Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:56 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajaţi de soi, la judecată cu angajatorul Salariile funcţionarilor din CJC au intrat la apă din cauza Curţii de Conturi (documente)

ro

24 Jul, 2014 00:00 4153 Marime text
Funcţionarii publici din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Constanţa au fost afectaţi de măsurile impuse de Curtea de Conturi. Conform raportului întocmit de auditorii Curţii de Conturi a României (CCR), după controalele din 2013, s-a constatat că, în anul 2012, din bugetul instituţiei au fost plătite fără temei legal unele drepturi băneşti acordate salariaţilor, reprezentând ajutoare, indemnizaţii şi prime. Valoarea prejudiciului constat de auditorii CCR este de aproximativ 144.000 de lei

Angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa sunt în război cu instituţia din care fac parte. Ei l-au dat în judecată pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în calitate de principal ordonator de credite. Mai mulţi angajaţi ai CJC s-au constituit parte reclamantă într-un dosar în care pârât apare Consiliul Judeţean Constanţa. Aceştia cer anularea unui act administrativ.
Este vorba, mai exact, despre funcţionarii publici din aparatul de specialitate al instituţiei judeţene, membri ai Sindicatului din Administraţia Publică Locală - Consiliul Judeţean Constanţa. Aproximativ 100 de persoane îşi cer unele drepturi în instanţă. Pe data de 10 iulie, a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanţa, la secţia de contencios administrativ şi fiscal, dosarul cu numărul 5354/118/2014, prin care angajaţii CJC au înaintat o acţiune în instanţă împotriva instituţiei unde lucrează, pentru a-şi recupera sporurile ce le-au fost luate prin somaţii de plată pe care angajatorul le-a emis pentru a respecta cerinţa de punere în aplicare a deciziei Curţii de Conturi a României, după cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al sindicatului angajaţilor din CJC, Gabriel Diceanu.

În baza deciziei Curţii de Conturi, ei trebuie să restituie sporurile încasate în 2012, sporuri şi drepturi considerate ilegale în urma controlului acestei instituţii.
Potrivit raportului Curţii de Conturi a României, în urma acţiunii de control efectuate în anul 2013, s-a constatat „plata fără temei legal a unor drepturi băneşti acordate în anul 2012 salariaţilor entităţii, reprezentând: indemnizaţii acordate în cazul pensionării, ajutoare acordate în cazul primei căsătorii a angajatului, ajutoare acordate în cazul naşterii unui copil şi ajutorul acordat familiei în cazul decesului angajatului, în sumă de 76.000 lei; drepturi băneşti pentru ziua de 8 Martie, Paşte, 1 Iunie şi Crăciun, în sumă de 63.000 de lei. La prejudiciul total de 139.000 de lei se adaugă dobânzi calculate, în sumă de 5.000 de lei“, se menţionează în sinteza raportului Curţii de Conturi.

Fina, la judecată cu naşul Constantinescu

Pe lista celor care au dat în judecată instituţia angajatoare - CJC se numără şi câţiva dintre angajaţii de seamă ai judeţului. Gabriela Mihăieşi, soţia consilierului judeţean şi fost primar al Constanţei, Gheorghe Mihăieşi, Iulia Pripişi, soţia lui Ionuţ Pripişi, şeful de la Serviciul Corp Control din cadrul Primăriei Constanţa, sau Filis Husein, preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu şi fiica lui Nurhan Ali, directorul executiv al clubului de handbal HCM Constanţa. Alte două persoane angajată care contestă decizia de „tăiere“ a sporurilor salariale sunt şi Mihai Cosoiu şi Nicoleta Moraru, care apar într-un alt dosar recent împotriva CJC. Nicoleta Miron este angajata CJC care a avut o altercaţie în trafic şi cu Mircea Băsescu.

Plăţi nelegale constatate de Curtea de Conturi

Dar iată ce au constatat auditorii CCR în urma acţiunii de control asupra cheltuielilor făcute de CJC în anul 2012. „Din verificarea efectuată, s-a constatat că în anul 2012 au fost făcute plăţi fără temei legal pentru angajaţii din aparatul de specialitate al CJC, respectiv funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul entităţii, urmare a acordării unor drepturi salariale necuvenite, în baza prevederilor Contractului colectiv de muncă al angajaţilor din cadrul aparatului de specialitate al CJC, încheiat pentru anul 2012, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 397/24,12,2011“. Astfel, auditorii CCR contestă legalitatea indemnizaţiilor acordate în cazul pensionării, primei căsătorii, ajutoare în cazul naşterii unui copil şi ajutorul acordat familiei în caz de deces al angajatului, care au avut la bază prevederile Contractului colectiv de muncă al angajaţilor din cadrul aparatului de specialitate al CJ Constanţa. „Totodată, s-a constatat că în anul 2012 au fost acordate sume în bani pentru ziua de 8 Martie, Paşti, 1 Iunie şi Crăciun, în baza unui articol din contractul colectiv de muncă“, precizează raportul CCR. „Conform normelor legale în vigoare, prin acte administrative locale , respectiv hotărâri ale Consiliului Judeţean Constanţa, nu pot fi stabilite drepturi salariale şi drepturi băneşti pentru personalul bugetar din instituţiile publice, întrucât stabilirea acestora se face prin lege“. „Eventualele indemnizaţii şi ajutoare achitate angajaţilor puteau fi acordate, numai în măsura în care acestea erau prevăzute expres în acte normative specifice acestor categorii de personal. Ca urmare a celor constatate şi potrivit documentelor justificative puse la dispoziţie de entitate, în anul 2012 au fost efectuate plăţi fără temei legal, în sumă totală de 139.345 de lei, pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţie, reprezentând indemnizaţii (...), drepturi necuvenite, în sumă de 76.195 de lei, şi drepturi băneşti acordate salariaţilor pentru ziua de 8 Martie, Paşti, 1 Iunie şi Crăciun, în sumă de 63.150 de lei“, se menţionează în raportul CCR.

Nu e prima dată

Şi în anii trecuţi, mai precis în 2010, angajaţii CJC au avut de returnat sporurile primite şi contestate de controlorii veniţi de la Curtea de Conturi a României, însă atunci, după cum susţine purtătorul de cuvânt Gabriel Diceanu, angajaţii au avut câştig de cauză în instanţă.
„Trebuie să ne judecăm ca să câştigam în instanţă, dar pentru că e suspendat în instanţă, până se termină procesul domnului Constantinescu şi al directorilor care sunt implicaţi în dosar, noi avem obligaţia, ca instituţie, să ducem decizia la îndeplinire. Decizia spune că e plată nelegală şi că trebuie să recuperăm prejudiciul. Atunci, noi am acţionat în instanţă absolut toate instituţiile care au fost prinse în decizia 70 de anul trecut. Şi cum poţi să recuperezi? Trebuie să îi dai în judecată“, a declarat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii