Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:17 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autoritatile locale din Garliciu raman indiferente la necazul femeii

ro

27 Aug, 2004 00:00 731 Marime text

Anica Panait traieste din mila vecinilor

Femeia beneficiaza de ajutor social, insa potrivit declaratiilor sale, nu a mai primit nici un ban din luna mai * In orice moment, cocioaba in care traieste risca sa cada peste ea * Femeia traieste din mila vecinilor * Fratii ei vor sa vanda casa si sa imparta banii * Si alti locuitori ai comunei se plang ca nu au primit ajutorul social insa le este frica sa vorbeasca

Grija zilei de maine reprezinta din pacate, o situatie mult prea des intalnita. Cand la toate acestea se adauga si riscul de a ramane fara un acoperis deasupra capului si fara nici o sursa de venit, situatia devine pur si simplu tragica. In aceasta situatie se gaseste Anica Panait din comuna Garliciu. Femeia, este pur si simplu disperata si a ajuns la capatul puterilor. Pentru ea viata a fost un lung sir de necazuri. Ca orice tanar Anica si-a facut sperante si a crezut ca va putea realiza ceva in viata. Tanara fiind, s-a casatorit si a parasit satul natal si si-a urmat sotul la Slobozia. Dupa trei ani de neintelegeri si certuri, femeia a divortat si s-a intors in Dobrogea. Tanara a reusit sa se mute cu chirie la Costinesti si sa-si gaseasca un loc de munca. Aici a cunoscut o persoana cu care a sperat ca va putea sa convietuiasca pana la sfarsitul vietii. Insa nici de aceasta data nu a avut noroc. In urma cu trei ani nu a mai putut rabda si a plecat in comuna Garliciu, cu gandul de a trai linistita in casa parinteasca. Nici de aceasta data insa nu a avut noroc. Femeia a incercat sa intre in casa parintilor sai, insa nu a putut intrucat aceasta era locuita abuziv de o alta familie care nu facea parte din familie, dar, care era prietena cu fratele Anicai. Femeia a gasit insa sprijin in vecinii care nu au putut sa o lase pe strada si au gazduit-o si i-au oferit o farfurie cu mancare. Peste un timp, a fost nevoita sa intre cu forta in casa parintilor sai, casa, care dupa moartea parintilor a ramas nelocuita si s-a transformat intr-un bordei gata sa se darame. A incercat sa-si repare o odaie care sa-i serveasca si de dormitor si de bucatarie si de baie, restul casei fiind practic in paragina si sa constituie un pericol. Cu toate acestea femeia era multumita ca avea un acoperis deasupra capului.

Necazurile nu se opresc aici

Dupa ce s-a stabilit in casa parinteasca, Anica a sperat ca va putea sa traiasca linistita. Insa, ghinionul nu a ocolit-o nici acum. La putin timp, femeia a fost cautata de fratii sai care pretind parte de la casa parinteasca. Mai mult decat atat, dupa spusele femeii, fratii sai pretind sa vanda imobilul si sa imparta banii. "Nimeni nu se gandeste ca ei au fost ajutati in tinerete de parinti si si-au facut case ca sa aiba unde sta. Acum vor sa vindem casa, insa atatia ani cat a fost lasata in paragina nu s-au gandit sa o renoveze sau sa o vanda. Ei nu vor decat sa ma lase in strada. Nu stiu de ce ma dusmanesc atat de mult", a declarat Anica Panait. "Pentru a ma determina sa plec de aici au venit peste mine noaptea si m-au amenintat, mi-au otravit apa din bazin si pur si simplu in orice moment sunt in pericol. Imi este frica sa mai stau aici ma incui in camera," a conchis femeia. Pentru a supravietui, femeia si-a depus documentatia pentru ajutor social. Lunar, femeia primea cate 825.000 lei. Insa conform declaratiilor femeii, din luna mai ea nu a mai primit nici un ban. De atunci, viata ei a devenit un calvar. Pentru a putea castiga cate o farfurie cu mancare Anica lucreaza pe la vecini. Toate aceste probleme au facut ca femeia sa se imbolnaveasca si in lunile mai si iunie sa fie internata la Spitalul Palazu. Dupa externare, cosmarul Anicai continua. Datoriile catre stat au crescut, iar femeia in continuare nu are nici o sursa de venit. "Acum fratii mei m-au lasat in pace. Insa ajutorul social inca nu l-am primit si nu am cu ce trai. Am fost in repetate randuri la primar insa acesta a refuzat sa stea de vorba cu mine sau mi-a spus ca nu are bani pentru ajutorul social. La vecini cat sa mai apelez si cat sa ma mai ajute pentru ca au si ei familii si copii. In timp ce lucram la o vecina mi-a cazut un lighean cu apa fiarta pe mana si m-am oparit si acum imi este mai greu sa muncesc", a mai spus Anica Panait. "Este amarata vai de capul ei. Nu are nici dupa ce bea apa. Noi o mai milostim cu cate o farfurie de mancare, a mai si dormit pe la noi, ce sa-i facem. O stiu de cand era mica, nu a fost asa dar ce sa faci viata asta... Si parintii ei au fost niste oameni gospodari, " a precizat si Pauna Gherghisan.

Si alti sateni se plang de lipsa banilor...

Saracia este o stare generala la Garliciu. Situatia se vede de la distanta. Oamenii muncesc doar ca sa aiba ce manca. Mai multi locuitori ai comunei Garliciu s-au plans ca nu au primit de mult timp ajutorul social, sau daca au primit, nu a fost toata suma. Satenii se mai plang ca primarul i-a amenintat ca cei care au votat cu altcineva nu vor mai primi ajutor. Frica este insa mult mai puternica si oamenii se tem sa vorbeasca. Totusi, C.I din localitate ne-a spus ca de la 1 august i-a fost suspendat ajutorul pe motiv ca nu a prestat cele 72 de ore, insa femeia spune ca nu a fost anuntata. O alta tanara din sat ne-a intrebat daca este posibil sa fie scazuta alocatia copilului din ajutorul social "Aveam ajutor de un milion de lei insa mi-au scazut cinci sute de lei alocatia copilului si mi-au mai dat cinci sute, este corect. Dupa alegeri am mai primit o singura data ajutorul social si dupa aceea nu ne-au mai dat nimic ". Insa toate aceste discutii au avut loc in soapta, oamenilor fiindu-le frica sa vorbeasca pentru ca vor fi pedepsiti. Am dorit sa aflam si punctul de vedere al primarului Constantin Cimpoiasu insa, personalul primariei ne-a informat ca primarul este plecat in concediu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii