf, în spectacolele „Mozartissimo“ şi „Requiem“.
A activat apoi în calitate de coregraf la Şcoala de dans de la Busto Garolfo (Milano), unde și-a învățat elevele să iubească ritmurile populare românești. În anul 2013, s-a angajat într-un proiect inedit și provocator, acela de a crea o școală de balet în Kuweit, unde a devenit managerul unui centru de artă.



În calitate de coregraf, creația Stelei Cocârlea s-a făcut remarcată prin autenticitate și talentul de a exploata cele mai diverse arte și valenţe interculturale. A pus în scenă, într-o viziune proprie care i-a adus multe elogii, balete clasice precum GiselleMandarinul Miraculos, Spărgatorul de Nuci sau Romeo și Julieta, dar și performance-uri găzduite de Muzeul de Artă, unde a avut libertatea de a-și transforma ideile în mişcare.


Pe lângă neobosita activitate coregrafică, Stela Cocârlea a coordonat proiecte de mişcare creativă, a publicat poezii, eseuri şi articole despre dans, iar în anul 2008 a editat volumul biografic „Jazz Road“, inspirat din viaţa unei mari legende a jazz-ului american, Washington Rucker. Este, de asemenea, un pedagog entuziast și creativ, pe care studenții de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius o prețuiesc și o urmează.  
 
Între artiștii constănțeni sărbătoriți cu prilejul evenimentului organizat de ZIUA de Constanța - „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, s-a numărat și Stela Cocârlea, care a fost răsplătită cu medalia „Jean Ionescu” și placheta CJC #RespectTeatru, pentru remarcabila sa activitate ca balerin, coregraf și om de artă.


Sursa foto: Facebook/Stela Cocârlea
 
#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Stela Cocârlea


 

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XXlX) (galerie foto)
 

Corespondență din Kuweit: Premieră în cariera coregrafei Stela Cocârlea (galerie foto+document)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii