Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii social-democrati nu aproba nici un proiect initiat de primarul Ion Ionita

ro

13 Aug, 2004 00:00 663 Marime text

Lupte interne in Consiliul Local Agigea

Proiectul care viza acordarea unui PUD pentru construirea unei hale agricole a fost respins * Societatea care a solicitat autorizatia este proprietara terenului * In schimb, toate proiectele propuse de consilierii social-democrati au fost votate fara obiectii * La Consiliul Local Agigea a mai fost infiintata o comisie care va viza activitatea compartimentului de urbanism

In baza Legii nr.215/2001 a administratiei publice locale, primarul are posibilitatea sa convoace sedinte de Consiliu Local. In temeiul acestei legi, primarul Ion Ionita a convocat pe data de 9 august o sedinta extraordinara. Pe ordinea de zi au fost patru proiecte de hotarari, care au reusit sa starneasca dispute. Primul proiect, initiat de primarul Ion Ionita, a fost proiectul de hotarare privind aprobarea PUD pentru construirea unei hale agricole situate in satul Lazu. Proiectul propus dispunea de toate avizele comisiilor de specialitate, iar documentatia a fost intocmita de o persoana autorizata si respecta cerintele urbanistice ale zonei. Mai mult decat atat, administratorul societatii care doreste sa construiasca hala este proprietarul terenului cu destinatie agricola, iar proiectul prevede construirea unei hale agricole. In expunerea sa, administratorul a precizat ca firma va angaja intre 30 si 50 de persoane, cu precadere de pe raza comunei. La randul sau, primarul Ion Ionita, initiatorul proiectului a precizat ca "principala preocupare a primarului este aceea de a crea locuri de munca pentru locuitorii zonei, iar proiectul propus se incadreaza in aceasta linie, respectiv vor fi create locuri de munca. Mai mult decat atat, vor fi percepute taxe si impozite pentru constructie si o parte din impozitul pe salariu va intra in bugetul primariei, ceea ce inseamna bani pentru comuna". In ciuda argumentelor solide, proiectul nu a fost aprobat. De fapt, dupa 20 iunie, aceasta situatie a fost intalnita frecvent. Potrivit declaratiilor primarului Ionita, in actualul Consiliu local, consilierii PSD, care detin majoritatea, se opun tuturor proiectelor propuse de primar, chiar daca acestea sunt bune si vin in sprijinul comunitatii. Aceeasi situatie s-a intalnit si acum. Firma solicitanta dispune inca din luna aprilie de certificatul de urbanism eliberat de Consiliul Judetean, care va elibera si autorizatia de construire, insa consilierii, in speta comisia de specialitate, au avizat nefavorabil motivand ca zona este de interes deosebit si argumentand ca, in viitor, aici se vor construi case, iar hala va deranja". Fara a se gandi, prin votul lor consilierii au incalcat practic Constitutia, cea care garanteaza dreptul de proprietate, daca ne gandim ca administratorul societatii este proprietarul terenului si, practic, el solicita eliberarea PUD-ului pentru o constructie care se va ridica pe proprietatea sa.

Proiectele initiate de consilierii social-democrati au fost aprobate "cu ochii inchisi"

In timp ce proiectul initiat de primarul Ionita a starnit dispute aprinse, celelalte trei proiecte au fost aprobate fara nici o opozitie. Este vorba despre un proiect care prevede aprobarea statutului de organizare si functionare al SC Agigeaserv, precum si a regulamentului de organizare functionare al aceleiasi societati, si un proiect de hotarare privind constituirea unei comisii de analiza si control privind activitatea compartimentului Urbanism-Amenajare-Teritoriu. In opinia initiatorilor, societatea care urmeaza sa fie infiintata va prelua toate lucrarile utilitar-gospodaresti care se vor desfasura pe raza comunei. Initiatorii, consilierii PSD din Consiliul Local Agigea, au precizat ca se impune infiintarea unei astfel de societati intrucat in localitate se vor realiza multe lucrari de pietruire a drumurilor, colectarea gunoiului si paza comunei. La randul sau, primarul comunei a precizat ca "proiectul este bun, insa inainte trebuia realizat un studiu de fezabilitate, in care sa se precizeze care este dotarea, ce utilaje sunt necesare si de unde vor fi ele procurate, precum si costurile necesare infiintarii acestei societati. Avem noi banii necesari procurarii acestor utilaje? Initiatorii propun angajarea a 70 de persoane. Este un numar foarte mare, sa ne gandim ca acestor persoane trebuie sa le oferim salarii si alte drepturi prevazute de Codul Muncii, Vom putea suporta aceste cheltuieli?".Tot consilierii social-democrati au fost cei care au propus infiintarea unei comisii de analiza si control privind activitatea compartimentului de Urbanism. Inca de la prima sedinta de Consiliu local, consilierii social-democrati au fost cei care au propus infiintarea unui numar record de comisii, respectiv sapte, mai multe decat la Primaria municipiului Constanta, unde functioneaza in prezent cinci comisii. Se pare ca aceasta dorinta a ramas inca valabila si, incet-incet, doresc sa ajunga la record. Este greu de stabilit care este rolul acestei comisii formate din consilieri, persoane fara experienta in domeniu, care va superviza activitatea unor specialisti in domeniu. Proiectul a fost aprobat, iar comisia va functiona pe durata mandatului prezentului Consiliu Local Agigea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii