Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:51 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce buget şi cheltuieli pentru colectarea şi reciclarea deşeurilor a estimat CJC (document)

ro

05 Dec, 2016 00:00 6632 Marime text
Până în anul 2020, România trebuie să închidă toate gropile de gunoi care nu întrunesc standardele impuse de Uniunea Europeană şi să pună la punct un sistem integrat de reciclare a deşeurilor. În anul 2014, judeţul Constanţa accesa fonduri pentru iniţierea unui sistem de management integrat al deşeurilor. Cum însă au avut loc modificări legislative în
domeniul achiziţiilor publice, procedurile au fost nefinalizate.
 
În acest context, Ministerul Fondurilor Europene a obligat Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) să elaboreze o cerere de fazare a proiectului privind managementul integrat al deşeurilor, astfel încât proiectul să fie finalizat la timp, până în anul 2020. Cererea a fost trimisă de CJC în evaluare la Comisia Europeană. Răspunsul a fost pozitiv, consilierii adoptând în şedinţa ordinară din data de 22 noiembrie a acestui an bugetul şi cheltuielile aferente implementării proiectului „Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Constanţa”, în valoare de 19.776.683 de euro - faza a doua.
 
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară - Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient
al resurselor, OS 3.1. - Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclarea deşeurilor în România.
 
În cadrul şedinţei din 22 noiembrie a.c., consilierii au aprobat şi costul cofinanţării locale de 2%, în valoare de 274.381 de euro. De asemenea, aceştia au votat şi acordarea a 1.510.802 euro din bugetul judeţean pentru acoperirea costurilor eligibile din proiect. Consilierii judeţeni au mai hotărât alocarea din bugetul judeţean a sumei de 4.546.830 de euro pentru acoperirea taxei TVA si a cheltuielilor neeligibile aferente implementării proiectului. Deşi proiectul are o valoare estimată de 19.776.683 de euro, valoarea totală aprobată a acestuia este de 56.365.461 de euro.
 
Primarii judeţului Constanţa aşteaptă finalizarea proiectului. La Medgidia, peste 1.800 de pubele sunt pregătite într-un depozit pentru a fi livrate către cetăţenii oraşului Hârşova. „Vreau să văd cât mai repede finalizat acest proiect. Este un proiect viabil, sănătos, dar care trebuie finalizat. În momentul de faţă, expiră contractul pentru cele 1.850 de pubele aflate în depozit la Medgidia. Când se semnează noul contract, trebuie să dăm pubelele cetăţenilor, care le aşteaptă de ani buni”, a declarat, pentru ZIUA în judeţ, primarul municipiului Hârşova, Viorel Ionescu. 
 
În urmă cu doi ani, la Murfatlar a fost închisă groapa de gunoi, iar toate deşeurile au fost mutate la Costineşti. La doi ani de la această schimbare, administraţia locală consideră că proiectul a ajutat comunitatea să recicleze o cantitate mai mare de deşeuri.
 
„Noi selectăm deşeurile. Avem contractul semnat cu Iridex SRL, care le transportă la Costineşti. Avem pubele separate pentru: hârtie, plastic, gunoi menajer, sticlă, metal şi electrice. Firma cu care avem contract vine de patru ori pe săptămână şi ridică deşeurile. În prezent, este mai bine, întrucât înainte, până la închiderea gropii de gunoi, toate deşeurile erau aruncate la grămadă. Acum totul este sortat şi reciclat!”, a spus viceprimarul Murfatlarului, Ilie Manea.

 
Reamintim că, în data de 17 februarie 2014, CJC a semnat contractul de finanţare pentru sistemul de management integrat al deşeurilor. Prin intermediul contractului, au fost construite un depozit ecologic de deşeuri şi o staţie de sortare pe raza comunei Tortoman, s-au închis depozitele neconforme din Megidia, Hârşova, Cernavodă, Techirghiol şi Murfatlar, au fost achiziţionate autovehicule pentru transferul deşeurilor şi s-au amenajat două staţii de transfer în comuna Deleni şi municipiul Hârşova. Au rămas însă neconstruite o staţie de sortare şi drumurile de acces către mai multe obiective deja realizate.
 
În secţiunea „Documente”, puteţi consulta proiectul de hotărâre la care facem referire.

Sursa foto: youtube
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii