Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:22 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drumul judetean Pantelimon-Pantelimonu de Jos este asfaltat

ro

01 Oct, 2004 00:00 856 Marime text

Vremea buna permite realizarea mai multor lucrari

Pentru a da rezistenta lucrarii, mai intai va fi refacut stratul de piatra si apoi se va turna stratul de asfalt * Lucrarea se va realiza pe o distanta de sase kilometri * In aceste zile se lucreaza intens la fundatia bisericii catolice din localitate * Angajatii primariei primesc cereri pentru subventiile agricole * In lunile octombrie, noiembrie si decembrie ajutorul va fi dat integral

In conditiile in care mediul rural se confrunta cu lipsa banilor, totusi sunt unele localitati din judet unde se lucreaza intens. In aceasta situatie se afla comuna Pantelimon. Aici, pentru o mai buna gestionare a bugetului local, primarul Vasile Neicu a stabilit, inca de la inceputul acestui an, care sunt prioritatile si ceea ce trebuie realizat pe parcursul anului 2004. Aspectul comunei si interesul autoritatilor publice locale au facut ca localitatea sa obtina locul doi la un concurs organizat la nivelul judetului. Pe parcursul verii, in comuna au fost desfasurate lucrari de modernizare si igienizare. Cea mai noua realizare a primarului Vasile Neicu este programul de reparatii ale drumurilor. Programul a debutat deja cu Drumul judetean 225 B Pantelimon-Pantelimonu de Jos. "Pentru a da rezistenta lucrarii, mai intai va fi refacut stratul de piatra si apoi se va turna stratul de asfalt. Lucrarea se va realiza pe o distanta de sase kilometri. Concomitent se reface drumul comunal Runcu-Nistoresti, pe o distanta de 2,5 kilometri. Speram ca pana la inceperea ploilor sa finalizam in totalitate cele doua lucrari, astfel incat cetatenii comunei Pantelimon sa poata circula in conditii normale", a precizat primarul Vasile Neicu.

Religia, prioritate la Pantelimon

De la an la an, lacasurile de cult de pe teritoriul comunei isi schimba infatisarea. Pentru ca religia ocupa un loc important in inimile localnicilor, primarul Vasile Neicu a acordat in permanenta o atentie deosebita acestui domeniu. Asa se face ca bisericile vechi de pe raza comunei au fost renovate si, mai mult decat atat, localnicii vor beneficia de lacasuri de rugaciune noi. Deja lucrarile de constructie la biserica ortodoxa din satul Runcu sunt avansate. Au fost finalizate doua turle, una mica si una mare, si se lucreaza la acoperirea cladirii cu tabla. Pentru ca in Pantelimon exista o comunitate catolica puternica, formata din aproximativ 150 de familii, primarul Vasile Neicu a decis ca sa-i sprijine si pe acestia in construirea unei biserici catolice. In acest sens, primaria a alocat teren si a hotarat ca din bugetul local sa fie suportat costul fundatiei pentru ridicarea bisericii, restul cheltuielilor fiind suportate de enoriasi. In aceste zile se lucreaza intens la fundatia cladirii. De asemenea, si restul bisericilor din comuna au fost reparare si modernizate.O alta prioritate a primarului Neicu este sanatatea locuitorilor comunei. De aceea, a inceput lucrarea de reparare a dispensarului comunal Pantelimon. Cladirea va beneficia de un acoperis nou, vor fi realizate zugraveli interioare si exterioare si cabinetele vor fi prevazute cu gresie si faianta, astfel ca totul sa fie mult mai igienic si mai primitor pentru persoanele care vor apela la serviciile medicale.

Conditii bune pentru elevi

In ceea ce priveste sectorul educational, in comuna Pantelimon nu sunt probleme. Primarul Vasile Neicu a precizat ca a fost reparata gradinita din satul Pantelimonu de Sus, cladirea fiind supusa unor lucrari de renovare capitala. Cu acest prilej a fost schimbata tamplaria si au fost refacute interioarele. Ulterior, unitatea de invatamant a fost reamenajata si dotata. Acelasi lucru s-a intamplat si cu gradinitele din satele Pantelimonu de Jos si Runcu. Spatiile din satul Runcu au fost inaltate cu 1,2 metri. Aceasta lucrare se impunea intrucat in anotimpul ploios cladirile erau, practic, inundate. Scolile au fost si ele renovate si au primit aparatura si dotari de ultima generatie. In permanenta, atentia conducerii comunei a fost indreptata asupra celor patru scoli si patru gradinite care functioneaza pe raza comunei. Din acest an scolar la Pantelimon functioneaza si o scoala de arte si meserii. Elevii Scolii de arte si meserii din comuna Pantelimon isi desfasoara activitatea in cladirea scolii vechi. Aici au fost amenajate un laborator multifunctional si sali de clasa. Unitatea functioneaza pe profilul "Prelucrarea laptelui si fabricarea painii". Primaria comunei a facut eforturi pentru a dota spatiul cu tot ceea ce era necesar. Potrivit primarului, "in acest moment au mai ramas de achizitionat eprubetele, in rest, unitatea are tot ce trebuie. Laboratorul este dotat cu mobilier modern, format din mese cu cate trei locuri si sapte calculatoare. Totodata, laboratorul beneficiaza de surse de apa si spatii pentru depozitarea solutiilor. Primaria a facut demersurile necesare si a achitat banii pentru achizitionarea lemnelor de foc pentru incalzirea pe perioada iernii a unitatilor de invatamant.

Grija pentru localnici

Angajatii primariei primesc deja cereri pentru subventiile agricole. Potrivit reglementarilor legale, aceste solicitari scrise se primesc la primarie pana pe data de 15 decembrie. Potrivit declaratiei primarului Vasile Neicu, subventiile pentru grau se vor da in doua transe, in timp ce pentru restul culturilor subventiile vor fi oferite in trei transe. In comuna Pantelimon, ajutorul social se ofera lunar, potrivit intelegerii facute la inceputul anului intre primarie si beneficiari. Atunci, de comun acord s-a convenit ca pe perioada verii ajutorul sa se acorde numai in proportie de 80%, urmand ca in lunile octombrie, noiembrie si decembrie ajutorul sa fie dat integral. Localitatea Pantelimon se afla in situatia fericita de a putea oferi ajutorul social, pentru ca la nivelul judetului administratiile publice locale se confrunta cu o lipsa acuta a banilor destinati acestei forme de sprijin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii