14 milioane de lei, „atribuiţi nelegal“ CJC își cere banii înapoi de la cluburile sportive constănţene (documente)
14 milioane de lei, „atribuiţi nelegal“: CJC își cere banii înapoi de la cluburile sportive constănţene
10 Jul, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
3977
Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa anunţau, în luna ianuarie, că s-a început urmărirea penală faţă de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu. Iniţial, în sarcina şefului CJC au fost reţinute şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave. Ulterior, în luna aprilie, procurorul Andrei Bodean din cadrul DNA Constanţa a decis extinderea urmăririi penale în dosar şi, în plus, pe lângă el, în această cauză mai sunt cercetaţi şi alţi funcţionari publici din cadrul CJC.
În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori în data de 15 ianuarie, se precizează că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al CJC, în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste cinci milioane de euro). Printre acestea, DNA menţiona: „13.305.000 lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive; finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr.350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr.69/2000 a Educaţiei fizice şi Sportului”.
De asemenea, vicepreşedintee CJC, Cristinel Dragomir, preciza: „Trebuie să ne judecăm ca să câştigam în instanţă, dar pentru că e suspendat în instanţă, până se termină procesul domnului Constantinescu şi al directorilor care sunt implicaţi în celebrul dosar 215 (n.r. 215/P/2013), noi avem obligaţia, ca instituţie, să ducem decizia la îndeplinire. Decizia spune că e plată nelegală şi că trebuie să recuperăm prejudiciul. Atunci, noi am acţionat în instanţă absolut toate instituţiile care au fost prinse în decizia 70 de anul trecut. Şi cum poţi să recuperezi? Trebuie să îi dai în judecată“. Acest lucru înseamnă un singur lucru: până la sfârşitul anului, pe rolul instanţelor constănţene vor apărea o mulţime de dosare în care CJC va chema la judecată, pentru pretenţii, toate entităţile în cazul căror CCR a constatat că au fost făcute plăţi nelegale.
Rămâne de văzut care va fi decizia judecătorilor constănţeni în aceste cazuri şi dacă banii acordaţi de CJC asociaţiilor şi cluburilor sportive vor fi cu adevărat recuperaţi, din moment ce „soluţiile” prezentate de vicepreşedintele Dragomir ar presupune alocarea altor sume de bani, care provin tot din buzunarele cetăţenilor. Şi asta în condiţiile în care DNA spune că plăţile iniţiale au fost făcute „fără respectarea normelor legale”.
În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori în data de 15 ianuarie, se precizează că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al CJC, în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste cinci milioane de euro). Printre acestea, DNA menţiona: „13.305.000 lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive; finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr.350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr.69/2000 a Educaţiei fizice şi Sportului”.
Refuzul de a primi Curtea de Conturi în control
Conform raportului întocmit de auditorii Curţii de Conturi a României (CCR), în urma efectuării testelor de detaliu şi control, s-a constatat că, în anul 2012, din bugetul CJC au fost finanţate cheltuieli cu activităţi sportive în sumă de 13.305.000 lei. În documentul Curţii se menţionează „efectuarea de plăţi nelegale către asociaţii şi cluburi sportive reprezentând finanţare acţiuni sportive numai în baza hotărârilor de Consiliu Local şi fără a se respecta prevederile Legii nr.215/2001, Legii nr.273/2006, Legii nr. 350/2005, OUG nr. 34/2006, Legii nr.24/2000, Legii nr.69/2000, OG nr.119/1999, în sumă de 13.305 mii lei, la care s-au calculat dobânzi de 594 mii lei“ (total - 13.899.000 de lei). Auditorii CCR au constatat, în urma analizării situaţiei financiare la sfârşitul anului 2012, raportarea unor credite bugetare definitive în sumă totală de 30.876.359 de lei şi plăţi efectuate în sumă totală de 25.388,334 de lei, din care 13.305.000 de lei reprezintă finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive, ceea ce în valori relative reprezintă o pondere de 42,4%, finanţarea şi plăţile fiind efectuate de către CJC numai în baza hotărârilor CJ şi a celor de modificare sau rectificare a bugetului iniţial pentru anul 2012. Tot în raportul Curţii se precizează că ordonatorul principal de credite al CJC (preşedintele CJC) putea asigura finanţarea acţiunilor sportive în limita creditelor bugetare aprobate prin bugetul judeţean, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, „însă aceste prevederi nu au fost respectate de către entitatea audiată“, după cum se explică în document.Şi aici s-a rupt lanţul de iubire?
Surprinzător sau nu, la fel ca în cazul Fundaţiei „Fantasio“, Consiliul Judeţean a ales să „se lepede“ şi de unele dintre asociaţiile şi cluburile sportive, abonate ani la rând la sponsorizări din banul public. Pe rolul Tribunalului Constanţa, dar şi la Judecătorie au apărut o serie de dosare în care Judeţul Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa au acţionat în instanţă mai multe entităţi pe care le-a „dezmierdat“ de-a lungul timpului, precum: Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean, Club Sportiv Volei 2004 Tomis Constanţa, Club Sportiv Handbal Club Municipal Constanţa, Club Sportiv Volei Municipal Tomis Constanţa, Club Sportiv Rugby Club Judeţean Farul Constanţa, Club Sportiv Baschet Club Farul, Asociaţia Club Sportiv Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010, Club Sportiv Rugby Universitar Neptun al Universităţii Maritime Constanţa şi Asociaţia Judeţeană de Rugby Constanţa. Toate aceste dosare, în care formaţiunile sportive au calitatea de pârâte, au ca obiect „pretenţii“, reclamante fiind CJC şi Judeţul Constanţa.Cine a dus-o bine în 2012
Potrivit hotărârilor CJC, în anul 2012, Nicuşor Constantinescu a alocat 15.150.000 de lei unui număr de 11 cluburi, fundaţii sau asociaţii sportive, iar potrivit procurorilor suma de 13.305.000 de lei reprezintă plăţi nelegale. Suma totală de 15.150.000 de lei a fost repartizată de şeful CJC, după cum urmează: Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean - 3.000.000 de lei, pentru promovarea şi sprijinirea sportului, Clubului Sportiv Volei 2004 Tomis Constanţa - 1.700.000 de lei, Clubului Sportiv Handbal Club Municipal Constanţa - 4.000.000 de lei, Clubului Sportiv Volei Municipal Tomis Constanţa - 1.000.000 de lei, Clubului Sportiv Rugby Club Judeţean Farul Constanţa - 2.000.000 de lei, Clubului Sportiv Baschet Club Farul - 600.000 de lei şi 900.000 de lei, Clubului Sportiv Baschet Club Farul - 1.000.000 de lei, Asociaţiei Club Sportiv Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010 - 300.000 de lei şi Asociaţiei Judeţene de Rugby Constanţa - 50.000 de lei pentru implementarea rugby-ului la nivelul şcolilor din Constanţa.Ce spune CJC-ul
Dacă în cazul dosarului în care CJC a acţionat în judecată Fundaţia „Fantasio“, despre care puteţi citi aici, vicepreşedintele Cristinel Dragomir spunea că se rezolvă conform principiului „ia de-aici cincizeci de mii, dă-mi cincizeci de mii“, este legitim să ne punem întrebarea dacă se va proceda la fel şi în cazul acestor asociaţii şi fundaţii sportive. Viceliderul Dragomir declara: „Eu i-am dat în judecată ca să nu mă poată acuza pe mine Curtea de Conturi că eu stau cu mâinile în sân şi că eu sunt parte cu ăia. Numai că ăia, la judecată, or să vină cu documente: «uite domn’le ce am făcut cu banii, cum să-ţi dau banii înapoi?» şi noi considerăm că aşa se închide“.De asemenea, vicepreşedintee CJC, Cristinel Dragomir, preciza: „Trebuie să ne judecăm ca să câştigam în instanţă, dar pentru că e suspendat în instanţă, până se termină procesul domnului Constantinescu şi al directorilor care sunt implicaţi în celebrul dosar 215 (n.r. 215/P/2013), noi avem obligaţia, ca instituţie, să ducem decizia la îndeplinire. Decizia spune că e plată nelegală şi că trebuie să recuperăm prejudiciul. Atunci, noi am acţionat în instanţă absolut toate instituţiile care au fost prinse în decizia 70 de anul trecut. Şi cum poţi să recuperezi? Trebuie să îi dai în judecată“. Acest lucru înseamnă un singur lucru: până la sfârşitul anului, pe rolul instanţelor constănţene vor apărea o mulţime de dosare în care CJC va chema la judecată, pentru pretenţii, toate entităţile în cazul căror CCR a constatat că au fost făcute plăţi nelegale.
Activitate intensă până în luna decembrie
„Eu sunt sigur că instanţa nu ne dă dreptate nouă. Pe de o parte e blocat, că a blocat DNA, pe de altă parte eu sunt obligat să iau măsuri, măsuri care, din punctul meu de vedere, nu stau în picioare. Ne-au obligat să recuperăm banii de la Fundaţia Fantasio, sau de la nu ştiu ce echipă de sport. Noi avem termen să ducem la îndeplinire ce scrie în decizia respectivă până la 15 decembrie 2015. Curtea de Conturi este la noi acum şi ne-a pus în vedere că trebuie să ducem la îndeplinire decizia“, a mai spus Dragomir.Rămâne de văzut care va fi decizia judecătorilor constănţeni în aceste cazuri şi dacă banii acordaţi de CJC asociaţiilor şi cluburilor sportive vor fi cu adevărat recuperaţi, din moment ce „soluţiile” prezentate de vicepreşedintele Dragomir ar presupune alocarea altor sume de bani, care provin tot din buzunarele cetăţenilor. Şi asta în condiţiile în care DNA spune că plăţile iniţiale au fost făcute „fără respectarea normelor legale”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii