Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comuna Saraiu a finalizat lucrarile de pietruire a drumurilor comunale

ro

22 Oct, 2004 00:00 652 Marime text

Punct final in programul Sapard

In localitate, prin programul Sapard au fost pietruiti 12,6 kilometri de drumuri, respectiv 6,4 in Saraiu si 6,2 in Dulgheru * Acum, la finalizarea lucrarilor, 80% din totalul drumurilor comunale au fost pietruite * Urmeaza ca restul de 20% sa fie amenajate cu forte proprii de catre administratia publica locala * Autoritatile locale din comuna au finalizat proiectul de alimentare cu apa in Dulgheru * Alimentarea se va face prin conducte noi care vor acoperi tot satul * Scolile au fost pregatite pentru iarna

Comuna Saraiu s-a inscris printre primele localitati din judet care au reusit sa acceseze programul Sapard. Acum, dupa aproape un an si jumatate de la demararea acestui proiect, in Saraiu lucrarile au fost finalizate. In localitate, prin programul Sapard au fost pietruiti 12,6 kilometri de drumuri, respectiv 6,4 in Saraiu si 6,2 in Dulgheru. Pe data de 20 octombrie, specialistii au efectuat receptia finala a lucrarii. Potrivit declaratiilor lui Vasile Bajan, reprezentantul administratiei publice locale, "din punct de vedere tehnic drumurile sunt ideale, populatia a fost foarte multumita si faptul ca peste stratul de piatra a fost turnat si stratul de bitum a creat o multumire si mai mare. Dupa ce a fost realizata receptia finala, miercuri va avea loc si ultima verificare a specialistilor de la Sapard Bucuresti pentru a se face si ultima transa de plata". Acum, la finalizarea lucrarilor, 80% din totalul drumurilor comunale au fost pietruite, urmand ca restul de 20% sa fie amenajate cu forte proprii de catre administratia publica locala. In afara lucrarilor efective realizate prin program, primaria a dorit sa protejeze investitia, motiv pentru care a solicitat crearea unor santuri de colectare a apelor pluviale, prevazute cu rigole, astfel incat ploile sa nu afecteze lucrarile.

Satul Dulgheru va avea apa potabila

In paralel, autoritatile locale din comuna au finalizat proiectul de alimentare cu apa in satul Dulgheru. Deja au fost forate puturile, iar apa gasita aici este de buna calitate. In curand va incepe realizarea retelei de alimentare cu apa a abonatilor casnici. Autoritatile locale au dorit ca in lucrare sa fie cuprinsa si construirea unei case de apa. "Lucrarea presupune forarea unui put nou, saparea a doua fantani in zona satului Stejarul, amenajarea unei statii tip hidrofor si a retelei de distributie. Alimentarea se va face prin conducte noi care vor acoperi tot satul Dulgheru. Avem speranta ca si aceasta lucrare sa fie finalizata pana la venirea iernii", a conchis primarul Vasile Bajan.In ciuda dificultatilor inregistrate in realizarea proiectului Sapard, dificultati inerente in orice inceput, primarul Bajan este decis ca sa demareze inca un astfel de proiect. "Folosind acelasi program Sapard, doresc sa mai prind fonduri pentru realizarea sistemului de alimentare cu apa in satul Saraiu. Daca acest lucru nu va fi posibil, sunt decis ca sa fac demersuri si sa realizez documentatia necesara pentru a prinde alte surse, a conchis seful administratiei publice locale".

Scolile din localitate si-au primit elevii in conditii bune

In ceea ce priveste sistemul educational, primarul Vasile Bajan a precizat ca acesta se poate desfasura in parametrii normali. In ultimii ani, administratia publica locala a alocat fonduri importante de la bugetul local pentru renovarea si modernizarea institutiilor. In perioada vacantei de vara, cu ajutorul personalului incadrat la ajutor social in baza Legii 416 s-a realizat igienizarea spatiilor. Din bugetul local au fost achizitionate materialele necesare reparatiilor. Din acest an scolar, in localitate functioneaza si o scoala de arte si meserii, cu specializarea mecanici agricoli. Copiii din localitate au fost interesati de aceasta forma de invatamant, iar Primaria si Consiliul Local si-au oferit tot sprijinul pentru realizarea acestui obiectiv si pentru functionarea in parametri optimi. "Este un lucru bine venit pentru ca, in comuna noastra, exista copii care nu au fost admisi la liceu, dar care doresc sa-si continue pregatirea, in sprijinul lor este creata aceasta scoala. Noi vom contribui cu material didactic si vom sprijini cadrele didactice in realizarea acestui obiectiv. Treptat, vom aloca fonduri de la bugetul local in vederea achizitionarii materialelor si dotarilor necesare acestei scoli de arta si meserii", a precizat primarul Vasile Bajan. Daca pana in urma cu ceva timp au fost inregistrate anumite restante la plata energiei electrice, acum aceasta problema a fost rezolvata. Unitatile educationale de pe raza comunei au fost pregatite pentru sezonul rece, deja au fost achizitionate cantitatile de combustibil solid si lichid, necesare pentru toata iarna.Pentru a atrage in comuna cadre didactice specializate, primarul Vasile Bajan a propus aprobarii Consiliului Local oferirea de decontare a transportului pentru cadrele didactice care fac naveta. Tot pentru a veni in sprijinul profesorilor, Primaria a achizitionat trei apartamente dintre care unul cu trei camere, pentru a caza cadrele didactice care vor veni sa predea in comuna si au nevoie de cazare. Locuintele au fost renovate si dotate corespunzator, iar o data cu venirea iernii se asteapta ca numarul solicitarilor sa creasca.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii