Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:18 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce trebuie sa stii ca sa faci agricultura ecologica

ro

13 Feb, 2004 00:00 2314 Marime text

Tehnologii ecologice de cultivare a terenurilor

Agricultura ecologica este o activitate menita sa refaca ecosistemul si sa-l invete pe om ce inseamna apropierea de natura * Ion Toncea incearca in cartea sa, intitulata "Ghid practic de agricultura ecologica", sa arate care sunt avantajele acestei forme de agricultura

Agricultura, ca activitate economica, este strans legata de natura, scrie Ion Toncea in introducerea cartii sale, "Ghid practic de agricultura ecologica". Acest volum a aparut in 2002 si se doreste a fi un manual la indemana celor care vor sa patrunda tainele agriculturii ecologice. "Ca urmare a cerintelor tot mai mari de alimente si a goanei dupa profit, agricultura s-a indepartat tot mai mult de natura, concomitent cu dezvoltarea creatiilor umane: mecanizarea, chimizarea, irigarea si, mai nou, ingineria genetica", iar acum se vad consecintele incercarilor de a domestici pamantul si de a-l supune nevoilor omului, fara sa se mai tina cont de necesitatile terenului din care creste painea noastra cea de toate zile. In acest context, suferintele naturii se accentueaza si se vor rasfrange, mai devreme sau mai tarziu, asupra omului prin intensificarea fenomenelor distructive, cum ar fi inundatiile, alunecarile de teren, avalanse, scaderea fertilitatii solului, poluare, desertificare, precum si prin explozia unor boli ce afecteaza sistemul imunitar vegetal, animal si uman, in toate componentele sale. Acest ghid este parte componenta a Proiectului de instruire si asistenta pentru intreprinzatorii rurali, finantat de Fundatia pentru o Societate Deschisa prin Asociatia Nationala a Satelor si Comunelor din Romania si se adreseaza fermierilor, gospodarilor rurali, dar si celor care vor sa consume produse agricole de calitate, sanatoase si curate. Lucrarea isi propune sa familiarizeze cititorii cu notiunile specifice agriculturii ecologice, sa stimuleze creativitatea individuala si colectiva in ceea ce priveste cultivarea terenurilor si sa le ofere cunostintele necesare proiectarii gospodariilor, fermelor si societatilor agricole ecologice, cu respectarea traditiilor populare si aplicarea notiunilor, tehnicilor si procedeelor moderne si eficiente.

Definitia agriculturii ecologice

Agricultura ecologica nu inseamna intoarcerea la carul cu boi, dimpotriva, ea se refera la adaptarea noilor procedee tehnice la actualele cerinte ale solului. Majoritatea specialistilor sustin ca definitia agriculturii ecologice nu difera prea mult de aceea a agriculturii organice sau biologice. Alti teoreticieni cred ca agroecologia si ecologia agricola au aceeasi semnificatie. Definitia extrasa din "Ghidul" lui Toncea tine cont de continutul terminologic, astfel incat el spune ca, daca "agri" inseamna "ogor, camp, teren", "cultura" se refera la "totalitatea valorilor materiale si spirituale create si acumulate de omenire in decursul timpurilor", "eco" semnifica "familia, casa, casnicia, gospodaria, mediul", iar "logic" se explica prin termenii "stiinta, studiu, cercetare si realitate practica", rezulta de aici ca "agricultura ecologica este stiinta sau arta administrarii ori tinerii sub control a vietuitoarelor agricole si a mediului lor de viata, in folosul indelungat al naturii si al omenirii". Ca ocupatie, agricultura ecologica reprezinta activitatea de asamblare a cunostintelor teoretice despre natura si agricultura in sisteme tehnologice durabile, bazate pe resursele materiale, energetice si informationale ale sistemelor agricole. Aceasta ramura agricola urmareste armonizarea interactiunilor dinamice dintre sol, plante, animale si om; cu alte cuvinte, dintre oferta ecologica, economica si sociala a agroecosistemelor si nevoile umane de hrana, imbracaminte si de locuit. Fiind un tip de agricultura durabila, scopul agriculturii ecologice poate fi exprimat, in opinia autorului acestei carti, prin urmatoarea functie: maximizarea produselor =3D minimizarea efectelor secundare negative ale activitatilor agricole.

Obiectivele agriculturii ecologice

Obiectivele acestei agriculturi se subordoneaza dezvoltarii durabile a sistemelor agroecologice. "Ghidul practic de agricultura ecologica" propune o serie de astfel de obiective de care ar trebui sa tina seama orice producator care vrea sa se ocupe de aceasta forma de agricultura. Un obiectiv cheie ar fi acela referitor la echilibrarea bilanturilor energetice: odata echilibrat raportul dintre consumul de energie si productia agricola, agricultura ecologica ar putea sa fie propulsata in topul preferintelor producatorilor agricoli. Alte obiective importante constau in: cresterea si mentinerea indelungata a fertilitatii solurilor, protectia resurselor de apa si a intregii vieti acvatice, dar si in refacerea si protejarea peisajului natural.

Asocieri favorabile si nefavorabile de culturi

Pentru ca roadele pamantului sa fie cat mai gustoase, iar fertilitatea solului sa nu fie afectata, exista combinatii specifice de culturi care favorizeaza cresterea potentialului agricol. Astfel de asocieri favorabile sunt: arpagic cu morcov, busuioc cu tomate, cartof cu fasole etc., in functie de acceptabilitatea solului si de zona. Dintre combinatiile nefavorabile, cele mai putin recomandate sunt: sfecla cu praz, mazare cu ceapa, varza cu capsuni.

De ce in Romania agricultura ecologica nu este o ramura dezvoltata

Ion Toncea incearca sa raspunda la aceasta intrebare, care a fost adresata si autoritatilor romane de reprezentantii Uniunii Europene, spunand ca "in Romania, agricultura ecologica este in faza de pionierat in multe privinte. Ceva mai bine se sta in cercetare, ca urmare a experientei acumulate in ultimii 15 ani de studii teoretice si aplicative". Totodata, Toncea sustine ca slaba dezvoltare a agriculturii ecologice romanesti se datoreaza si lipsei normelor nationale in domeniu, precum si lipsei unor politici de promovare a acestei ramuri agricole, iar acestea se reflecta si in faptul ca agricultorii au un nivel de cunostinte foarte scazut in ceea ce priveste studiile de specialitate agricola.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii