Cartoful intr-o lume in schimbare
Cartoful intr-o lume in schimbare
25 Jul, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
835
Marime text
La Brasov, a avut loc recent, cea de-a 17-a Conferinta trienala a Asociatiei Europene a Cercetarilor la Cartof (EAPR - European Association for Potato Research), cu tema generala "Cartoful intr-o lume in schimbare" (Potato in a changing world).
Conferinta s-a organizat sub egida Anului International al Cartofului, declarat de Organizatia Natiunilor Unite. Reprezentatii autoritatilor nationale si locale au fost prezenti la lucrarile in plen.
La conferinta au participat 325 de specialisti, cercetatori si fermieri din 42 de tari de pe toate continentele, care au prezentat 15 conferinte plenare, 72 de prezentari in extenso pe sectiuni si 145 de postere. Printre participanti au fost cercetatori stiintifici si profesori universitari din centre de traditie din Romania, Franta, Marea Britanie, Olanda, Germania, Belgia, Spania, Italia, Elvetia, Tarile Scandinave, Rusia, SUA, Japonia, Canada etc), precum si directorul general al CIP (Centrul International al Cartofului) Lima si ambasadorul Republicii Peru la Bucuresti, Elard Escala, Peru fiind una dintre tarile de origine ale cartofului. Principalele subiecte ale conferintei s-au axat pe tematici actuale, de mare interes la nivel european si global cum ar fi: reasezarea cartofului in categoria alimentelor indispensabile ca sursa de substante benefice pentru sanatate, prezentarea realizarilor din domeniul geneticii si ameliorarii cartofului, a producerii cartofului de samanta, a sistemelor de productie organica de cartof, a controlului bolilor si daunatorilor si a managementului culturii cartofului, in conditiile schimbarilor climatice si a unor noi tehnologii de procesare, pliate la cerintele tot mai sofisticate de pe pietele europene si americane. S-a supus atentiei oportunitatea creata acestei culturi, pentru dezvoltare si extindere, in contextul crizei alimentare globale, comunitatea stiintifica din domeniu lansand un apel pentru viitoare colaborari mondiale si regionale in acest sens.
De o deosebita importanta a fost identificarea posibilitatilor de realizare a unor colaborari si proiecte comune de cercetare, atat in cadrul Uniunii Europene, cat si in spatiul extracomunitar.
Aprecierile legate de organizarea Conferintei, precum si activitatea Romaniei pe parcursul detinerii presedintiei EAPR (2005-2008) de catre dr. Sorin Chiru, au fost pozitive si unanime. Acestea s-au materializat prin acordarea distinctiei de membru de onoare al EAPR, unui cercetator stiintific din Brasov.
Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii