Editorial Drama românilor, o poveste în cinci… puncte
Editorial: Drama românilor, o poveste în cinci… puncte
12 Nov, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2891
Marime text
Banii, eterna şi fascinanta plângere a românilor. Aceste obiecte au devenit un fel de sori în jurul cărora gravităm perpetuu.
Punctul 1: Nu avem bani pentru salarii. Nu avem bani pentru sănătate. Nu avem bani pentru educaţie. Nu avem bani pentru proiecte, nu avem bani pentru că… nu avem bani. Cam aşa se traduce veşnica scuză românească. Şi aici mă refer în special la sistemul de stat. În toate sectoarele, lumea se plânge că nu există bani. Cu toate acestea, bugetul statului înghite cu nesaţ de la fiecare, an de an, sume colosale. Dacă am aduna „pe persoană fizică“ (vorba unui clasic primar în viaţă) într-un an cât se duc pe impozite, taxe, TVA şi alte biruri şi dijme, s-ar putea să ne dea cu virgulă.
Punctul 2: După plângerile ce au ca laitmotiv banii, mai este o altă eternă tânguială: avem mult de lucru. Prea mult de lucru. Trebuie să lucrăm, să facem proiecte, să alergăm, să, să să… într-un cuvânt, să muncim pentru fiecare leu din salariu. Nu e bine. Nu avem bani!
Punctul 3: După banii pe care nu-i avem şi munca asiduă, vine un alt of: nu avem timp. Muncim prea mult ca să producem banii pe care oricum nu îi avem. Şi nu mai avem timp de noi.
Punctul 4: Cei care să spunem că muncesc şi se încadrează la Punctul 1 şi la Punctul 2 se pot considera norocoşi. Mai sunt şi oameni care nu au loc de muncă. Şi caută, şi caută, dar nu au unde să se ducă. Pe mulţi, salariile oferite nu îi satisfac.
Punctul 5: O altă nemulţumire este aceea că nimic nu merge cum trebuie în ţara asta. Nu se fac drumuri, nu se fac alei. Nu se fac parcuri, şcoli sau locuri de joacă. Cei pe care îi alegem nu fac nimic. Şi îi judecăm pentru asta. Iar ei se scuză. Pentru asta, citeşte din nou punctul 1. Primarii spun apoi că ei nu sunt singuri şi că sunt funcţionari care muncesc cot la cot cu ei, dar că şi aceia sunt prea puţini. Cei care se regăsesc la punctul 4 nu vin în administraţia publică din cauza punctului 2 şi a punctului 3.
Şi tot aşa, România se mişcă greoi, ca un titirez care se loveşte de cei cinci pioni enumeraţi mai sus.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii