Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:06 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantinescu si Mazare s-au lepadat de PSD

ro

25 Jul, 2008 00:00 974 Marime text
1216927982.jpg

PSD a pierdut zece primarii din cauza faptului ca cei doi castigatori ai alegerilor din judet si municipiu si-au vazut mai mult de propria lor campanie si i-au neglijat pe edilii PSD din teritoriu * Dupa alegerile locale, reprezentantii PSD Constanta au facut tot posibilul sa acrediteze ideea ca au avut o victorie rasunatoare in judet si ca au obtinut rezultate chiar mai bune decat in 2004 * Social-democratii au vorbit doar despre succese, iar esecurile le-au trecut sub tacere * Concentrandu-si excesiv atentia asupra propriei campanii, Radu Mazare si Nicusor Constantinescu au neglijat primarii PSD din teritoriu * Rezultatul a fost ca PSD a scapat din mana zece primarii, edilii PSD, fara sustinere de la partid, fiind invinsi de contracandidati * Partidul despre care putem spune ca a inregistrat o crestere fata de 2004, desi nu simtitoare, este PD-L * Democrat-liberalii au obtinut 14 primarii, fata de zece, cate au cucerit in 2004 * Cat despre PNL, putem spune ca formatiunea a pierdut multi primari cu notorietate

Dupa episodul alegerilor locale, reprezentantii PSD Constanta au facut tot ce le-a stat in putinta sa acrediteze ideea ca social-democratii au avut o victorie rasunatoare in judet si ca au avut rezultate mai bune decat in 2004. Ei bine, liderii PSD au vorbit doar despre succese, nu si despre esecurile inregistrate in judet. In cele ce urmeaza, va vom prezenta comunele pe care PSD le-a pierdut, in mare parte, din cauza faptului ca au fost neglijate in campanie, de locomotiva Mazare si de "seful" judetului, Nicusor Constantinescu. Radu Mazare, primar al Constantei si presedinte al PSD Constanta, a fost mult prea ocupat cu propria campanie electorala, ca sa-l mai intereseze si de altii. Desi a spus ca nu va mobiliza prea multe mijloace de propaganda in cursa pentru prelungirea sederii la Primaria Constanta, Mazare a facut contrariul. A apelat la o campanie destul de intensa, care a sufocat spatiul public tomitan cu afisele si panourile rosii. Dupa primul tur, in care a fost reconfirmat in functie, Mazare a fost vazut la fel de rar ca si inainte in teritoriu, candidatii PSD care au beneficiat de prezenta sa in campania pentru turul doi, putand fi numarati pe mai putin de jumatate din degetele de la o mana. Cat despre Nicusor Constantinescu, presedinte al Consiliului Judetean Constanta si prim-vicepresedinte al organizatiei judetene a PSD, el a avut un comportament asemanator cu al prietenului sau, Radu Mazare, desi s-a implicat ceva mai mult. Constantinescu si-a facut aparitia, cu precadere, in localitatile cu numar mare de locuitori si unde exista anumite interese, datorita pozitionarii strategice. In rest, si Nicusor i-a lasat balta pe primarii mai putin capabili ai PSD.

Primarii neglijati au pierdut

Am putea spune ca in turul doi, acolo unde nu se mai intrevedeau sanse ca edilii PSD sa fie reconfirmati in functii, conducerea PSD Constanta s-a dezis de candidatii din teritoriu. Vazandu-si mai intai propriul interes de a castiga functiile de primar, respectiv de presedinte al Consiliului Judetean, Mazare si Constantinescu s-au lepadat, practic, de partid. Acesta a fost motivul principal pentru care PSD a scapat din mana conducerea administratiei locale din zece localitati. Pesedistii au pierdut primariile Albesti, Ghindaresti, Horia, Comana, Ion Corvin, Murfatlar, Nicolae Balcescu, Oltina, Poarta Alba si Tortoman. Desi unii primari PSD in functie au cerut insistent ajutorul conducerii de la judet, au fost tratati cu spatele. Iata, prin urmare, ca victoria PSD nu este chiar zdrobitoare, asa cum au lasat sa se inteleaga liderii de la judet. Unele voci ar putea spune ca PSD a pierdut cateva primarii neinsemnate si a castigat altele mai importante. Este adevarat ca a castigat doua orase si un municipiu, insa, asta nu inseamna ca victoria li se datoreaza social-democratilor de la sefia filialei judetene. Cele noua localitati cucerite de PSD sunt Navodari, Cernavoda, Mangalia, Agigea, Deleni, Dumbraveni, Gradina, Lumina, si Pestera, primele trei fiind "nestematele" cu care PSD se lauda cand pomeneste de victoria in alegeri. Bilantul arata ca PSD a castigat tot 42 de primarii, cate a obtinut si in 2004.

PD-L are cu patru primarii mai mult

Partidul despre care putem spune ca a inregistrat o crestere fata de 2004, desi nu simtitoare, este PD-L. "Gratulat" de adversari ca invinsul alegerilor din judetul Constanta, PD-L a obtinut, in realitate, 14 primarii, fata de zece, cate a cucerit in 2004. O importanta reduta obtinuta de PD-L este orasul Murfatlar. Cat despre PNL, cu siguranta, putem spune ca acest partid a pierdut multi primari cu oarecare notorietate. Daca, dupa alegerile din 2004, PNL avea 15 primarii din 70, in 2008, numarul administratiilor locale conduse de liberali a scazut cu patru. Printre primarii PNL cu oarecare notorietate, care au predat stafeta se numara Gheorghe Hansa (Cernavoda), Ionel Chirita (Harsova) si Ion Soare (Cogealac). Victoria de care liberalii se pot mandri se numeste Medgidia, unde candidatul PNL a castigat din primul tur.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii