Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:02 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deşi Primăria a cerut, CJC a alocat… un mizilic Centrul socio-educativ îşi deschide porţile la Cumpăna

ro

08 Sep, 2016 00:00 2375 Marime text
Pe ordinea de zi a ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), cea din 17 august, la poziţia 60, a fost inclus un proiect de hotărâre iniţiat de preşedintele CJC, Horia Marius Ţuţuianu, şi aprobat de consilierii judeţeni. Acesta viza repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a procentului de 20% din sume defalcate din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul 2016.
 
Numai în 41 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ a fost distribuită suma de 2.327.360 de lei. Printre beneficiari s-a regăsit şi Primăria Cumpăna, căreia i s-a alocat suma de 90.000 de lei pentru „achiziţie jaluzele - Liceul Tehnologic «Nicolae Dumitrescu»“. Văzând suma şi comparând-o cu ce au primit alte primării, ai fi tentat să spui că este suficient, numai că o discuţie purtată cu primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju, ne confirmă că suma respectivă a luat-o pe nepregătite… în sens negativ.
 
„Rămân surprinsă că din întreaga sumă solicitată, care viza în întregime unităţile de învăţământ, acum, în prag de nou an şcolar, am primit doar atât. De ce nu mi-au dat bani şi pentru creşterea eficienţei energetice a liceului, mai precis a construcţiilor vechi care au rămas în curtea şcolii şi în care învaţă elevii din clasele I-IV, pentru realizarea spaţiilor verzi către campusul şcolar, pentru lucrările ce vizau evacuarea apelor pluviale aferente campusului?… Toate aceste lucrări sunt în atenţia administraţiei publice locale pentru că proiectele pe fonduri europene implică doar realizarea construcţiilor. Am făcut solicitări către CJC pentru toate lucrările respective, de aceea am rămas surprinsă că am primit doar atât şi numai pentru achiziţionarea jaluzelelor pentru liceu“, ne-a declarat ec. Mariana Gâju.

Soluţie pentru finanţare 

În fapt, după cum ne-a explicat primarul comunei Cumpăna, cei 90.000 de lei alocaţi de CJC vor permite achiziţionarea, pentru şcoală şi ateliere, a 1.157 de metri pătraţi ori 63,27 de lei/mp, care însumează 73.203 lei, la care se adaugă TVA-ul - 20%, şi se ajunge la 87.843 de lei. „Deci, mi-au dat fix doar pentru asta. Eu m-am dus la CJC cu documentaţie, cu oferte de preţ, iar ei atât au dat. Rămân lucrările pe exterior de la şcoli, unde ne vom chinui noi cu ce vom putea şi cât ne vom permite. Dacă aveam bani în buget, nu ne mai duceam cu jalba în băţ la CJC“, a menţionat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
 
În contextul prezentat, unica soluţie pentru administraţia locală de a mai aduce bani la bugetul local este de a eficientiza colectările. „O să forţăm nota cu încasările la bugetul local… deşi sărăcia oamenilor este mare“, ne-a spus primarul. Lista cererilor de finanţare formulată de Primărie era mult mai lungă. Aici fuseseră incluse diverse sume, prin care administraţia locală dorea să deruleze şi alte lucrări la drumuri ş.a.m.d. Acum, doar o rectificare de buget ar mai putea aduce alţi bani în bugetul local al comunei.

Surprize pentru elevii din Cumpăna  

Totuşi, reprezentanţii administraţiei locale nu vor lăsa să treacă neobservat începutul anului şcolar 2016-2017. Principala satisfacţie şi bucurie a primarului Mariana Gâju o reprezintă faptul că toţi elevii, indiferent de an, vor învăţa de dimineaţă.
 
„Toţi cei 1.300 de elevi vor învăţa doar de dimineaţă. Asta, pentru mine, înseamnă foarte mult. Este şi pentru copii, dar, în egală măsură, şi pentru dascăli mult mai bine. Cu fonduri proprii, ne-am străduit să igienizăm, să reparăm, să reîmprospătăm, să zugrăvim din nou corpurile de clasă unde au rămas de la clasele zero până la clasele a IV-a, în condiţiile în care noi avem şapte clase doar la clasa zero“, a menţionat primarul.
 
Iar surprizele nu se termină aici. Administraţia locală începe extinderea Grădiniţei „Sf. Maria“ din localitate, iar cea nouă se mansardează. „Vom face totul frumos şi copiii vor avea alte săli de clasă, schimbăm acoperişul, schimbăm şi înfrumuseţăm tot, printr-un program naţional PNDR, din fonduri europene, iar lucrarea va începe în acest an. De asemenea, din cei 458 de copii ce urmează cursurile celor două grădiniţe, 180 au program prelungit, iar la after school avem înscrişi 50 de copii pentru că părinţii au căpătat, în timp, încredere. Nu în ultimul rând, până pe 12 septembrie vom da în folosinţă Centrul socio-educativ, realizat cu fonduri norvegiene. Este o clădire cu 50 de spaţii de cazare în care se vor desfăşura ateliere de pictură, sculptură… un loc unde îşi vor putea petrece timpul liber cu activităţi extracurriculare. Toate sunt destinate educaţiei şi dezvoltării sănătoase a copiilor noştri“, a subliniat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii