Ziua Dobrogei la Tulcea Municipiul va conferi titlul de Cetățean de Onoare pentru Prof. Dr. Arh. Augustin Ioan
Ziua Dobrogei la Tulcea: Municipiul va conferi titlul de Cetățean de Onoare pentru Prof. Dr. Arh. Augustin Ioan
14 Nov, 2022 10:50
ZIUA de Constanta
1842
Marime text
În acest an, Tulcea va sărbători Ziua Dobrogei alături de Prof. Dr. Arh. Augustin Ioan căruia municipiul îi va conferi titlul de Cetățean de Onoare, în semn de recunoaștere a contribuției aduse în domeniul arhitecturii, pentru activitatea de sprijinire a cauzei patrimoniului arhitectural și pentru activitatea academică și culturală de excepție.
Deși cariera fructuoasă l-a purtat peste tot în lume, domnul Augustin Ioan a rămas atașat de Dobrogea natală și de orașul Tulcea, unde revine întotdeauna cu plăcere., trasmite Primăria Tulcea.
Ceremonia va avea loc la ora 18.00, la Casa Avramide, odată cu lansarea noului număr al Revistei Arhitectura, dedicat Deltei Dunării.
Date despre Marian-Augustin Ioan
Marian-Augustin Ioan s-a născut în localitatea Dorobanțu, județul Tulcea la 5 martie 1965. Studiile gimnaziale și liceale le parcurge în municipiul Tulcea la Liceul ,,Spiru C. Haret” (actualul Colegiu ,,Spiru Haret”). Din anul 1984 începe studiile la Institutul de Arhitectură Ion Mincu din București, pe care îl absolvă în anul 1990.
Augustin IOAN este arhitect. poet, eseist, critic si istoric al arhitecturii. A absolvit: Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti (1990). St. Edmund Hali, Oxford. Marea Britanie (MA, 1993), Universitatea din Cincinnati, Ohio (MSARCh, 1994).
Burse de studii la Vicenza, Italia ; Oxford, Marea Britanic ; Universitatea din Cincinnati, Ohio, New Europe College, Universitatea Central-Europeana. Praga.
Doctor in arhitectură. Este membru: al Uniunii Scriitorilor din România, Uniunii Arhitectilor din România; asociatii de arhitectura din SUA. Marea Britanic, Ungaria.
Este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ,,Ion Mincu” din Bucureşti, predă la departamentul Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului și are o experiență de visiting professor la University of Cincinnati.
A fost invitat să susțină conferințe și prelegeri la centre academice de renume: Metropolitan University (Londra), Universitatea Tehnică din Berlin, Universitatea Ebraică din Ierusalim, CUA Washington DC, UCLA, pentru a menționa doar câteva.
Activități profesionale conexe:
- director al CSUD(Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat) din cadrul UAUIM București în perioada 2016 - 2020, membru al CSUD din 2020 până în prezent.
- vicepreședinte UAR (Uniunea Arhitecților din România) – 1998 – 2002.
- președinte al CNMI (Comisia Națională a Monumenelor Istorice) – 2012 – 2013.
- președinte al CNADTCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) 2012-2013 și actual președinte al Comisiei de arhitectură și urbanism din CNADTCU.
- președinte al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș,Sinaia-din 2019.
- membru fondator al Fundației Habitat și Arta în România-din 1997.
- membru OAR (Ordinul Arhitecților din România), membru UAR (Uniunea Arhitecților din România), membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Lucrări de autor și colaborator:
- 2002 - câștigătorul concursului pentru Catedrala Patriarhală -„acesta este un moment excepțional în viața mea, pentru care am muncit mult, dar nu mă așteptam să vină atât de repede”.
- 2008 – 2016 - Catedrala cu necropolă de la Curtea de Argeș.
-1992 – 2015 - restaurarea Muzeului Literaturii Române.
- biserici ortodoxe la Urziceni, Slobozia, Fetești, biserica baptisă din Zalău.
- locuințe unifamiliale București.
- grădina publică Urziceni.
Este autor sau co-autor a peste 30 de cărți despre stiluri arhitecturale, urbanism, spațiul sacru, identitate culturală, cărți apărute în România, dar și în volume publicate la Londra, Paris, Frankfurt sau Heidelberg.
Conferirea titlului de Cetățean de Onoare domnului Marian-Augustin IOAN a fost aprobată prin H.C.L. nr.238/27.10.2022.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii