Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultanta Agricola constanteana face schimb de experienta cu Franta

ro

23 Jan, 2004 00:00 789 Marime text

Francezii vin sa invete cum se face painea

Trei stagiari din Brest au facut o vizita de documentare, in cadrul programului "Leonardo", derulat cu finantare de la UE * Colaborarea dintre echipa de specialisti din Franta si cei din cadrul CJCA Constanta consta in elaborarea unui program de formare continua prin care producatorii sa aiba acces la normele si standardele europene * Strainii au vizitat o serie de laboratoare de patiserie si brutarie din judet

Saptamana trecuta, un grup de stagiari din cadrul Colegiului de Microbiologie si Securitate Alimentara din Brest - Franta a efectuat, prin intermediul Centrului Judetean de Consultanta Agricola, o vizita de documentare in judetul Constanta, in cadrul programului "Leonardo", derulat cu finantare de la Uniunea Europeana. Cei trei stagiari francezi au putut constata care sunt conditiile de formare in Romania a specialistilor in industria alimentara si constrangerile impuse de conditiile de lucru din centrele avizate pentru procesarea materiilor prime din agricultura. Colaborarea dintre echipa de specialisti din Franta si cei din cadrul CJCA Constanta consta in elaborarea unui program de formare continua, prin care producatorii sa aiba acces la normele si standardele europene. Discutiile au pornit de la cursul de calificare in meseria de preparator de produse lactate, curs pe care Consultanta Agricola il organizeaza anul acesta la solicitarea procesatorilor. In ziua de 15 ianuarie, echipa mixta formata din cei trei stagiari din Brest si specialistii CJCA a vizitat laboratoarele de brutarie-patiserie si de informatica din cadrul Grupului Scolar de Industrie Alimentara din Constanta si brutaria apartinand SC "Ciopec si fiul" SRL, care colaboreaza cu respectiva unitate de invatamant, unde a consemnat punctele critice din procesul tehnologic. In cursul aceleiasi zile, grupul respectiv a vizitat la Directia Sanitar-Veterinara din Constanta laboratoarele de microbiologie, pentru determinarea reziduurilor metalelor grele si pesticidelor, a radioactivitatii si a encefalitei spongiforme la bovine. In cea de-a doua zi, au fost consemnate standardele oferite de o unitate in curs de modernizare - SC "Dobre si fiii" SRL. Stagiarii francezi au gasit aici climatul de lucru din laboratoarele din Franta si au apreciat produsele ca fiind mai bune decat cele din tara lor. La unitatea de prelucrare a laptelui SC "Nationala 121" SRL din Ovidiu si la ferma piscicola din localitatea Corbu a fost facuta o documentare privind elementele de realizare a buletinelor de analiza, continuitatea si complexitatea acestora, avand in vedere ca diversificarea produsului si procesarea corecta a materiei prime se bazeaza pe astfel de analize. Un asemenea proiect, aflat in studiul celor doua institutii, se va finaliza pe un termen mediu si lung, avand ca principal obiectiv securitatea alimentului prin constituirea documentatiei de trasabilitate atat de necesara. In paralel cu aceste studii, specialistii CJCA Constanta vor continua cursurile de calificare incepute atat cu procesatorii, dar mai ales cu producatorii agricoli. "Obiectivul anului 2004 transmis de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului ramane realizarea de produse alimentare ieftine, diversificate, dar mai ales de calitate", a declarat Mioara Mathe-Kiss, directorul Centrului Judetean de Consultanta Agricola Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii