Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:30 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Pensionar de lux, pentru ce?!

ro

27 Jul, 2017 00:00 4813 Marime text
Inechitatea pare să ajungă la rang de cinste în anul 2017. Şi am în vedere situaţia celor care au o amărâtă de pensie din care abia îşi duc traiul după ani de muncă, în comparaţie cu pensionarii de lux ai României, parlamentarii.
 
Trist, dar adevărat. În ultimii ani, numărul pensionarilor de lux din legislativul României a crescut vertiginos. Mulţi dintre ei sunt parlamentari a căror prezenţă în comisii sau în plen a trecut, adesea, neobservată, sau a căror activitate fie s-a limitat la susţinerea unor proiecte gândite de alţii, fie n-a existat… Dar merită să fie răsplătiţi?!
 
Unii dintre pensionarii de lux au cotizat câţiva ani la fondul cu pricina, după care Revoluţia din '89 le-a oferit posibilitatea de a-şi găsi un alt job plătit cum se cuvine, fără prea mult efort şi cu multiple beneficii - „funcţia“ de parlamentar. Dacă unora postul le-a fost „permis“ doar o legislatură, altora, Parlamentul le-a devenit cea de-a doua casă pentru perioade mult mai îndelungate, iar asta le-a crescut sau le va creşte veniturile atunci când ajung pensionari.
 
La ora actuală, 478 de foşti deputaţi şi 210 foşti senatori primesc pensii speciale al căror cuantum, odată cu noua lege a salarizării, a crescut. Concret, indemnizaţia (pensia specială) unui parlamentar cu un mandat era de 2.032 de lei, acum valoarea acesteia a ajuns la 3.445 de lei. Pentru cei cu trei mandate, pensia specială a crescut de la 6.096 de lei la 10.335 de lei. Mai mult, un parlamentar pensionar poate ajunge la venituri considerabile, deoarece este posibil şi cumulul între diferitele tipuri de pensii.
 
Ce viaţă! Păi aşa să tot trăieşti! Stai 12 ani în Parlament, cu indemnizaţie consistentă - un deputat sau senator ia lunar 13 mii de lei brut, te plimbi cu maşina a cărei benzină e plătită de stat, mai bine zis, de noi, contribuabilii, stai la hotel sau cu chirie, dar costurile ţi le suportă tot „statul“, nu te oboseşti cu munca, pentru că rişti să te îmbolnăveşti, să te stresezi şi să nu mai apuci pensia specială, mai prinzi şi câteva deplasări prin străinătate - decontate, desigur, şi cu diurnă, pe măsura responsabilităţii pe care o ai de a-ţi reprezenta ţara, iar la final îţi trăieşti liniştit bătrâneţile, asigurate financiar de o lege pe care tot parlamentarii au votat-o fără pic de jenă faţă de români.
 
Unde mai pui că, pentru rezolvarea problemelor reale ale românilor, nu se fac rectificări bugetare, însă pentru bătrâneţile liniştite ale unor foşti parlamentari s-ar putea să asistăm la o astfel de acţiune. Asta pentru că suma de aproximativ 11 milioane de lei pusă deoparte pentru pensiile speciale ale deputaţilor şi ale senatorilor s-a dovedit a fi insuficientă, iar achitarea acestor fonduri s-a oprit, din lipsă de bani.
 
Din declaraţiile pe care le-am auzit zilele trecute de la persoane abilitate, am înţeles că, per total, pentru a acoperi pensiile speciale ale celor 688 de foşti parlamentari, ar mai fi nevoie de vreo 18,3 milioane de lei. Dar bani pentru educaţie, sănătate, infrastructură rutieră etc. de ce nu se găsesc atunci când se fac rectificări bugetare? Pentru ce plătim pensii de lux unor concetăţeni ce au avut ca prioritate parlamentară doar bunăstarea personală?!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ovidiu Crăciun 27 Jul, 2017 09:42 De fapt, nu plătim pensiile lor speciale. Ceea ce plătim noi, este TAXA PE PROSTIE! Prostia noastră, desigur.