Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:53 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Atentat la banii Bisericii. Parlamentarii vor să facă dispărută taxa de înmormântare

ro

03 Mar, 2016 00:00 3808 Marime text


Veniturile Bisericii sunt în pericol. După ce deputatul de Constanţa Cristina Dumitrache a „îndrăznit“ să abordeze un subiect sensibil pentru politicieni - veniturile realizate de lăcaşurile de cult -, un alt parlamentar „atentează“ la sursa de nepreţuit a BOR. Deputatul PNL Dragoş Gunia a iniţiat un proiect de lege  prin care românii ar putea fi exoneraţi de plata botezurilor, a cununiilor, a înmormântărilor şi a altor servicii religioase pentru care acum se percepe o anumită taxă. Concret, credincioşii care îşi achită contribuţia anuală stabilită de parohia din care fac parte nu vor mai scoate bani din buzunare atunci când au nevoie de un alt serviciu religios, cum ar fi cununie, botez sau înmormântare.
 

„Cred că un credincios conştiincios care plăteşte regulat contribuţia anuală la biserică, cea stabilită de parohia din care face parte, nu ar mai trebui să fie nevoit să dea şi alţi bani pentru alte servicii religioase. Este imoral să li se mai ia şi alţi bani de către aceeaşi instituţie. Ar trebui să beneficieze gratuit de celelalte servicii religioase“, e de părere iniţiatorul legii, liberalul Gunia.

 
Concret, el spune că, atunci când un credincios are nevoie de un serviciu religios, merge cu chitanţa la biserică şi are gratuit acel serviciu pe care-l solicită. Gunia spune că se vor plăti totuşi taxe suplimentare la biserică, dacă enoriaşul va cere servicii în plus, cum ar fi anumite aranjamente florale la botez sau la nuntă, cor special sau mai mulţi preoţi decât sunt în parohia respectivă.
 
La rândul ei, deputatul Cristina Dumitrache, într-o interpelare adresată premierului, izvorâtă în urma mai multor dezbateri publice privind oportunitatea unor reglementări mai stricte faţă de activitatea „nonprofit“ pe care o desfăşoară lăcaşurile de cult, a adresat următoarea propunere şi întrebare: „Este posibil ca veniturile realizate de către aceste lăcaşuri să fie reinvestite în folosul comunităţii, respectiv în construirea de şcoli, spitale, aşezăminte pentru îngrijirea bătrânilor şi creşterea copiilor orfani?“
 
Şi dacă tot a ajuns pe tărâmul religiei, Dumitrache i-a reamintit premierului Dacian Cioloş că nici până în prezent nu a primit răspuns din partea Ministerului Educaţiei la întrebarea: „Este posibil ca, începând din anul şcolar 2016-2017, să se introducă în programa de învăţământ ca materie opţională istoria religiilor, la alegere cu istoria artelor, ţinând cont mai mult de interesul copiilor şi de cerinţele actuale ale unei societăţi evoluate şi moderne?“
 
Deşi răspunsul premierului Dacian Cioloş la această întrebare a descurajat într-un fel acţiunile deputatului de Constanţa, acţiunile venite acum din partea celor doi parlamentari nu fac decât să confirme faptul că încrederea în Biserică este în scădere. Tendinţa a fost semnalată mai ales după incendiul de la clubul Colectiv, când absenţa înalţilor prelaţi la locul tragediei a fost semnalată şi sancţionată de români.
 
În loc de încheiere, o întrebare: care este instituţia în care oamenii de la sate au cea mai mare încredere astăzi?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii