A ajuns la cea de-a XII-a ediţie Festivalul-concurs naţional de folclor „Dor de cânt românesc“ începe la Cumpăna
A ajuns la cea de-a XII-a ediţie: Festivalul-concurs naţional de folclor „Dor de cânt românesc“ începe
25 May, 2017 00:00
ZIUA de Constanta
2930
Marime text
Pe lângă preocuparea privind dezvoltarea comunei Cumpăna, reprezentanţii administraţiei publice locale sunt extrem de atenţi la viaţa culturală a comunităţii. Luna mai a fost presărată cu numeroase evenimente cultural-artistice la care au participat locuitorii comunei Cumpăna şi nu numai. Startul a fost dat de serbarea câmpenească organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Muncii. A urmat data de 9 mai, când au fost marcate, ca în fiecare an, Ziua Europei - eveniment în care au fost angrenaţi toţi elevii unităţilor de învăţământ preuniversitar din comună -, dar şi Ziua Independenţei de Stat a României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 15 mai, de Ziua Internaţională a Familiei, reprezentanţii administraţiei publice locale din Cumpăna şi întreaga comunitate au sărbătorit cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie. „Anual, data de 15 mai ne reaminteşte tuturor că fără familie nu se poate realiza nimic în viaţă, iar tânăra generaţie trebuie să ştie şi să conştientizeze acest lucru“, afirma, în acea zi, primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju.
Competiţia se va desfăşura pe 27 mai, cu începere de la ora 11.00, iar gala laureaţilor şi festivitatea de premiere sunt programate pentru a doua zi, începând cu ora 12.00. „Acest festival-concurs este expresia împlinirii unei datorii sacre pentru valorificarea unui gen artistic peren, păstrat la loc de cinste în sufletul fiecăruia dintre noi. Ne dorim şi sperăm ca şi această ediţie să constituie o reuniune artistică de excepţie, o sărbătoare prin cântec şi pentru cântec a românilor de pretutindeni“, a afirmat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
Desigur, nu vor lipsi din programul festivalului- concurs recitalurile extraordinare, oferite de artişti consacraţi precum Cristina Turcu Preda, Mariana Ionescu Căpitănescu, Ion Drăgan, Geta Postolache şi alţii, acompaniaţi de orchestra Ansamblului profesionist „Baladele Deltei“.
Festival devenit tradiţie
Unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale organizate la Cumpăna este Festivalul-concurs naţional de folclor pentru tineri interpreţi din întreaga ţară „Dor de cânt românesc“, ajuns în acest an la cea de-a XII-a ediţie. Acesta este dedicat doar artiştilor amatori, solişti vocali din toate colţurile ţării, interpreţi ai cântecului popular românesc cu vârste cuprinse între şase şi 18 ani, şi se desfăşoară în perioada 27-28 mai. Ca de fiecare dată, manifestarea va fi găzduită de Casa de Cultură din comună.Competiţia se va desfăşura pe 27 mai, cu începere de la ora 11.00, iar gala laureaţilor şi festivitatea de premiere sunt programate pentru a doua zi, începând cu ora 12.00. „Acest festival-concurs este expresia împlinirii unei datorii sacre pentru valorificarea unui gen artistic peren, păstrat la loc de cinste în sufletul fiecăruia dintre noi. Ne dorim şi sperăm ca şi această ediţie să constituie o reuniune artistică de excepţie, o sărbătoare prin cântec şi pentru cântec a românilor de pretutindeni“, a afirmat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
Talentul va fi răsplătit
Cei 55 de concurenţi veniţi din toate zonele ţării vor prezenta în concurs câte două piese, una dintre ele fiind fără acompaniament orchestral. Ordinea intrării în concurs se va stabili prin tragere la sorţi. Toţi concurenţii vor primi diplome de participare, iar premiile vor fi acordate pe trei secţiuni: prima – de la şase până la 10 ani, cea de-a doua – de la zece la 14 ani, iar cea de-a treia va cuprinde competitorii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Marele premiu - trofeul va fi în valoare de 800 de lei. Cei care se vor clasa pe primele locuri vor primi 600 de lei, „argintul“ va fi recompensat cu 400 de lei, „bronzul“, cu 200 de lei, iar cei care vor obţine menţiune vor fi răsplătiţi cu 100 de lei.Desigur, nu vor lipsi din programul festivalului- concurs recitalurile extraordinare, oferite de artişti consacraţi precum Cristina Turcu Preda, Mariana Ionescu Căpitănescu, Ion Drăgan, Geta Postolache şi alţii, acompaniaţi de orchestra Ansamblului profesionist „Baladele Deltei“.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii