Ce spun documentele Reabilitarea Cetăţii Capidava şi a Monumentului triumfal Tropaeum Traiani, făcută de CJC din aceleaşi „ingrediente“? (documente)
Ce spun documentele: Reabilitarea Cetăţii Capidava şi a Monumentului triumfal Tropaeum Traiani, făcută de
17 Mar, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
6351
Marime text
Cu o lună în urmă am „deschis“ dosarul Capidava. Mai exact, am început să vă prezentăm licitaţiile şi firmele care au obţinut un contract în marele proiect al restaurării Cetăţii Capidava. În anul 2013, Consiliul Judeţean Constanţa primea fonduri europene pentru a reabilita una dintre cele mai mari cetăţi antice danubiene - Capidava. Proiectul, cu o valoare semnificativă, de 74 de milioane de lei, avea să se deruleze pe parcursul a doi ani şi jumătate. Bucuria nu a durat prea mult, căci, înainte ca procedurile efective de restaurare să fie finalizate, administratorul firmei Mara Construct SRL, care se ocupa de lucrările de restaurare şi reabilitare de la Capidava, Constantin Dima, a fost arestat, iar în prezent este plasat sub control judiciar.
Aşa cum am arătat în ultima lună, reabilitarea Cetăţii Capidava reprezintă mai multe contracte însă, nu doar cel privind reabilitarea propriu-zisă, de care s-a ocupat firma Mara Construct, administrată de Constantin Dima, contracte despre care am relatat pe larg în ediţiile anterioare. Amintim că alături de Constantin Dima au mai fost deferiţi Justiţiei Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul CJC, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, care au fost plasaţi sub control judiciar.
Nu în ultimul rând, trebuie să menţionăm că dosarul Cetăţii Capidava „a făcut pui“. Recent, Consiliul Judeţean Constanţa s-a constituit parte civilă într-un nou dosar, ca urmare a unei solicitări venite de la DNA Constanţa. Procurorii Anticorupţie au izbutit să intre în profunzimea proiectelor organizate de CJC cu fonduri europene, după ce şi inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice au făcut mai multe cercetări la CJC. Astfel, procurorii cercetează modul în care au fost făcute achiziţiile publice care au stat la baza proiectului de reabilitare a Monumentului triumfal Tropaeum Traiani de la Adamclisi. Despre acest lucru vom vorbi însă mai târziu.
Revenind la proiectul Cetăţii Capidava, amintim că aleşii judeţeni constănţeni au aprobat în unanimitate, în luna decembrie 2015, constituirea CJC ca parte civilă în „dosarul Cetăţii Capidava“, instrumentat de DNA. Vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir a declarat că, până la data la care administratorul Mara Construct a fost reţinut, s-au făcut lucrări în valoare de aproximativ 36 de milioane de lei, bani pe care CJC i-ar putea recupera, în cazul în care corecţia Uniunii Europene pentru acest proiect ar ajunge la 100%, de la Mara Construct, constituindu-se parte civilă în acest dosar.
Dirigenţia de şantier, adjudecată de o altă firmă cu vechime la CJC
Contractul pentru reabilitarea efectivă a Cetăţii Capidava este doar unul din tot „buchetul“ de achiziţii publice făcute pentru desăvârşirea acestei lucrări. ZIUA de Constanţa vă prezintă, în ediţia de astăzi, detalii necunoscute până acum din dosarele de achiziţii publice făcute în cadrul acestei ample lucrări. Ultimul din seria contractelor deja atribuite este cel privind „Servicii de dirigenţie de şantier pentru lucrările de C+M+I, asigurarea utilităţilor aferente proiectului «Restaurarea, consolidarea, proiecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava»“. Un contract care a avut o valoare estimată de 205.712 lei fără TVA. Contractul a fost atribuit în urma unei cereri de oferte, printr-o licitaţie electronică.
Comisa de evaluare a fost compusă din: Daniela Dumitrescu (preşedinte), iar membri au fost Dănuţ Răgălie, Răzvan Ripiciuc, Aurica Stoian şi Liliana Manea. În termenul-limită prevăzut, adică până la 14 august 2014, au depus oferte trei firme - Romconstruct Group SRL, Thalassa Cons SRL şi Consult Trans SRL. Toate cele trei firme au participat la şedinţa de deschidere a ofertelor. Romconstruct Group SRL şi Consult Trans au venit cu terţi susţinători: SC Concividia Consulting SRL, respectiv SC Consult Primo Partener SRL.
Pe lângă firmele participante, au mai solicitat clarificări de la organizator şi firmele Tehnoconsult Proiect SRL şi Project THC SRL. Dintre participanţi, Thallassa Cons nu a cerut explicaţii suplimentare. Au depus oferte:
- Romconstruct Group SRL (89.040 de lei);
- Thalassa Cons SRL (118.800 de lei) şi
- Consult Trans SRL (102.750.96 de lei).
Consult Trans s-a „bătut“ cu Thalassa
S-a procedat apoi la analizarea ofertelor, fiind admise toate trei. În etapa de evaluare a propunerilor tehnice, oferta Romconstruct Group a fost declarată neconformă, ea neîndeplinind trei cerinţe din caietul de sarcini. Astfel, „în joc“ au mai rămas firmele Thallassa Cons SRL şi Consult Trans SRL. Pentru că ambele s-au prezentat cu „un preţ neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi prestat“, comisia a solicitat clarificări privind preţul. Deoarece ambele firme au trimis răspunsuri pertinente privind stabilirea preţului, comisia a aplicat criteriul de atribuire, adică preţul cel mai scăzut. Oferta depusă de Consult Trans fiind mai mică decât cea a Thallassa Cons, prima a fost declarată câştigătoare, alături de terţul susţinător Primo Partner SRL.Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Consult Trans SRL a fost înregistrată în anul 2004 şi are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada C. Hurmuzache. Firma are un capital social subscris de 200 de lei. Asociat unic al societăţii, care se ocupă de „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică“, este Nicoleta Carmen Drăgan, născută în anul 1966, în Constanţa. Administratorul societăţii este Alexandru Drăgan, născut în 1975, în Constanţa. Nicoleta Carmen Drăgan mai este asociată şi în societatea Radvisar SRL. La finele anului 2014, firma declara un profit de 2.221 de lei, raportat la o cifră de afaceri de 616.351 de lei şi având doar doi salariaţi.
Cât despre terţul susţinător, Consult Primo Partener SRL, societate cu sediul pe strada Liliacului din Valu lui Traian, trebuie menţionat că unic asociat şi administrator al businessului este Alexandru Drăgan, chiar soţul lui Carmen Drăgan. Banii rămân aşadar în familie. Firma se ocupă de „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea“. La finele anului 2014, firma lui Alexandru Drăgan declara pierderi de 25.600 de lei, o cifră de afaceri de 112.605 lei şi un singur salariat.
Concluziile licitaţiei pentru dirigenţie de şantier
Ofertele de preţ depuse pentru adjudecarea acestui contract de către cele trei firme reprezintă aproximativ jumătate din valoarea totală a contractului. În final, după eliminarea Romconstruct Group, în competiţie au mai rămas Thalassa Cons şi Consult Trans, ambele fiind firme cu vechime în ceea ce priveşte licitaţiile publice la CJC. Pentru a arăta care au fost serviciile prestate în ultimii trei ani, terţul susţinător - Consult Primo Partner - a adus drept dovadă serviciile de dirigenţie de şantier prestate în cadrul contractului pentru reabilitarea Monumentului triumfal Tropaeum Traiani, încheiat tot cu CJC.Capidava vs. Tropaeum Traiani
Aşa cum spuneam, după ce procurorii au început cercetările în cazul Cetăţii Capidava, s-a deschis Cutia Pandorei, astfel că şi alte achiziţii publice făcute pentru proiectele pe fonduri europene au fost luate la analizat. Primul despre care avem cunoştinţă - căci, aşa cum a explicat Cristinel Dragomir, vom vedea pe viitor mai multe astfel de dosare - este cel al Monumentului Tropaeum Traiani, de la Adamclisi. Comparând cele două proiecte europene - „Lucrări de C+M+I, amenajarea şi protecţia mediului, asigurarea utilităţilor şi dotări aferente proiectului «Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani»“ şi „Execuţie lucrări de C+M+I, asigurarea utilităţilor aferente proiectului «Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava»“ -, al căror beneficiar este Judeţul Constanţa, vedem cum între ele există o mulţime de similitudini.
Ba chiar Mara Construct s-a prezentat la licitaţia privind proiectul de reabilitare a Cetăţii Capidava aducând ca dovadă a experienţei anterioare faptul că s-a ocupat de reabilitarea Monumentului triumfal Tropaeum Traiani, în valoare de 10.902.003,21 de lei, şi declarând că a realizat 75% dintre lucrări, echivalentul a 8.176.502,40 de lei.
Serviciile de publicitate şi informare au fost asigurate de aceeaşi firmă în cazul ambelor proiecte: Expertissa Constanţa SRL. Pentru „Servicii de publicitate şi informare aferente proiectului «Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani»“, Expertissa a încasat 199.400 de lei, iar pentru „Servicii de publicitate şi informare aferente proiectului «Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava»“, aceeaşi firmă a luat, în asociere cu Soti Cable Neptun, 331.600 de lei.
Dirigenţia de şantier a fost asigurată, iată, de firma Consult Primo Partener SRL, adică firma care a venit terţ susţinător în cazul contractului pentru dirigenţia de şantier la Capidava. În ambele cazuri, practic, serviciile au fost adjudecate de firmele familiei Drăgan din Valu lui Traian.
De asemenea, în cazul ambelor proiecte, de partea de audit s-a ocupat aceeaşi SC HLB Freemarkt Audit SRL. În februarie 2015, firma şi-a schimbat denumirea în Freemark Audit SRL.
Facem menţiunea că am solicitat Consiliului Judeţean Constanţa să ne pună la dispoziţie raportul procedurii şi procesul-verbal de la toate licitaţiile pe care le-a organizat în cadrul proiectului privind Monumentul triumfal de la Adamclisi, pe care le vom trata la fel ca şi pe cele din cazul Cetăţii Capidava, pentru a vă putea oferi o imagine completă asupra achiziţiilor făcute de CJC din bani publici.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii