Din referatul propunerii de arestare a lui Constantin Dima Cum a fost „ajutată“ Mara Construct să reabiliteze Cetatea Capidava (documente)
Din referatul propunerii de arestare a lui Constantin Dima: Cum a fost „ajutată“ Mara Construct să reabiliteze
03 Dec, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
5667
Marime text
La finele săptămânii trecute, afaceristul Constantin Dima, administratorul Mara Construct SRL, firmă care se ocupă, printre altele, de restaurarea Cetăţii Capidava, a fost arestat preventiv, la solicitarea DNA Constanţa. Omul de afaceri este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, dar şi de spălare a banilor. DNA arată, în referatul propunerii de arestare a lui Constantin Dima, cum a fost „ajutată“ Mara Construct să îşi adjudece acest contract de milioane de lei de la CJC.
Alături de Constantin Dima au mai fost deferiţi justiţiei Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian, membri ai Comisiei de Evaluare a Ofertelor din cadrul CJC, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, care au fost plasaţi sub control judiciar.
În firma Mara Construct SRL, care se ocupă de reabilitarea Cetăţii Capidava, Constantin Dima este administrator, iar unic asociat este Maria Cristina Lăpăduş, fina preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu. Aceasta a „moştenit“ în 2010 firma de la mama ei, Sanda Ciocoiu, şefa Conpress Holding şi membru de bază al PSD Constanţa.
70 de milioane de lei pentru restaurarea Cetăţii Capidava
În referatul propunerii de arestare a lui Constantin Dima, procurorii DNA arată că, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa - 133/26.05.2010 -, s-a aprobat proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“, finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007 - 2013, fiind totodată aprobate şi cheltuielile reprezentând cofinanţarea, ce urma să fie suportată din bugetul judeţului Constanţa. Valoarea proiectului a fost estimată la suma de 58.662.817 lei fără TVA, TVA-ul aferent fiind de 11.145.935,23 de lei.Printr-o hotărâre ulterioară a CJC - nr. 226/23.08.2010 - se aprobau indicatorii tehnico-economici şi modificările la bugetul şi cheltuielile legate de proiectul privind restaurarea Cetăţii Capidava. Conform anexei 1 la hotărâre, valoarea totală a proiectului a fost de 71.176.063 de lei, inclusiv TVA. „Valoarea totală a proiectului a fost stabilită, conform art. 3 din contractul de finanţare, la 74.236.948,56 de lei, din care 53.550.695,49 de lei proveneau de la bugetul general al UE (fonduri FEDR), 4.521.321,31 de lei proveneau de la bugetul de stat, iar 1.185.143,20 de lei reprezentau cofinanţarea beneficiarului şi proveneau de la bugetul UATJ Constanţa“, fac apoi precizări procurorii DNA în referatul propunerii de arestare a lui Constantin Dima.
Lucrări făcute „din pix“
În continuare, procurorii DNA arată că Daniela Dumitrescu a întocmit o notă justificativă privind estimarea valorii contractului, care a fost aprobată de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi care prevedea că estimarea bugetului proiectului corespundea cu preţurile pieţei de la momentul respectiv, iar valoarea maximă de achiziţie a lucrărilor a fost stabilită la nivelul valorii estimate, de 56.051.824 de lei fără TVA, respectiv 12.683.416,82 de euro fără TVA. „Conform acestei note, pentru demonstrarea capacităţii tehnice, ofertanţii aveau obligaţia de a depune o declaraţie privind principalele contracte de lucrări executate în ultimii cinci ani şi de a dovedi că în ultimii cinci ani au executat/dus la bun sfârşit contracte având ca obiect lucrări de reabilitare/restaurare/ conservare/consolidare monumente cu o valoare de minimum 15.000.000 de lei, condiţie care ar fi trebuit dovedită prin depunerea a două asemenea contracte“, se arată în referatul propunerii de arestare.Aşadar, firmele care doreau să pună mâna pe acest contract trebuiau să arate că au mai făcut lucrări de peste 15.000.000 de lei în ultimii ani.
8,1 + 6,3 = 15???
Firma Mara Construct s-a ocupat în trecut şi de alte proiecte finanţate de Uniunea Europeană şi implementate de Consiliul Judeţean privind restaurarea unor clădiri - monumente istorice, precum monumentul triumfal Tropaeum Traiani şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Experienţa însă nu a fost suficientă, după cum arată procurorii DNA.Aşa cum rezultă din cuprinsul raportului procedurii, pentru a dovedi experienţa în executarea unor proiecte similare, SC Mara Construct SRL a depus dovezi prin care arăta că s-a ocupat de reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, (lucrare în valoare de 6.459.630,72 de lei, din care a realizat echivalentul a 6.330.438,10 lei), dar şi privind contractul încheiat cu CJC care viza reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani, în valoare de 10.902.003,21 de lei, despre care a declarat că a realizat 75% dintre lucrări, echivalentul a 8.176.502,40 de lei, spun procurorii.
„Prin urmare, SC (...) SRL nu îndeplinea cerinţa de calificare constând în executarea/ducerea la bun sfârşit în ultimii cinci ani a unor lucrări de reabilitare/restaurare/conservare/consolidare monumente istorice în valoare de minimum 15 milioane de lei fără TVA, valoare care să fie demonstrată prin maximum două contracte“, arată procurorii, în cuprinsul referatului de arestare. În aceste condiţii, oferta SC Mara Construct SRL ar fi trebuit respinsă ca inadmisibilă, „însă membrii comisiei de evaluare din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa au declarat oferta conformă şi admisibilă, procedând la cumularea aritmetică a valorii celor două contracte depuse de această societate comercială, pentru a depăşi pragul de 15.000.000 lei“, explică oamenii legii.
Arhitectul Botez, în Comisia Tehnică
Un alt ajutor pe care Mara Construct pare că l-a primit din exterior ar fi fost acordat de Comisia Tehnică, din care au făcut parte ceilalţi inculpaţi în dosar - Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian. Dar referatul DNA arată şi o altă situaţie interesantă: „Proiectul tehnic al lucrărilor privind «Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava» a fost întocmit de către Asocierea SC (…) / SC (…) SRL“. „Prin urmare, asociatul unic şi administratorul SC (...) SRL, membră a asocierii care a întocmit proiectul tehnic al proiectului, a fost cooptat în cadrul comisiei de evaluare a ofertelor în calitate de expert tehnic“, se arată în documentul înaintat de DNA instanţelor de judecată.Tot aici, procurorii arată că, în anul 2014, două persoane ce au legătură cu asocierea care a întocmit proiectul tehnic au fost înlocuite de către alte două persoane, acestea semnând raportul procedurii în locul lor.
Potrivit datelor ce reies din cuprinsul HJC nr. 133/26.05.2010, prin care a fost aprobată documentaţia tehnico-economică pentru proiectul privind restaurarea Cetăţii Cpidava, de întocmirea proiectului tehnic s-a ocupat asocierea Abral Art Product SRL - Logic System Com SRL, înlocuită ulterior de Top Management ING SRL. Atribuirea contractului s-a făcut prin licitaţie deschisă, fiind aleasă oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, potrivit CJC. Contractul a fost atribuit la 7 septembrie 2012 către SC Abral Art Product SRL. Diferenţa dintre valoarea estimată şi cea finală a contractului a fost, şi în acest caz, de 165.000 de euro.
Firma Abral Art Product, a arhitectului Ioan Aurel Botez, a obţinut astfel un contract de peste 150.000 de euro pentru proiectare. Arhitectul Botez este autorul controversatului studiu în urma căruia a fost demolată clădirea din şoseaua Kiseleff nr. 39, demolare despre care, ulterior, Tribunalul Bucureşti a constatat că a fost ilegală.
În ceea ce priveşte firma Logic System Com SRL, în prezent, aceasta este deţinută în totalitate de Bogdan Marian Nicolaie. Potrivit datelor din Monitorul Oficial însă, în 2008, Paul Constantinescu și Daniel Constantinescu i-au cooptat în firmă pe Bogdan Marian Nicolaie şi pe Bogdan Daniel Banu. În 2011, Bogdan Banu s-a retras din firmă, Nicolaie rămânând unic asociat. Bogdan Daniel Banu este soţul Carlei Iolanda Banu, fostă Stamate, ex-şefa Serviciului de Coordonare Programe din cadrul Direcţiei Generale de Afaceri Europene din cadrul CJC.
Cât despre firma Top Management ING SRL, aceasta a fost fondată de acelaşi Bogdan Banu, care este în prezent administratorul şi unicul asociat al firmei.
Preţul întregii lucrări, nerealist?
Ulterior elaborării proiectului tehnic, a fost întocmit şi caietul de sarcini pentru lucrările de C+M+I şi asigurarea utilităţilor aferente proiectului privind restaurarea Cetăţii Capidava. În cuprinsul acestuia s-a arătat că proiectul, cofinanţat din fonduri POR 2007-2013, are o valoare totală de 74.236.948,56 de lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă de 58.072.016,80 de lei.„Valoarea contractului de achiziţie publică a fost în mod vădit supraevaluată de către funcţionarii Consiliului Judeţean Constanţa pentru a permite SC Mara Construct SRL să își însușească diferenţa dintre preţul achiziţiei și valoarea reală a lucrărilor“, arată procurorii DNA în referatul propunerii de arestare întocmit în cauză. „Costurile cu realizarea proiectului Restaurarea, protecţia, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava au fost supraevaluate de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa. Această supraevaluare s-a realizat prin intermediul notei justificative privind estimarea valorii contractului de achiziţie întocmită de Dumitrescu Daniela Elena şi aprobată de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa - Nicuşor Constantinescu, la acea dată -, prin intermediul căreia inculpata a arătat că estimarea bugetului proiectului corespundea cu preţurile pieţei de la momentul respectiv, iar valoarea maximă de achiziţie a lucrărilor a fost stabilită la nivelul valorii estimate de 56.051.824 de lei fără TVA, respectiv 12.683.416,82 de euro fără TVA“, explică procurorii DNA.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii