Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:40 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Despre cum viaţa bate filmul sau Van Damme schimbându-i pamperşii lui Schwarzenegger

ro

26 Jun, 2014 00:00 4542 Marime text
Mă uit la emisiunile de ştiri şi mă minunez. Deschid ziarele şi rămân stupefiată. Citesc pe Internet şi tot îmi vine să mă ciupesc pentru că nu pot să cred. Unele basme chiar se adeveresc, poveşti pe care le vedem doar în filme se întâmplă acum aievea. Până la urmă, şi cărţile sunt inspirate din realitate, dar nu credeam că realitatea îşi va face loc în atât de scurtă vreme în noianul de realităţi ce par desprinse din filmele americane, acaparând scena politică. Să facem un exerciţiu de imaginaţie: Prinţul William al Marii Britanii ajunge pe tron, iar fratele său, Harry, este implicat într-un proces de corupţie care riscă să ameninţe inclusiv statutul fratelui său. Sau pe guvernatorul statului California, Arnold Schwarzenegger, care dintr-un pachet de doi metri de muşchi ar putea ajunge pipernicit, mistuit de păcate, ascunzându-se într-un spital din... să zicem România.
Ce scenarii, ce filme, ce acţiune, ce urmărire ca în filme, cu servicii secrete implicate, agenţi FBI sau ai Scotland Yard scotocind în toate cotloanele, făcând anchete peste anchete, analizând la microscop probe, interogând suspecţi şi adunând dovezi din declaraţiile surselor cele mai neaşteptate.
Dar să lăsăm scenariile deoparte, căci cine ştie unde se poate ajunge, mai ales că am văzut de multe ori cum viaţa bate filmul. Totuşi, refuz să mi-l imaginez pe Schwarzenegger neputincios, iar pe Van Damme schimbându-i pamperşii. Refuz să cred că un guvernator al unui stat american, care reprezintă autoritatea statului în teritoriu, care impune o anumită prestanţă, un anumit respect, ar putea ajunge istovit, stors de putere şi de orice urmă de demnitate.
Bag de seamă că nu America lui Schwarzenegger este ţara tuturor posibilităţilor, ci România noastră, mult mai mică, mult mai puţin vizibilă celorlalte naţiuni. Poveşti precum „Prinţ şi Cerşetor“ au devenit realitate între graniţele „peştelui“ Europei, de poveşti ca „Frumoasa şi Bestia“ sunt pline ziarele de scandal, iar acum probabil că asistăm la înfăptuirea poveştii „Ocolul Pământului în 80 de zile“. Doar că Phileas Fogg ar putea să nu revină în locul de unde a plecat...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii